Rundt 20 fjerdeklassinger fra Åskollen skole kommer ruslende til Åskollen bo- og servicesenter hver tirsdag klokka 13.00.

Inngangspartiet på senteret blir plutselig fullt av skolesekker og fargerike barnejakker, og skolebarna gleder seg til et par aktive timer sammen med hverandre og de eldre.

Samarbeide og samhandle

– Leksetid er en aktivitet vi gjør sammen med skolen for å utvikle et mer aktivt lokalsamfunn. Tid og omgang med barn sammen med beboere på langtidsplass er nedfelt som et krav for å være et sertifisert livsgledesykehjem, sier Hilde Danielsen i Forebyggende helseteam for eldre.

Danielsen forteller at sykehjemmet samarbeider både med Åskollen skole og Glassverket Idrettsforening.

– Alle ønsker vi å bidra til et varmere og mer inkluderende samfunn ved å samarbeide og samhandle på tvers av virksomheter og frivillige ressurser i lokalsamfunnet. Leksehjelp er ett av mange prosjekter, sier Danielsen, og legger til:

– Dette føyer seg fint inn i planene om å utvikle et helseknutepunkt, og Åskollen helse- og omsorgsdistrikt er den første virksomheten som skal bli et helseknutepunkt i Drammen. Byggestart er allerede til våren.

Åskollenelever besøker Åskollen HOD lekekasse
BILDE: 4. klassingene lager litt kaotiske tilstander i Brio-byen, men trafikkavviklinga går uten skade verken på kjøretøy eller sjåfører eller togførere. Alle bilder: Birgitte Simensen Berg

4. klassingene er allerede i full gang med lekaktiviteter, alt fra køtrafikk i ei Brio-lekekasse til fotballspill med trang boltreplass for både spillere og publikum. Humøret er på topp, og det er latter og moro. Et par eldre kommer til, rusler rundt og kikker på de ivrige barna, fulle av livsutfoldelse.

Lek på tvers av generasjoner

Denne tirsdagen er det maxiboller og ris på menyen. Et par av de eldre setter seg ned og spiser sammen med barna.

– Er ikke så sulten i dag, så jeg vil bare ha ris, sier en.

–  Dette er godt sier en annen, og spør pent om å få mer.

Kontakten mellom generasjoner er fin. Når lekser skal gjøres kan barna spørre de eldre om hvordan det var å være skolebarn for åtti år siden. De eldre er glad i å fortelle og ha noen som både lytter og spør.

Åskollenelevene Arat og Jesper på Åskollen HOD
BILDE: Arat og Jesper stortrives i hverandres selskap, og er glade for å være på Åskollen bo- og servicesenter én ettermiddag i uka. Her leker de, spiser varmmat og gjør lekser med hverandre, de andre barna og de eldre.

Arat og Jesper på ni år er bestevenner, spiser og gjør lekser sammen.

– Vi har det gøy sammen, og det går fort å gjøre lekser. Jeg hater å gjøre lekser hjemme, men her elsker jeg å gjøre dem, sier Arat.

– Det er vanskelig for mamma å hjelpe meg med lekser, så det fint å få hjelp med leksene her hvis det er noe vi ikke klarer. Så får vi mat her også, sier Jesper og legger armen om skulderen til bestekompisen.

– De eldre er hyggelige og leker med oss. Vi kaster og ruller ball i et seil, og de er veldig flinke enda de er eldre. Og de tuller med oss på en hyggelig måte. Det går bra. Det ordner vi opp i, sier de eldre. Vi blir veldig godt kjent med de eldre som bor her, sier guttene i kor.

Åskollen HOD Justin og Einar gjør lekser
BILDE: Fjerdeklassingene Justin og Einar gjør lekser. Nå lærer de om uteplanter, og står de fast er det fint å spørre de voksne om hjelp.

Rynker og ryggvondt

– Jeg synes det er hyggelig å være sammen med barna, sier beboer Ingrid, som spiser ris og kjøttboller sammen med bordkavaleren Snorre.

Åskollen HOD Snorre og Ingrid spiser
BILDE: Ingrid synes det er hyggelig å få besøk av barna fra Åskollen skole. Her har hun selskap med Snorre på ni år.

Sofie, Elise, Tuva og Selma sitter sammen og snakker om livets gang, og mener at det er litt frekt å si gammel. Det høres penere ut å si eldre. Og de er klare på hvordan eldre ser ut:

– Eldre har rynker. Hvitt eller grått hår. De har vondt i ryggen, og bruker krykker, rullator eller rullestol. Noen ganger er det litt vanskelig å forstå hva de sier, og de glemmer ofte hva de har sagt.

På spørsmålet om 9-åringene selv glemmer, kommer hendene raskt i været og den ene historien etter den andre kommer. Barna husker plutselig alle de gangene de selv har glemt – episodene har tydeligvis ikke gått i glemmeboka.

Så er klokka blitt 15.00 og snart er det ikke lenger skolesekker og barnejakker i inngangspartiet til Åskollen bo- og servicesenter, men om ei uke er barna igjen på plass til glede for både små og store.

Se film fra NRK Buskerud, som også har besøkt Åskollen bo- og servicesenter som får besøk av fjerdeklassingene.