Lørdag 12. mai bør du se NRK1, for da skal 10-klassingene Nina Ladehaug Hopland, Oda Marlin Grinaker og Odd-André Krokmyrdal Karlsen kjempe om seieren i Klassequizen.

Blant publikum sitter en spent lærer Cecilie Undersrud og heier på sine flinke elever.

Klassequizen 2018

  • 468 skoler over hele landet hadde meldt seg på
  • Det er distriktskontorene i NRK som arrangerer de innledende rundene i Klassequizen hvert år
  • Konkurransen ble sendt i løpet av vinteren i NRK P1s distriktssendinger på radio
  • Landets beste tiendeklassinger deltar i den nasjonale finalen i Oslo, som sendes som fem programmer på NRK1

– Det er spennende og viktig både for elevene og skolen å være med i Klassequizen, mener Cecilie Undersrud, og forteller at det var skolens rektor som meldte på laget. Noe som har vist seg å være veldig smart.

Børresen skole i klassequiz
BILDE: 10-klassingene Nina Ladehaug Opland (10 A), Odd-André Krokmyrdal Karlsen (10 A) og Oda Marlin Grinaker (på Stortinget denne dagen), samt lærer Cecilie Undersrud gleder seg til at NRK1 viser finalen i Klassequizen lørdag 12. mai. Foto: Birgitte Simensen Berg

Full pott i første omgang

– Det var ikke så vanskelig å komme videre fra første runde. Vi fikk 12 av 12 riktige svar. Full pott, forteller Odd-André, som sammen med Nina og Oda Marlin, også slo til i semifinalen sist lørdag.

– Vi tar det litt på sparket, da vi ikke vet hvilken spørsmål vi får. Det kan være hva som helst, så det er vanskelig å forberede seg, mener Nina.

Lærer Cecilie legger til at de reiste til Oslo og NRK-studio med den kunnskapen de har:

– Basiskunnskapene er gode, da de hele året jobber godt. Jeg var også veldig imponert over hvor naturlige og flinke de var i studio og foran kamera.

– Var så fokusert på spørsmålene, at jeg glemte å se inn i kamera noen ganger, minnes Odd-André.

Allmennkunnskapene settes på prøve og i semifinalens 16 kategorier fikk de blant annet Victoria: Hva heter kronprinsesse Victorias ektemann? Hvilken land grenser til Victoriasjøen? (Rett svar: Daniel Westling og Uganda, Tanzania og Kenya grenser til Afrikas største innsjø, Victoria).

TV-seerne ser resultatet

Quizdeltakerne får ikke bruke hjelpemidler, og vet ikke hvordan de ligger an underveis i konkurransen. Det er det bare seerne som ser.

– Så det er spennende for oss også. For først på lørdag fikk vi vite resultatet av semifinalen sammen med resten av seerne, forteller Odd-André, som røper at finaleprogrammene er opptak.

– Opptakene ble gjort over fire dager, og det var en flott opplevelse å bo på hotell og være i Oslo med blant annet sightseeing i NRK-bygget, sier Nina, som forteller at flere medelever er veldig nysgjerrig på om de vant finalen eller ei.

– Men det forteller vi ikke. Vi er veldig fornøyde med å komme til finalen, sier Nina med et beskjedent smil, men kan røpe høstens framtidsplan for alle tre: de har søkt seg til Drammen videregående skole.

Da verken elevene eller læreren røper noe som helst, så da må vi smøre oss med tålmodighet – som resten av landet – fram til lørdag kveld.

Premien er at radiovert i P3, Martin Holmen, besøker vinnerskolen. Så la oss håpe at det er til Børresen skole han kommer.