I en lysning i skogen, på nedsiden av Kloptjern, er Brannposten naturbarnehages eldorado. Fornøyde barn, kledd for en høstdag i skogen, leker blant trær og busker.

De har en stor lavvo å krype inn i og mange solide benker å sitte på. Over bålet henger ei gryte, og det er god matlukt som kommer i bølger sammen med osen fra ilden.

Bjørn og Mikkel gir lærdom og latter

Nå sitter 29 barn og kikker spent på hva gjestene fra bjørneparken i Flå, naturligvis med fornavnet Bjørn og Mikkel, finner på. Bjørn setter mange modelldyr på en koffert og i gresset ligger blant annet dyreskinn, gipsavstøpning av dyrespor og bjørnekranie.

Brannposten barnehage jervskinn vises
BILDE: Bjørn viser jervskinn fram til svært interesserte barn i Brannposten naturbarnehage. Og det er spennende å kjenne på den bløte pelsen. Alle foto: Birgitte Simensen Berg

Så blir det dyreshow i Bragernesåsen. Bjørn forteller med liv og lyst om dyrene i skogen, og ungene spør og svarer på inn- og utpust. Det er utrolig hva de allerede vet, og etter Bjørns foredrag vet de enda mer: hvem er planteetere og hvem er dyreetere? Hva spiser de? Hvordan lever de? Hvem er redd for hvem?

Brannposten naturbarneahge glade barn
BILDE: Bjørn får fram mye latter, spørsmål og svar om dyrenes liv hos barna.

Se film hvor Bjørn forteller om bjørn og andre ville dyr i de norske skoger.

Ta og føle på

− Kan vi kjenne på skinnet? Spør barna og strekker fram hendene. Bjørn lar dem klappe på det ene dyreskinnet etter det andre der han farer fram og tilbake mellom benkeradene. Det er mye latter og ingen lar seg skremme, selv om Bjørn forteller svært så levende og litt skummelt om dyrene. Visste du forresten at når dyr har mareritt, drømmer de om mennesker?!

Se film hvor Bjørn forteller om gaupa, skogens store kattepus.

For alt vi vet står det kanskje en harepus eller en rev bak ei birkerot og får med seg alt som fortelles om dem og de andre dyrene i Bragernesåsen?

Brannposten naturbarnehage Mikkel viser skinn.
BILDE: Mikkel fra Flå bjørnepark viser fram skinn av rev, jerv, gaupe og bjørn. De er bløte og gode å ta på.

 

 

 

 

Film: gaupa
https://vimeo.com/241136235