Årets tema er “Gi tid – hvordan bruker vi tiden vår?”

I anledning Verdensdagen for psykisk helse inviterer Drammen kommune ved Tilrettelagt fritid, Mental Helse Drammen og Fontenehuset Drammen til gratisarrangementet med mosjonsløp, sosialt samvær og kulturinnslag onsdag 9. oktober.

Bruløpets to deltakere Tjusen og Woulfe
BILDE: Tommelen opp! To av deltakerne i Bruløpet, Tor Magne Tjusen og Paul Woulfe, kan nesten ikke vente til startskuddet går for årets bruløp, det sjuende i rekken av vellykkede aktivitetsarrangement i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse. Alle foto: Birgitte Simensen Berg
– Bruløpet er en drøm som har gått i oppfyllelse. Å se mestringsfølelsen hos deltakerne, enten de fullfører fire, to eller 1,5 kilometer, er helt fantastisk. Vi er stolte over hva vi har fått til, sier arrangementets prosjektleder, Gjermund Sørstad i Drammen kommune.
Foredragsholder prosjektrådmann Elisabeth Enger
BILDE: - Etter en forsiktig start med 50 deltakere i 2013 har arrangementet Bruløpet i dag flere hundre deltakere fra Drammen og nærliggende kommuner, sier prosjektrådmann Elisabeth Enger, som åpner årets bruløp iført løpets t-skjorte.

Folkehelse og frivillighet vektlegges

– Folkehelse og dermed psykisk helse er noe vi vektlegger i nye Drammen. Det legges også vekt på frivillighetens betydning, sier prosjektrådmann Elisabeth Enger i sin velkomsttale til årets deltakere i Bruløpet, og utdyper det med at folkehelse fokuserer på inkludering, mestring og god fysisk og psykisk helse. Samtidig skal frivillig arbeid stimuleres.

– Årets tema er “Å gi tid” og handler om oppmerksomhet og tilstedeværelse. Tanken med Bruløpet er å gi deltakerne mestringsfølelse gjennom fysisk aktivitet, kombinert med kulturelle innslag og foredrag, sier Enger, som avslutter med følgende ord:

– Bruløpet viser den kraft som kan ligge i å forene, utvikle og forsterke de kreftene som fins i lokal frivillighet i samspillet med kommunen. Jeg kan derfor vanskelig tenke meg noe annet arrangement, som på en så forbilledlig måte ivaretar visjonen om den nye kommunen.
Jon Skaug komiker og foredragsholder
BILDE: Jon Skaug, komiker og skuespiller, deler egne erfaringer med sitt liv i lyse og mørke sjatteringer til en lydhør forsamling på Union Scene.

Noe er mindre enn noen

Komiker, skuespiller og manusforfatter Jon Skaug er dagens foredragsholder. En mann som selv har erfart depresjon og angst.

– Da Jon Øigarden og jeg var på scenen kjente jeg glede. Men så plutselig, etter mange forestillinger, kom følelsen av at jeg var fanget i noe. Da jeg mottok prisen som Norges morsomste mann følte jeg at prisen var ufortjent. Etter hvert ble glede-drivstoffet erstattet med drikking. Noe som ikke er å anbefale hvis du er ute etter fysisk velvære, sier Jon Skaug, som legger til at han, der han står på Union Scene, er full av følelser der og da, og at tankene er hulter til bulter i skolten.

Han og ordene tar hele scenen og salen. Tilhørerne lytter. Fra tid til annen tar Jon Skaug tenkepauser, slik at ordene får synke inn – slik som livet hans etter hvert sank. Ned i fem ukers koma, hvor han også to ganger ble erklært dø.

– Jeg har kjempet med angsten, og har vært redd for å bli klin gæren. Tror det er farlig at vi er mindre enn oss selv, og at vi spiller noe vi ikke er. Noe er mindre enn noen. Farlig å begynne og bedømme seg selv, samt å overse seg selv og føle seg lite verdifull. For bor mennesket i eller utenfor seg selv? Innstengte følelser kan føre til psykiske problemer, mener Skaug.

Jon Skaug forteller at 91 av 100 personer ved livets slutt svarer på spørsmålet hva de ville ha gjort hvis de fikk leve livet om igjen: Da skulle jeg vært meg selv. Noe jeg ikke rakk.

Bruløpet deltakere kort løype starter
BILDE: Noen har dårlig tid, andre litt bedre tid, da startskuddet går ved Per Sivle-statuen på Papirbredden.
Bruløpet start lang løype
BILDE: Ivrige deltakere som skal løpe lang løype kommer seg ikke raskt nok ut av målområdet. Regnværet setter ingen dempe på idrettsgleden.

Klar, ferdig, gå eller løp

Etter foredrag, åpning av kunstutstilling, sangkoret True Colors og oppvarming er det naturligvis selve Bruløpet.
Hundrevis av ivrige deltakere i alle aldre stiller til start. Naturligvis med nummer på brystet. Enten om de velger kort eller lang løype, med eller uten tidtaking, kommer alle blide og fornøyde i mål ved Per Sivle-statuen på Papirbredden.

Dagen avrundes med underholdning med Bondi Band og Endre Gryting, samt høstsuppe på Fontenehuset.
Bruløpet deltakere langs Drammenselva på Bragernes
BILDE: Det er vått og grått, noen går og noen løper. Kort løype går fra Union, over Øvre Sund bru og Ypsilon. Lang løype opp til Landfalløybrua.
Seierskvinner på Ypsilon
BILDE: Er vi først i mål? roper de to seierskvinnene i fint driv over Ypsilon.