Midt på dagen, onsdag 19. juni, fylles Drammen Park med forventningsfulle drammensere som er invitert i Drammens 208-års bursdag.

Drammen holder seg svært godt og fornyer seg stadig. Sammen dag innvies nemlig parkens nye tilvekst, Seniorparken.

Bybursdag med kjempelang marsipankake
BILDE: En lang kø av bursdagsgjester som ønsker en smak av den meterlange marsipankaka i anledning Drammens 208-års dag. Alle foto: Birgitte Simensen Berg

Kong Fredrik 6. grunnla Drammen

– I dag er det 208 år siden Fredrik 6. grunnla Drammen. Kongen bestemte at de tre kjøpstedene ved utløpet av Drammenselva skulle slås sammen til ett under navnet Drammen, forteller ordfører Tore Opdal Hansen, og legger til:

– Dette er siste året at Drammen kommune eksisterer slik vi kjenner den, da Drammen fra nyttår går sammen Svelvik og Nedre Eiker og blir den sjuende største kommunen i landet med vel 100 000 innbyggere.

Ordfører Tore Opdal Hansen taler
BILDE: Ordfører Tore Opdal Hansen framfører gratulasjonstaler, både til bursdagsbarnet Drammen og til byens seniorer, som nå får sitt eget område i Drammen Park.

Drammen har geografisk blitt større tidligere: i 1871 med området fra Hamborgstrøm til Landfall, i 1951 resten av Åssiden til Nedre Eikers grense og i 1964 ble Skoger en del av Drammen.

Før den store marsipankaka ble delt ut til alle bursdagsgjestene var det underholdning med Seniorkorpset og visesanger Rune Harald Jahnsen.

bybursdag med visesanger Rune Harald Jahnsen
BILDE: I tillegg til Seniorkorpset bidrar bypatriot og visesanger Rune Harald Jahnsen med drammensviser, som faller i smak blant de hundrevis av bursdagsgjestene som er møtt opp i Drammen Park.

Innholdsrik seniorpark innviet

I Drammen Parks sørøstre hjørne ligger Seniorparken. 15 store trær er fjernet og blitt erstattet med like mange, mindre trær. Rundt 2700 løker og knoller er i jorda og det er plantet rundt 4000 stauder, busker og klatreplanter. I parken er gang- og sykkelveier med gatebelysning, flotte støttemurer i skifer og terrengarronderinger for å skape liv i et flatt område. Det er montert benker, tre bord med innfelt sjakkbrett og en bocciabane.

Seniorparken offisielt åpnet
BILDE: Seniorparken ønsker velkommen med sine aktivitetsmuligheter og blomstergleder.

– Parken har fått sin renessanse, og det ble fornyet liv i parken med lekeområde for de yngste barna i 2005 og aktivitetspark for ungdom noen år senere. Den tredje etappen i parkutviklingen med Seniorparken vil gjøre parken mer attraktiv og bidra til aktivitet også for den eldre garde. Alle kan vi se fram til et vell av lukter og farger i blomstringstida i Drammens grønne lunge, sier ordfører Tore Opdal Hansen, som har den glede å åpne byens nye seniorpark.

En himmel av paraplyer

Etter å ha spist bløtkake og drukket kaffe, rusler bursdagsgjestene noen skritt lenger inn i parken. Der er det satt opp en kreativ kunstinstallasjon over gressmatta: Umbrella Sky – en himmel full av fargerike paraplyer – designet av portugisiske Sextafeira Productions og tidligere vist i blant annet Paris, Lisboa og Madrid.

ordfører taler under en paraplyhimmel
BILDE: Under en himmel av 400 paraplyer - kunstinstallasjonen Umbrella Sky - forteller ordfører Tore Opdal Hansen at dette kunstverket vekker oppsikt verden over.

– Over oss er det rundt 400 paraplyer i alle regnbuens farger. Dette er en vandreutstilling som startet i 2011, og Drammen er den første byen i Nord-Europa som ønsker utstillingen velkommen, forteller ordfører Tore Opdal Hansen, og titter opp på paraplyhimmelen.

Umbrella Sky med 820 paraplyer
BILDE: Se sommeren under en paraplyhimmel i ukene framover. Utstillingen Umbrella Sky vises til med Drammen Elvefestival, tredje helg i august.

– Et paraplytak vil skjerme for det skarpeste lyset og den sterkeste varmen. Og for regnet, da vi så langt har hatt den våteste junimåned noensinne, sier ordføreren, som denne formiddagen har værgudene på sin side.

– Folk trenger kunst, og kunst trenger folk. Jeg håper mange drammensere vil stikke innom parken i sommer og ta dette særegne kunstverket, Umbrella Sky, i nærmere øyensyn, sier ordfører Tore Opdal Hansen og overlater scenen til musikerparet Birgitte Stærnes og Martin Haug før Sirens Cheerdanceklubb setter et sprettent punktum for den tredobbelte feiringa i Drammen Park.

Bybursdag Birgitte Stærnes og Martin Haug musikere
BILDE: Musikerparet Birgitte Stærnes og Martin Haug spiller opp med blant annet et tema fra Love Story for å markere åpningen av kunstinstallasjonen Umbrella Sky.
Sirens med dansehopp
BILDE: Medlemmer av ens Cheerdanceklubb setter et fartsfylt punktum på bursdagsfeiringen, åpningen av Seniorparken og kunståpningen av Umbrella Sky.