Det er mange gode grunner til å fortsette å sykle gjennom høsten og vinteren, men da er det viktig å bli sett. Tirsdag morgen fikk over 500 syklister gratis lys til syklene sine.

Fire ansatte fra Drammen kommune og statens vegvesen samlet på togstasjonen etter å delt ut lys til syklister.
BILDE: Martin Markmanrud (f.v), Trygve Johnsen og Elisabeth von Enzberg-Viker, alle samfunnsplanleggere i Drammen kommune, sammen med Trond Olsen, overingeniør i Statens vegvesen, delte ut lys på Strømsø torg tirsdag morgen.

Med lys og reflekser blir man synlig i trafikken. Man oppdages raskere av bilister og farlig situasjoner kan lettere unngås. Nå har det vært nasjonal høstaksjon der fokuset var betydningen av bruk av lys og refleks.

Tirsdag morgen var det mange syklister ved togstasjonen i Drammen som fikk utdelt lys til syklene sine. De som allerede hadde lys på sykkelen, fikk gratis varm drikke eller bakervare – og ros for å bruke lys på sykkelen.

- Det er veldig fint å stå her. Det er hyggelig å ha en gladbeskjed til syklistene. Folk blir glade for å få sykkellykt eller gratis kaffe eller bakervare, sier Heidi Gromstad, prosjektleder for sykle til jobben i Bedriftsidretten.

- Vi har jo sykle til jobben-kampanjen på et annet tidspunkt av året, men vi vil jo at folk skal sykle hele året.

Heidi Gromstad i bedriftsidretten deler ut lys til en syklist.
BILDE: Heidi Gromstad i bedriftsidretten deler ut lys til en syklist på togstasjonen i Drammen..

Bevisstgjøring

Gromstad var en av et titalls personer som sto rundt om i Drammen i morgentimene for å dele ut lys, kaffe eller bakervare. Synlig syklist-kampanjen er et samarbeid mellom Syklistenes Landsforening, Bedriftsidretten, Buskerudbyen og Statens vegvesen. Målet er å synliggjøre og bevisstgjøre viktigheten av å være en synlig syklist i trafikken.

- Dette er en påminnelse om at det er viktig å synes i trafikken. Det er en bevisstgjøring, sier Trond Olsen, overingeniør i Statens vegvesen.

Trond Solem, prosjektleder for sykkel i Buskerudbyen, var også tilstede ved togstasjonen i Drammen tirsdag morgen.

– Lys på sykkelen er en enkel måte å bli synlig på, smart å bruke på alle sykkelturer og ikke minst påbudt i mørket og ved skumring. Vi håper at flere benytter anledningen og sykler hele høsten og vinteren, med lys fra Buskerudbyen. Fikk du ikke lys i dag har sykkelbutikkene lokalt et godt utvalg, sier Solem.

Påbudt

Visste du forresten av lys på sykkelen er påbudt på sykkelen når det er mørkt/skumring?

Å sykle uten lys kan bøtelegges av politiet med 1150 kroner. Det er sure penger, men verre er det likevel å bli påkjørt av en bilist som ikke har sett deg.

• Sykkel skal ha rød refleks bak.
  • På begge sider av pedalene skal det være hvit eller gul refleks.
  • Sykkel som brukes i mørket eller i usiktbart vær på alminnelig beferdet veg eller område, skal foran ha lykt som gir gult eller hvitt lys og/eller flerfunksjonslykt som kan gi blinkende eller fast hvitt lys.
  • Bak skal sykkel ha lykt som gir rødt lys og/eller lykt som gir blinkende rødt lys.
  • Lyktene skal være festet til sykkelen.
  • Lyktene skal kunne sees tydelig i en avstand på 300 m. Lykter som gir blinkende lys, skal blinke med minst 120 blink per minutt.
Henriette Jordheim og Martin Farrell fikk gratis kaffe og bakervare. Her utenfor Jovialen på Drammen togstasjon.
BILDE: Henriette Jordheim og Martin Farrell syklet fra Konnerud og fikk velfortjent kaffe og bakervare på togstasjonen. Begge hadde lys på syklene.