Budskapet er at bare tre ting skal i do: bæsj, tiss og dopapir. Alt annet skal i søpla.

I disse dager rusler ungdom, i alderen 13- til 15 år, rundt fra hus til hus og banker på dører i Drammen og i åtte nabokommuner. Disse ni kommunene er med i “Godt vann”, som er et interkommunalt samarbeid mellom vann- og avløpsetatene.

Det er andre året dovettkampanjen arrangeres, og den setter fokus på utfordringer med matrester og avfall i avløpssystemene, vår livsviktige infrastruktur under jorda. Både fra et samfunnsøkonomisk-, miljømessig- og ressursøkonomisk perspektiv er denne kampanjen svært viktig.

Se film, hvor doambassadørene Thea og Lea-Sofie banker på hos Mia Foss Solheim.

Viktig og nyttig jobb

− I kveld skal vi gå rundt på Tolerud, Konnerud, sier 13-årige Thea, som til daglig er elev på Svensedammen skole. Hun går sammen ved skolevenninnen Lea-Sofie, og i hendene bærer de på dopapiruller, som skal gis bort i gave til døråpnerne.

Doambassadører banker på ei dør
BILDE: Bank-bank. Doambassadørene Thea og Lea-Sofie er spente på om det er noen hjemme. Alle foto: Birgitte Simensen Berg

− Det er gøy å se hvordan folk reagerer. At voksne folk ler av ordene bæsj, tiss og dopapir, sier Lea-Sofie og smiler, og forteller at folk er sikre på at det bare er de tre tingene som havner i deres do.

Mia Foss Solheim åpner for doambassadørene
BILDE: Mia Foss Solheim, som bor på Danvik, åpner med glede og tar i mot både budskap og dopapir av doambassadørene Thea og Lea-Sofie.

− Det er en viktig jobb vi gjør, og vi syns det er rart at folk ikke skjønner at de ikke skal kaste blant annet truser og andre rare ting i do, sier Thea, som tror folk blir flinkere til å huske på hva som skal i do og hva som skal i søpla etter at de har snakket med dem.

Dopapir med magebelte

Doambassadørene, som er rekruttert til lønnet ettermiddagsarbeid, reiser rundt to og to sammen med én voksen. Og gaven som de har med er en dopapirrull med magebelte, hvor  påskriften er at bare bæsj, tiss og dopapir skal i do.

Dovettkampanjen er i gang
BILDE: Sammen er vi gode, mener denne dovettkampanjegjengen. Foran doambassadørene Thea og Lea-Sofie. Bak ses prosjektkoordinator i Godt vann, Ragnhild Leirset, med Synnøve Skurdal og Helle Marie Buind, begge fra Vann og avløp i Drammen kommune. De minner byens befolkning på at kun tre ting, bæsj, tiss og dopapir, skal i do.

Målet er at folk skal slutte å bruke toalettet som søppelkasse. Per i dag er det mye annet som kastes i do, som blant annet filler, q-tips, bleier, våtservietter, hår og matfett. Dette igjen resulterer i at pumpestasjonene går tette. Det koster både tid og penger å rydde opp i dette og kan føre til avløpsvann på avveie.

Banker på din dør Beboere på Gulskogen og Konnerud har fått besøk av doambassadørene, og flere husstander på Strømsø kan regne med å få besøk av doambassadørene fram til 10. oktober.

Les mer på doguiden.no