Den siste utgaven av Per Otto Borgens byleksikon ble trykket i 2004 og har vært utsolgt lenge. Noen år før Borgen døde, ga han rettighetene til byleksikonet til Drammen kommune.

Bystyret bevilget våren 2017, 250 000 kroner til arbeidet med å digitalisere leksikonet.

Ordfører Tore Opdal Hansen
BILDE: Ordfører Tore Opdal Hansen markerte overgangen fra bok til digitalt byleksikon

- Her står jeg nå med et av de siste eksemplarene av boken for å vise dere hvor mye Borgen samlet av byens historie mellom to permer. Før han gikk bort, uttrykte han et ønske om at byleksikonet skulle gjøres tilgjengelig elektronisk. Dette arbeidet er nå ferdig, sa ordfører Tore Opdal Hansen under markeringen i kundesenteret.

Høytlesing

- Byens historie, historiske steder, personer og begivenheter er noe som alle i større eller mindre grad er interessert i. Å gå tilbake i historien for å lese og forstå er aktuelt for skolene, kommunen og for byens innbyggere, understreket han.

Ordføreren slo opp på to tilfeldige artikler, som han leste høyt. Den ene handlet om Andedammen og den andre om Bikkjestykket.

Ikke bok på nett

Han fortalte videre at nettutgaven er lagt opp slik at en kan gjøre søk i tekst. Det er ikke en digital bok, men et søkbart oppslagsverk. Det er tilgjengelig ikke mindre enn 3895 artikler og 197 bilder. Leksikonet er tilrettelagt for både smarttelefon, nettbrett og PC.

- Når dette innholdet nå er digitalisert så gir det også en helt annen mulighet til å supplere med nytt innhold for å gjøre et godt produkt enda bedre. Jeg vil tippe at både historieinteresserte enkeltpersoner, og kanskje historielag, setter sin ære i å komme med innspill til forbedringer av byleksikonet. Gratulerer med dagen! sa ordføreren til slutt.

Deretter demonstrerte prosjektleder for digitaliseringen av byleksikonet, Kjetil Olsen, oppslagsverket på storskjerm.

Prosjektleder Kjetil Olsen demonstrerer det nye byleksikonet
BILDE: Prosjektleder Kjetil Olsen er fornøyd med resultatet

Fakta om det nye byleksikonet

• Drammen er en av de første kommunene i landet som har et nettbasert byleksikon