Enten du skal være turist i egen by, få besøk fra en annen by eller et annet land, eller kanskje du bare er ung – da kan dette være noe for deg. Sjekk ut USE IT-Drammen.

USE-IT Drammen er en helt ny turistinformasjon for unge mennesker – laget av unge mennesker. Målet er å tilby et kart og en informasjonsguide som ikke nødvendigvis viser de største turiststedene og flotteste restaurantene, men heller viser hva som er unikt, annerledes eller veldig typisk for Drammen by. Og aller helst til en billig penge.
cover på USE-IT-kartet
BILDE: Eivind Stoud Platou har designet coveret på kartet.
Du finner praktisk info, noen språktips, hvordan man skal oppføre seg som en lokal og Drammens historie på fem minutter – for å nevne noe.  Videre kan du finne tips om hvordan man kan få togturen fra Gardermoen litt billigere, hvilke cafeer som har god og billig mat, når museer har gratis inngang, ting man kan gjøre gratis og hvilke butikker som skiller seg litt ut.

Drammen og Oslo

Drammen er et av 30 land som har slik turistinformasjon. I Norge er det kun Drammen og Oslo som er en del av det europeiske USE-IT-fellesskapet. Kartet er laget av lokale folk, det er ikke kommersielt (det vil si at det er fritt for reklame) og det ser Drammen med litt nye og ikke minst, unge øyne.
Kartet viser 47 steder rundt om i Drammen og alt står skrevet på engelsk.
Skjermdump av hvordan kartet ser ut på Appen.
BIULDE: En skjermdump av hvordan kartet ser ut på USE-IT - appen
Drammen kommune er en del av USE-IT-nettverket og har trykket opp kartene, men det er Andreea Anghelea som er initiativtaker og gjennomfører av prosjektet, med god hjelp av Erling Husby.
USE-IT Drammen startet opp i juni 2018. Anghelea var hospitant i Drammen kommune i fjor (studieutveksling med Erasmus+). Etter å ha reist rundt i Europa, både på egenhånd og som turistguide ble hun kjent med USE-IT og fikk ideen om å lage et slikt kart for Drammen.

Kart, nett og app

I juni var alt klart, og nå er kartene å finne på rådhuset i Engene i Drammen, Drammensbiblioteket og flere andre steder.
USE-IT er selvsagt også i digitale versjoner. Man kan man laste ned USE-IT-appen eller besøke nettsiden.