Tirsdag gikk det offisielle startskuddet for Olympiatoppen Sørøst på Idrettens Hus på Marienlyst. Samarbeid på tvers skal gi unge talenter i Buskerud, Telemark og Vestfold en bedre mulighet til å nå toppen.
Nå er samarbeidet et faktum. Olympiatoppen Sørøst, med toppidrettsjef i Olympiatoppen Tore Øvrebø i spissen, signerte tirsdag en samarbeidsavtale med Buskerud, Vestfold og Telemark fylker, samt Drammen kommune. «Sammen om de store prestasjonene» er kongstanken.
Olympiatoppen Sørøst, som har kontorer i Drammen, er nå landets sjuende regionale avdeling for Olympiatoppen.
Jorunn Horgen, avdelingsleder for Olympiatoppen Sørøst, fortalte at målet er å bli best på talentutvikling.
- De unge utøverne skal i fokus. Vi skal gjøre det lille ekstra for dem, sa hun og tilføyde:
- Vi skal være med å bygge videre på prestasjonsmiljøene, knytte til oss ressurser og få en ringeffekt av det. Vi skal være tilstede for å serve idrettsmiljøene.
En viktig oppgave for de regionale Olympiatopp-sentrene er å bidra til at talenter fortsetter satsingen på og etter videregående skole. En periode som er sårbar for mange idrettsutøvere.
Svømmer Andreas Bjørnstad, som er en av ressursene Olympiatoppen Sørøst nå har knyttet til seg, har selv gått på toppidrettslinje på Drammen Videregående. Han forteller at over halvparten av klassekameratene derfra har gitt opp satsingen etter endt skolegang, til tross for at mange har hatt et potensial for å bli virkelig gode i sine idretter.
Det kan være tøft å nå toppen om man blir stående mye alene.
- Det å få backing i den alderen tror jeg er veldig viktig, sa Bjørnstad.
For det er mange talenter der ute, i mange ulike idretter, som er hakket bak de aller beste. Talenter som har et stort potensiale. Talenter som med riktig og god oppfølging kanskje kunne nådd toppen. Den ferske samarbeidsavtalen skal forsøke å favne disse i nærmiljøet.
- Det er der Olympiatoppen skal være, sa Tore Øvrebø.
- Målet er å tilrettelegge for at flest mulig av «morgendagens toppidrettsutøvere» i hele regionen kan nå sine idrettslige mål.
Mens de tre fylkene har bidratt med to millioner kroner hver, har Drammen kommune bidratt med 900.000 kroner i samarbeidet. Finansiering som var nødvendige for å få samarbeidet opp å stå.
Tore Opdal Hansen ønsker samarbeidet hjertelig velkommen. Han både håper og tror at dette blir bra.
- Ikke alle er som Martin Ødegaard, som ble oppdaget før han var ferdig på ungdomsskolen, sa ordføreren, og påpekte at det er mange talenter der ute, som kanskje ville satset videre om mulighetene til å utvikle seg lå bedre tilrette.
Med den nysignerte samarbeidsavtalen vil det bli flere og bedre muligheter unge lokale talenter.
I tillegg til Øvrebø og Horgen, var også Tom Tvedt, president i Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité tilstede for å markere dagen i Drammen.
De tre fylkene var representert ved Tonje Kristensen, hovedutvalgsleder Buskerud fylkeskommune, Rune Hogsnes, fylkesordfører Vestfold fylkeskommune og Maja Foss Five, hovedutvalgsleder Telemark fylkeskommune.