Thea Angelika Eike er veldig glad i enhjørninger, og foreslo kunst med enhjørning som en del av Friluftløftet på Strømsø. Nå har hun fått en «egen» vegg.

Thea Angelika Eike står foran en enhjørning i undergangen ved Marienlyst.
BILDE: Thea Angelika Eike (5) foreslo enhjørningkunst som ett av tiltakene i Friluftsløftet på Strømsø. Her har forslaget blitt en realitet.
Det var i vinter familien Eike satt hjemme og skulle prøve å komme opp med ideer og forslag til Friluftsløftet på Strømsø. Hva var det som kunne gjøre Strømsø til et enda bedre sted å bo og leve? Hva kunne bedre friluftskvalitetene i nærmiljøet?
Familien pratet om hva måtte til for at de kom seg enda mer ut, og om hva barna synes kunne vært fint å ha rundt seg i hverdagen.
Det var da Thea (5) foreslo noe med enhjørninger. Kanskje en enhjørningpark, en skulptur av en enhjørning, eller annen kunst med enhjørning i friluft?
Og sånn ble det.

Alle kan delta

Da alle forslagene for Friluftsløftet på Strømsø hadde kommet inn, gikk Drammen kommune gjennom ideene og innspillene og vurderte hva som var praktisk og økonomisk mulig å gjennomføre.
Gatekunst med enhjørning ble ett av forslagene innbyggerne på Strømsø kunne stemme på i den neste fasen.
Etter stemmeperioden var over, viste det seg raskt at mange ønsket seg enhjørning-gatekunst – akkurat som Thea Angelika Eike fra Danvik.
- Dette synliggjør at alle kan komme med forslag og være med å bestemme hvilke tiltak som gjøres i Friluftsløftet. Det er et godt eksempel på nærdemokrati i praksis, mener Marte Bøhm Nordahl, prosjektleder for Friluftsløftet i Drammen kommune.
Her kan du lese mer om Friluftsløftet

Møtte kunstnerne

Torsdag morgen var Thea på plass foran den nymalte undergangen under Bjørnstjerne Bjørnsonsgate ved Drammen videregående sammen med pappa. Der ble de møtt av en hel vegg full av fargerike og blide enhjørninger, samt en grønn frosk, palme og massevis av donuts. Thea var kjempefornøyd og litte granne stolt.
- De er veldig fine, sa hun med en hånd trygt i pappas hånd, og den andre i en hvit, myk enhjørning med regnbuefarget hale og man.
- Og broren min er veldig glad i donuts, fortsatte hun mens hun hoppet og danset foran de smilende enhjørningene.
Anette Borge og Eilif Hoffmann står foran kunstverket de har laget.
BILDE: Kunstnerparet Anette Borge og Eilif Hoffmann i søt harmoni foran veggen de har laget.

Frie tøyler

Kunstnerparet Anette Borge og Eilif Hoffmann smilte bredt da de møtte den unge idéskaperen og så hennes reaksjon på den nye veggen. De synes det var hyggelige at Thea likte den nye veggen så godt.
Begge kunstnerne jobber vanligvis og i hovedsak på lerret og papir, og for Anette Borge var det første jobb på så stort format - og på svært ujevn bakgrunn.
- Det var veldig gøy. Det er jo vanskeligere å få komposisjonene riktig på så stor flate, men jeg synes det har gått bra, sa Anette.
De to fikk frie tøyler til å løse kunstverket hvordan de selv ville.  Eneste kriterium var at det skulle handle om, eller være med, enhjørning.
- Vi hadde en del skisser på forhånd, men mye ble også til underveis, smiler Hoffmann.

Tiltakene

Enhjørningskunsten er kun et av tiltakene på Strømsø som nå er gjennomført. Det er også satt opp bord og benker på jernbanekaia, fem hverdagsturer er merket og lagt ut på ut.no, bord og benker er satt ut ved Andedammen og på Bikkjestykket.
I løpet av høsten vil det også bli lys langs gangveien på Bikkjestykket, lekeplassen ved Drammens museum vil få en oppgradering, sitte-/badetrinn vil bli satt opp på Blektjern, samt at det vil komme treningspark, lekeplass og buldrevegg på Bikkjestykket.
Neste bydel ut i Friluftløftet er bydelen Åssiden. Da er det innbyggerne i den bydelen som får sjansen til å være med på å bestemme hva tre millioner kroner skal brukes på for å heve friluftkvalitetene Åssiden.
Prosjektleder Bøhm Nordal håper på stort engasjement og en strøm av innspill fra innbyggerne.
Enhjørninger malt på undergangen ved MArienlyst, som en del av Friluftsløftet Strømsø
BILDE: Flere enhjørninger er malt på veggen i undergangen ved Marienlyst, som en del av Friluftsløftet Strømsø.