Erling Kittelsen, som også kalles "mellomrommenes dikter", fikk prisen lørdag 25. mars under Vindtornfestivalens festforestillingen i Drammens Teater.

Erling Kittelsen mottar prisen

Fra venstre: Stein Torleif Bjella, Fredrik Høyer, juryformann Arild Linneberg og Erling Kittelsen.
Foto: Nils Maudal

Poesiprisens jury ledet av dr.philos Arild Linneberg sier følgende:
På spørsmål om hva hans niende bok, TIU. Oppholdsbok Nord, 1982, handlet om, svarte Erling Kittelsen: mellomrommene! Og ja, årets vinner av Vindtornprisen er mellomrommenes dikter. ……. Vi snakker om en sprelsk dikter. Like gjerne dikt, romaner og skuespill som dialoger, barnebøker, selvbiografier og gjendiktninger – og eventyr, allegorier, fabler. Ikke bare originalt, men originalt på den originale måten. Titlene sier sitt om det, som En ustyrlig historie om solloer, selkatter og et kjærlighetshull i havet, 1983; Stående hukommelse, 2007; Diktet løper som en by, 2010.

Kittelsen debuterte med diktsamlingen VILLE FUGLER i 1970 og har utgitt dikt, fabler, romaner, gjendiktninger, en selvbiografisk roman (STÅENDE HUKOMMELSE i 2007) og dramatikk. Han har fått mange litterære priser og utmerkelser.

"Erling Kittelsen er en særpreget stemme i samtidslitteraturen. Hans krasse skråblikk på det norske samfunnet er til tider uhyggelig og fascinerende lesning. (...) Kittelsen er en forfatter som skriver utenfor trender. Han henter inspirasjon fra mange ulike sjangere - sagn, fabler, eventyr og muntlig poesi fra ulike kulturområder. Han er først og fremst poet, det merkes i språket, i vakre, fremmede bilder, originale tanker. Gjennom et langt forfatterskap har Kittelsen vist en imponerende vilje til å jobbe med sitt eget uttrykk, uten å la det infiseres av mainstream." Liv Mossige, i anmeldelsen av "Jeg, Jako", Dagsavisen, 2013.

Prisen er på kr 100 000 og følges av et litografi av Triztan Vindtorn, gitt av Vindtorns familie. Triztan Vindtorn poesipris ble etablert av Drammen kommune i samarbeid med Aschehoug Forlag og Den norske Forfatterforeningen. Den ble første gang delt ut i 2013. Prisen skal gå til en norsk forfatter som har gjort en stor innsats for norsk poesi. Formålet med prisen er å øke interessen for poesi og formidle Triztan Vindtorns forfatterskap.

Les mer om Erling kittelsens forfatterskap