Sykkel-VM for eldre Sonja sykler
Innsatsviljen er på topp. Nasjonalsangen er sunget og Sonja på 86 år skal tråkke første etappe for Filten i Sykkel-VM for eldre.
Alle foto/film: Birgitte Simensen Berg

Sonja (86) gjør seg klar. Hun skal gjennomføre første etappe i Sykkel-VM for eldre, hvor hele 160 institusjoner og 600 deltakere fra Norge, Sverige, Danmark, Island og Canada deltar. Sonja bor på Filten, nabo til Hamborgstrøm bo- og servicesenter, og sykkelturen starter akkurat her – i Øvre Storgate.

Motstand blir justert på sykkelen, og på en skjerm vises veien som skal sykles: Sonjas første etappe går fra Filten ned til rundkjøringa ved Øvre Sund bru.

Se film fra Sonjas sykkeltur i Øvre Storgate.

– Heia! Heia! Ropes det av ivrige tilskuere langs sykkelruta, som vifter med norske flagg og ett østerriksk flagg. For til neste år går Sykkel-VM av stabelen i Østerrike.

Bedre helse og humør, lagånd og matlyst

– Gullet skal hjem til Filten og Drammen. Nå skal vi fram til 1. oktober sykle landet rundt, i by og bygd. Sammen skal vi mimre om steder vi har besøkt. Vi skal tralle og synge, sier landslagstrener Lena Nilsen, aktivitetskoordinator og frivillighetskontakt ved Filten.

– Vi skal sykle minst tre ganger i uka, og VM-deltakerne bestemmer selv både når og hvor mange ganger de ønsker å sykle. Dette er et lavterskeltilbud, og dette er en sykkel hvor man kan bare bruke armene, også én arm. Syklingen har vist at våre beboere får bedre kognisjon og kondisjon, balansen og matlyst, forteller Nilsen, og legger til at trimsykkelen brukes hver dag og den eldste deltakeren er cirka 90 år.

Sykkel-VM for eldre, seiersklem til Sonja
Sonja gjennomførte med stil og godt humør, og får velfortjent hyllest og klem fra primus motor og lagleder, Lena Nilsen.

Tråkker seg til økt livskvalitet

– Det er viktig med fysisk aktivitet blant de elde, og dette blir nå et canadisk forskningsprosjekt. Det er gøy å se hvilken innsats som blir lagt ned både blant beboere og ansatte her på Filten. Stedet er et godt eksempel og et fint forbilde for andre institusjoner, sier Jon Ingar Kjenes i MOTiTech, som har levert sykkelen og programmet som vises på skjermen.

– Vi har filmet i 20 land, sist i Østerrike. Filmene skal vekke minner og motivere til fysisk aktivitet. Dette er første året vi arrangerer Sykkel-VM for eldre, en fin opptakt til Sykkel-VM i Bergen i september, sier Kjenes og heier på neste syklist, Jan-Erik, som er klar for andre etappe inn mot Drammen sentrum.

Sykkel-VM for eldre Jan Erik sykler
I Sykkel-VM for eldre deltar mixed-lag, så her er det Jan-Erik som er på plass for å sykle andre etappe for Filten. Og tilskuerne følger laget sitt fra sidelinja.

Og når kalenderen viser oktober, får se hvilken plass deltakerne fra Filten får i det aller første Sykkel-VM for eldre. Lykke til – hele Drammen heier på dere!

Med musserende i glassene feires at Sykkel-VM for eldre er tråkket i gang på Filten. Sykkelrittet pågår fram til 1. oktober.

Sykkel-VM for eldre champanjefeiring