Arrangørene hadde håpet på 60 avtaler og rundt 150 besøkende. Mellom 250-300 mennesker møtte opp, og det ble inngått 167 avtaler på historien første Frivilligbørs i Drammen.

På en frivilligbørs møtes lokale bedrifter, frivillige organisasjoner og offentlige virksomheter ansikt til ansikt og utveksler ønsker og ideer til samarbeid. I løpet av et par timer skapes nye muligheter, lokale nettverk og konkrete samarbeidsavtaler.

Det er mandag ettermiddag. Klokken nærmer seg 16. 30. Det yrer av mennesker i bibliotekets nyoppussede første etasje. Fra et langbord med fingermat går folk og forsyner seg at smakfulle småbiter, mens andre er opptatt av å være kreative på papir.

På de mange småbordene ligger det papp-plater, tusjer og blyanter, saks, lim og teip.  Alle som skal være med på Frivilligbørs må lage plakater for å presentere seg. På den måten kan de fortelle andre hva de kan tilby av tjenester, oppgaver, fasiliteter eller opplevelser.

På samme plakat forteller de også hva de ønsker seg. Varme hjerter og nyttige never, lærere, rådgiving, nettverk, besøkshunder, samtalepartnere, sykkelvenner, treningsinstruktører og flyktninghjelper er noe av det som kan leses på de mange plakatene.

Nye samarbeid

Noen hilser på gamle kjente, men desto flere hilser på nye bekjentskaper. Det er nettopp derfor de er her. For å møte nye mennesker de kanskje kan samarbeide med. Og gjøre samarbeidsavtaler som handler om å dele ressurser, ikke penger.

I løpet av ettermiddagen håper de å inngå avtaler. Avtaler der kloke hoder, gode tanker og kreative ideer kan gi nye muligheter for mennesker i Drammen.

I bibliotekets annen etasje ønsker Hilde Hummelvold velkommen til historiens aller første Frivilligbørs i Drammen. Forventningene har rukket å bli store hos de frammøtte. Rundt 100 lag, foreninger, bedrifter og offentlige Etter kort tid står nye bekjentskaper med børsmeglere mellom seg og kontrakter klare til å signeres på bordet.

Få minutter etter at gong gongen går og meglingen har startet, blir den første avtalen inngått. Og deretter går børsklokken i ett for hver nye avtale som blir inngått…

Historiens første frivilligbørs i Drammen
BILDE: Mange avtaler ble inngått på historiens første Frivilligbørs i Drammensbiblioteket.

Nye besteforeldre

- Jeg er så fornøyd. Dette er kjempebra, sier Mari Hogganvik, avdelingsleder ved Hamborgstrøm helse og omsorgsdistrikt. Sammen med Anu Kübar, som jobber med mindreårige enslige flyktninger hos senter for oppvekst i Drammen kommune, har hun akkurat inngått kveldens første avtale på Frivilligbørs.

Begge er strålende fornøyde. Mens Hogganvik blant annet ønsket seg samtalepartnere og sykkelvenner til beboerne på sykehjemmet på Hamborgstrøm, kunne Kübar tilby hender, hjerter og arbeidslyst fra mindreårige enslige flyktninger. Ungdommer som kan komme på besøk og bidra for de eldre.

- Her kan mindreårige enslige flyktninger få seg nye besteforeldre, stråler konferansier Hilde Hummelvold fra scenen.

Fornøyde arrangører

I timen mellom 17.30 og 18.30 blir det inngått hele 168 avtaler. Det er over 100 mer enn hva arrangørene hadde trodd og turt å håpe på i forkant.

- Det var en flott dag i går. Det gikk over all forventning.  Jeg er selvsagt veldig glad for alle nye forbindelser og samfunnsnyttige samarbeid, sier Silje Bjørge, frivillighetskoordinator i Drammen kommune.

Bjørge var med på den aller første Frivilligbørsen i Norge, i Bærum i 2008.

- Jeg husker godt hvor mye energi og kreativitet det var der. Da er det ekstra moro å oppleve at vi klarte å få til dette i Drammen også, sier hun.

I tillegg er hun veldig glad for all hjelp til gjennomføring. Hun roser alle de gode samarbeidspartnerne som gjorde det mulig. God tilrettelegging av Drammensbiblioteket, ca 35 hjelpere fra både Drammen Rotary og Lady circle Lier, stab i Drammen kommune og fra Øvre og Nedre Eiker kommune, Asker og Oppegård.

Hun trekker også frem Beate Ryttersveen Sand fra Næringsforeningen i Drammensregionen og Irene Sand Sørsdahl fra Drammen Frivilligsentral som sentrale personer for historiens første Frivilligbørs i Drammen.

Alle avtalene som ble inngått kan du lese om her.

Og her kan du lese mer om Frivilligbørs.

Frivilligbørs på Drammensbiblioteket