Onsdag ettermiddag var mange kloke hoder, nevenyttige hender og store hjerter samlet på Union scene. Frivilligbørs 2018 sørget for 143 avtaler på tvers av frivillige organisasjoner, næringsliv og det kommunale.

Kari Susanne Fjeldstad og en kollega tenger plakat på Union Scene.
BILDE: Kari Susanne Fjeldstad fra Helsehuset gorde gode avtalte i 2017 og håper på flere fruktbare avtaler for 2018.
Kari Susanne Fjeldstad er aktivitør og frivillighetskontakt ved Helsehuset på Landfalløya. Hun deltok på frivilligbørs i fjor med stor suksess. Onsdagens frivilligbørs på Union Scene har lenge vært spikret i kalenderen.
- I fjor gjorde vi blant annet avtale med Rødskog skole. De har kommet til oss jevnlig gjennom hele året, forteller hun og fortsetter:
- De har vært på besøk og lest poesi og filosofi og de har vist utdrag fra musikal de har satt opp.
Fjeldstad forteller om rørende møter og øyeblikk mellom unge og gamle. Uforglemmelige stunder i hverdagen.
Målet for årets børs var å gjøre nye gode avtaler som er fruktbare og givende for flere parter.
- Det er kjempemorsomt og nyttig, sier hun mens hun fullfører plakaten.

Største smilene

- Vi hørte om frivilligbørs gjennom læreren vår, forteller Ronja Bajalan (10) og Kristin Isabel Solberg (11).
Førstnevnte er elevrådsleder på Åssiden skole, mens Solberg er sekretær i elevrådet. De to unge og engasjerte elevene synes det hørtes spennende ut og meldte seg på.
Plakaten fortalte at elevene på Åssiden skole kan tilby lesestunder i barnehagen, utleie av lokaler, aktivitetsdag og ipad-kurs, for å nevne noe. Det de ønsker seg er noen som kan lære dem å sy, strikke, brodere, hjelpe til på sløyden, holde leire- eller keramikk-kurs eller fotoundervisning.
Kristin Isabel Solberg (11) og Ronja Bajalan (10) på frivilligbørs på Union scene.
BILDE: Kristin Isabel Solberg (11), fra venstre og Ronja Bajalan (10) på frivilligbørs på Union scene. De fikk gjort flere avtaler og ble intervjuet av Hilde Hummelvoll på scenen.
- Ellers kan vi kanskje synge på eldresenter eller noe, sier Ronja og Kristin etterfulgt av kveldens største smil.
Jentene fikk gjort flere avtaler.
Dahle photgraphy vil tilby Åssiden skole fire timer fotoopplæring. Åssiden skole vil som motytelse være modeller for en fotoshoot. I tillegg gjorde jentene avtale med Røde Kors som skal holde førstehjelpskurs for dem, med Backeparken barnehage om leke- og lesestunder i barnehagen og med introduksjonssenteret om utveksling av språk og håndarbeid.
Her finner du oversikt over avtaler fra Frivilligbørs 2018.

Samarbeid, dialog og partnerskap

I Drammen kommunes frivillighetspolitiske plattform står det som følger: Samarbeid, dialog og partnerskap gir bedre ressursutnyttelse og større verdiskapning i samfunnet.
Under onsdagens frivilligbørs var det masse dialog. Mange fant hverandre og fikk utvekslet ideer, tilbud og behov.
I løpet av ettermiddagen ble det etablert både samarbeid og partnerskap. Nå vil frivillige ressurser bli benyttet på en god og meningsfylt måte, og verdiskapningen ble med ett enda større i Drammen.
Prosjektleder fra Drammen kommune, Silje Rødset Bjørge, var strålende fornøyd etter arrangementet. Selv om antallet avtaler ble noe lavere enn i fjor, mener Bjørge at avtalene som ble inngått i år kanskje var enda mer solide og konkrete.
- Jeg er så fornøyd. Flere av de som var med på frivilligbørsen i fjor sier at i år er det lettere å være konkret om tilbud og ønsker. Da blir det kanskje ikke så mange avtaler totalt, men de er gode og presise. Det er signert så mange kvalitetsavtaler, sier Bjørge og fortsetter:
- I år var det hele 30 avtaler der næringslivet var en av partene. Det er flere enn i fjor.
Frivilligbørsen arrangeres i samarbeid med Næringsforeningen i Drammensregionen og Drammen Frivilligsentral.
Tre tenåringsjenter fra Gulskogen skole er klare for børs. De står i foajeen på Union scene.
BILDE: Jenter fra Gulskogen skole er klare for børs.

Gode tilbakemeldinger

I evalueringsskjemaene som allerede strømmer inn etter arrangementet, er det stort sett hyggelige og positive kommentarer. Noen mener at det var rotete og uoversiktlig, men stort sett hagler det med lovord om arrangementet.
- Fantastisk sted for å bygge nettverk og få hjelp til sin organisasjon, skriver en på evalueringsskjemaet.
En annen sier: - Veldig positivt å møte så mange engasjerte aktører ansikt til ansikt. Mye lettere å få et svar eller et samarbeid på den måten.
- Det er lettere å få andre interessert i å lage avtale med deg om du møter opp ansikt til ansikt, var et tredje eksempel på fremmøtte som har hatt nytte av arrangementet.
En avtale er signert og to deltakere gir hverandre et håndtrykk.
BILDE: Maria Voss ved G60 og Arve Conradsen i seniornett har inngått en avtale om datahjelp fra ungdom til eldre.

Dette er frivilligbørs

Frivilligbørs er et internasjonalt konsept som legger til rette for mer og bedre samarbeid på tvers.
På en frivilligbørs møtes lokale bedrifter, frivillige organisasjoner og offentlige virksomheter ansikt til ansikt og utveksler ønsker og ideer til samarbeid.
I løpet av et par timer skapes nye muligheter, lokale nettverk og konkrete samarbeidsavtaler.
Vi oppfordrer alle til å dele gode eksempler på samarbeid. Slik kan vi inspirere hverandre også etter at arrangementet Frivilligbørs er ferdig.

Frivilligbørs 2018