I rundt 60 år har han jobbet frivillig for idretten i Konnerud IL og for Drammen. Geirr Kihle er årets vinner av årets frivillighetspris i Drammen. Han blir dermed også Drammens kandidat til den nasjonale frivillighetsprisen i 2018.

- Dette var veldig stas og ordentlig moro, sa Geirr Kihle etter at han fikk utdelt prisen.

Prisvinneren som av mange blir omtalt som mister Konnerud, har jobbet med og for idretten siden 1958. Da startet han i ungdomsavdelingen i Konnerud IL. Og siden den tid har han vært i klubben.

Kihle har alltid vært én av dem som har rukket opp hånda når oppgaver skal fordeles. Én av dem som har meldt seg til å ta lederverv. Én av dem som har tatt lederjobbene med største alvor og kunne vise til resultater. 76-åringen har en imponerende frivillighets-CV. Og da overdriver vi ikke.

Nå hedres han med Frivillighetsprisen for 2017.

- Innsatsen deres blir satt pris på

Geirr Kihle fikk prisen overrakt under en høytidelig seremoni i Storstua på rådhuset tirsdag 5. desember som også er FNs internasjonale dag for frivillighet. Rundt 70 personer, inkludert de nominerte kandidatene og forslagsstillerne, var til stede da Kihle ble hedret for sitt arbeid.

I sin tale til de nominerte kandidatene fortalte ordfører Tore Opdal Hansen at frivillighetsprisen i Drammen ble opprettet av Drammen kommune i 2005, og det er sjelden vi har mottatt så mange nominasjoner som i år!

- Det lover godt for fremtiden. Jeg vil hevde at frivillig engasjement er selve hjertet av byen vår. Frivillighet handler om å være med å utvikle det samfunnet som vi er en del av. Det handler om å vise samfunnsansvar og medborgerskap. Frivillighet handler rett og slett om å bry seg om hverandre og fellesskapene som vi er del av. Dere som er nominert her i kveld, er alle strålende eksempler på nettopp dette. Dere skal vite at innsatsen dere gjør blir satt pris på! Aller helst skulle jeg delt ut pris til dere alle sammen! Flere av dere har bidratt i mange år, noen har utmerket seg med spesiell innsats for en viktig sak eller spesielt sårbare grupper. Noen er rett og slett er selve maskineriet i et fellesskap som betyr mye for andre. Dere har grunn til å være stolte av innsatsen dere gjør, og dere skal vite at dere også inspirerer andre til å engasjere seg også, sa ordføreren før han gikk over til begrunnelsen for at nettopp Geirr Kihle er årets vinner.

Én av tre er medlemmer

- Geirr Kihle får årets frivillighetspris 2017. Det sier litt om organisasjonen han leder at cirka 1/3 av bydelens innbyggere er medlem av Konnerud Idrettslag. Konnerud IL er Buskeruds største allidrettslag, med sju forskjellige sportslige grupper med høyt nivå, samlet under en paraply. Geirr har vært både trener, oppmann, styremedlem og ikke minst formann i Konnerud IL. Med noen avbrudd på grunn av engasjement på nasjonalt nivå, har Geirr vært leder av Konnerud IL i 20 år.

Ordføreren trakk også frem Kihles rolle i verdenscuprennet i sprint som ble arrangert på Bragernes torg første gang i 2003.

- Det er imponerende å klare å samle både verdenseliten på ski, et stort korps av profesjonelle og enda flere frivillige, i et arrangement og en fest for alle. Barneskirennet gir i tillegg hundrevis av barn opplevelsen av å være med i et fellesskap i Drammen. Geirr er et veldig godt eksempel på den kraften som ligger i frivillig innsats. Han har på mange måter vist at gjennom samarbeid og brennende engasjement, kan man få til de utroligste ting, sa ordfører Tore Opdal Hansen og gratulerte Geirr Kihle med prisen.

Ja, ja og ja

Et par uker før prisutdelingen møtte en fotograf og reporter fra Drammen kommune Geirr Kihle i forbindelse med at Frivillighetsprisen 2017 skulle promoteres og fikk en prat om hans mangeårige engasjement, hva som driver ham og om skisprinten og besøket av kong Olav hjemme i stua.

Geirr Kihle har fått på seg mikrofon og fotografen gjør seg klar til filmopptak. Hovedpersonen har satt seg godt til rette i kafeteriaen i Konnerudhallen – hans andre hjem. Han er iført rød dunjakke med Konnerud idrettslag på brystet.

Kihle er en talefør mann. Men denne gangen dreier det seg ikke om et arrangement han skal gjennomføre eller en utbygging av et idrettsanlegg han mener bør skje. Nå skal han snakke om seg selv og om innsatsen han har gjort, og fortsatt gjør, for idretten.

- Jeg synes jo det er hyggelig å bli lagt merke til, men det er ikke det som driver meg. Jeg synes det er veldig moro. Det gir veldig mye, sier han.

Kihle prøver å forklare hva som driver ham. Hva er det som gjør at han gang etter gang sier ja til lederverv. Hva som gjør at han jobber time etter time for idretten og fortsatt står i stormer når det blåser.

- Enkelte dager kan være tunge, men som nå nylig, da utøvere på Beitostølen gjorde det det bra, og vi har fått et lag fra Konnerud som er i eliten i bandy, da er det gøy, sier Kihle.

Hvor mange timer han har lagt ned for idretten på Konnerud og i Drammen har han ikke tall på. Og han har heller aldri tenkt tanken å skulle telle dem. Men alle som kjenner Geirr Kihle vet at det er enormt mange.

- Mine to sønner sier at «hvis du hadde gjort noe fornuftig hadde du vært millionær».

Kihle ler.  

- Men jeg hadde ikke fått de sammen opplevelsene.

At det ble idretten han engasjerte seg så sterkt i, tror han faktisk er litt tilfeldig.

- Det kunne vært andre aktiviteter som kunne fenget like mye. Men hvis jeg først engasjerer meg – så gjør jeg det ordentlig.

Lange valgperioder

I dag er prisvinneren styreleder i Konnerud IL. I tillegg sitter han som nestleder i Drammen idrettsråd.

Det siste vervet har tatt mye tid, spesielt i forbindelse med Marienlyst-saken, innrømmer han.

Styreledervervet i Konnerud IL har han hatt i to perioder på ti år.

- Ja, det er lange valgperioder i Konnerud IL, humrer Geirr Kihle.

Jan Rockstad mener at Geir Kihle har betydd svært mye for både Konnerud idrettslag og idretten i hele Drammen.

- Det er så viktig med idrettsinteresserte som tar ansvar og som sier «ja, jeg tar den jobben». Det har Geirr gjort gjennom mange år, sier Jan Rockstad som er én av dem som nominerte Kihle til årets pris.

Han påpeker at en leder må ta ansvar, ikke bare for økonomi, arrangement og folk, men også hjelpe til å skaffe anlegg.

- Vi trenger anlegg. Og her har Geirr vært utrolig viktig, sier Rockstad og tilføyer:

- Han har gått under radaren i alle disse årene. Nettopp fordi på Konnerud har alt gått på skinner og klubben har fått til ting. 

Høydepunktet på torget

Fotografen ønsker et nytt opptak. Alt Kihle har sagt, må han si en gang til. Og da gjerne litt kortere.  Kihle vet godt hvordan dette funker.

Da han jobbet i Norges Skiforbund og norsk skisport lå nede med brukket rygg, fikk han god trening foran kamera.

– Det er klart når nasjonalidretten holder på å gå konkurs, da har du møtt pressen på så mange vis, smiler han.

Ikke alle erfaringene var like gode, men nyttige har de vært.

Og nettopp jobben som visepresident i skiforbundet ga konnerudmannen masse kontakter og mye arrangementserfaring. Erfaringer og kontakter som resulterte i at Drammen fikk verdenscup i sprint midt i sentrum.

- Jeg kjente jo noen, det er klart det er en fordel. Og jeg var trygg på at jeg hadde med meg folk som kunne gjøre jobben, sier han om den første skisprinten i Drammen for snart 15 år siden.

Det har vært mange høydepunkter i frivillighetskarrieren, men akkurat dét skirennet gjorde inntrykk.

- Det er vanskelig å velge ett høydepunkt, men den første skisprinten på torget, da voksne menn på min alder og enda eldre sto og gråt – ja, det var stort. Da skjønte du at vi hadde rørt noe helt spesielt. Det gjorde inntrykk.

Men det har også vært nedturer og skuffelser.

- Vi begynte i 2007 jobben med å få bygd på denne hallen. Han nikker mot Konnerudhallen på vei ut på skistadion.

- Nå er vi i 2017, sier han - uten å si så mye mer.

Han har ikke gitt opp kampen for å sørge for mer innendørs boltreplass for barn og unge på Konnerud.

Kanskje kommer kongen?

Ute på stadion forklarer Kihle om snøproduksjonen som Konnerud IL har drevet med siden 2001. Det dreier seg om lanser, dyser, trykkluft, vann, mye kunnskap og erfaring og mange dugnadstimer for å få skiløyper på stadion.

- Det ideelle ville vært å produsere i deponi og så frakte snøen rundt, med unntak av på stadionområdet, forklarer han før samtalen dreier over på NM på ski i 2020.

- Ja, jeg har skrevet under på den søknaden. Formelt er det styret i Konnerud IL som står som søker.

Kihle håper de får mesterskapet. Han mener det er viktig for hele byen og ikke minst i 2020 da tre kommuner har blitt til én.

Kanskje kan det bety et nytt kongebesøk på Konnerud?

Under NM på Konnerud i 1978 var ikke Kong Olav bare på plass på stadion for å overvære mesterskapet. Han endte også hjemme i sofaen til Geirr Kihle og kona Vera.

- Det var Slottet som lurte på om vi kunne gjøre noe annet. Om kanskje noen kunne invitere hjem? Det falt på oss, forklarer Kihle.

Han innrømmer at det var veldig stas å ha Kongen på besøk.

- Det som gjorde mest inntrykk, var da adjutanten sa at Kongen trives så godt og la til: «Vi skulle egentlig ikke vært så lenge. Vi skulle ha gått for lenge siden…».

Dristig og målrettet

Det var ikke bare Jan Rockstad som nominerte Geirr Kihle til årets frivillighetspris. Det gjorde også Karianne Hajum (daglig leder i Konnerud idrettslag) og Per Runar Thoresen (Æresmedlem i Konnerud idrettslag og tidligere styreleder i DHK og Drammen idrettsråd).

I sin nominasjon skriver de blant annet:

«De fleste lag og foreninger har to typer ildsjeler. Den ene er den stillfarne som ikke synes i protokollene og som ikke påtar seg formelle ansvar, men som allikevel gjør en betydelig innsats bak kulissene. Den andre typen er den som er uredd og påtar seg ansvar i utsatte posisjoner. Vi trenger begge typer, og Geirr er definitivt av den siste typen. Egenskaper som kan nevnes om Geirr, er dristighet, pågangsmot, målrettethet og gode samarbeidsevner. Han ser utfordringene og er en handlingens mann. Han er flink til å omgi seg med dyktige folk som trives i hans lederskap. Han er utålmodig og resultatorientert. Geirr Kihle er en verdig kandidat til årets Frivillighetspris.»