Litteraturfestivalen varer i tre dager fra 7.-9. februar, og det er andre gangen festivalen arrangeres. I fjor var tema fantasi og i år identitet.

På programmet inngår høytlesing, hvor de eldste leser for de yngre, samt besøk av illustratør Hans Jørgen Sandnes og forfatterne Jørn Lier Horst og Sigbjørn Mostue.

Gulskogen litteraturfestival
BILDE: Forfatteren Jørn Lier Horst forteller levende fra bokseriene Detektivbyrå nr. 2 og Clue-serien til lydhøre og spørrelystne gulskogenelever. Alle foto: Birgitte Simensen Berg

Skjelett, skuddrama og låste kister

Hallen på Gulskogen skole er full av forventningsfulle elever, som har lest mange av Jørn Lier Horst sine bøker, både Detektivbyrå nr. 2 og Clue-serien. Og nå står forfatteren foran dem, og han er flink til å gjøre den muntlige fortellingen spennende – akkurat som i bøkene sine.

Se film, hvor forfatter og tidligere politimann Jørn Lier Horst forteller om et ran.

Tilhørerne får høre om opplevelser fra tida hans som politimann i Larvik, og hvordan han bruker dette i bøkene sine for å få fram “gåsehudfølelsen”. – Jeg har kjent på panikkangst i et skuddrama og har holdt en hodeskalle i hendene. I ei låst kiste på loftet til bankraneren fant vi også dynamitt fra bestefarens tid, fortelle Horst, og viser elevene ei kule som de plukket ut av politibilen.

Gulskogen litteraturfestival
BILDE: Et knippe elever får Jørn Lier Horst på "tomannshånd", og de har mange spørsmål å stille ham om det å være forfatter.

12 blir til 13 bøker

Jørn Lier Horst kunne røpe at han skriver på den 13. boka i Clue-serien, og navnet blir Smuglerhuset, som ungene kunne lese seg til, en ledetråd, på tittelbladet av de 12 foregående bøkene.

– Den vil handle om smugling, røper Horst, som ikke vil si noe mer i denne omgang. Så nå er det bare å smøre seg med tålmodighet.

Se film, hvor forfatter Horst svarer på spørsmål fra elevene på sjette trinn.

– Hvordan forsida ser ut er veldig viktig når leseren skal plukke boka. Dette får jeg god hjelp til av illustratør Niclas. Det er lurt å ikke bare bruke fantasi, men også situasjoner man selv har opplevd, mener Horst, og utfordrer elevene til å svare på filosofiske spørsmål, som ikke har noen fasitsvar.

Gulskogen litteraturfestival
BILDE: Gulskogenelevene har kanskje en forfatterspire i magen? Etter møte med forfatter Horst er kanskje lysten blitt enda sterkere?

Iver og entusiasme

Det er første gang Jørn Lier Horst besøker en skole i Drammen.

– Jeg reiser ikke så mye lenger, men det er fint å være her og få ærlige svar fra ivrige og entusiastiske elever, sier Horst, som synes det er vanskelig å finne tittel på bøkene sine.

– Jeg kommer til å skrive realistiske krimbøker for alle aldersgrupper i mange år til, lover han elevene ved Gulskogen skole.

– Morsomt med forfatterbesøk, og fint å få vite mer om hvordan han tenker og skriver, sier Nian.

– Møte med ham har gitt meg nye ideer og et nytt perspektiv. Det er mye tenking bak hver bok, noe man ikke tenker over når man leser, mener Aaron.

– Kult at han kom hit og gav oss tips hvis vi skal skrive ei bok en gang, sier Elmer.

– Før i dag viste illustratør Sandnes hvordan han tegner, og vi fikk se litt fra filmen om Operasjon Mørkemann. Horst bruker cirka en måned på å skrive ei bok, mens illustratøren trenger litt lenger tid, forteller lærer på fjerde trinn, Henriette Fjærtoft, som har hendene fulle med å organisere den lange autografkøen.

Gulskogen litteraturfestival
BILDE: Lang, lang rekke med elever som ønsker autograf av forfatteren Jørn Lier Horst, som smilende signerer i bøker og på papirlapper.

At forfatter Jørn Lier Horst er populær, er sikkert og visst.

Gulskogen litteraturfestival
BILDE: Forfatteren og tidligere politimann, Jørn Lier Horst, hadde gulskogenelevene i sin hule hånd. Det var mye spennende han hadde å fortelle fra sin politikarriere og sitt forfatterskap.