Godt språk og kommunikasjonsferdigheter er viktige for tjenestekvaliteten som helse, sosial og omsorgsarbeidere (HSO) gir til innbyggere og samarbeidspartnere.
Viktig for:
– Jeg ønsker å bli bedre til å snakke og skrive norsk. Jo mer jeg kan, dess bedre, mener Thida Bunsson, opprinnelig fra Thailand. Hun kom til Norge i 1987 og har jobbet i Drammen kommune siden 1994 – de siste fire-fem årene ved Åskollen bo- og servicesenter som hjemmehjelper, innen hjemmesykepleien og i kantina.
– Det er viktig å tenke på framtida, og med bedre norskkunnskaper får jeg flere valgmuligheter. Jeg liker meg veldig godt der jeg er, men utdannelse er viktig i dagens samfunn med økt konkurranse. Da kan jeg søke hvor jeg vil, også utenlands, sier Bunsson, som er glad i å jobbe med mennesker og gleder seg til å lære mer om det norske språket.
– De som er gode nok, kan allikevel også bli bedre i norsk. Det er alltid lurt å ta utdannelse, og dette er et språktilbud til dem som allerede jobber innen HSO. Nytilsatte eller ansatte som går over i en annen jobb, må ha bestått språkkravet, sier utviklingsleder Lisbeth Bakken i utviklingsenheten Skap gode dager, og legger til:
– Lederne rekrutterer ansatte som trenger bedre norskkunnskaper. Eller ansatte kan selv ta kontakt med sin leder å si de ønsker språkopplæring. De får lønn under opplæringa, og 4,6 millioner kroner er satt av til språkopplæring.
I løpet av september og ut året skal språkkunnskapene, muntlig og skriftlig, kartlegges. Med bakgrunn i disse testene blir det en vurdering av hver enkelts språkkunnskap for å skreddersy språkkurset. Opplæring starter i januar 2019.
Uttrykk, begrep, setninger, formuleringer og beregninger, som brukes i arbeidshverdagen, skal inngå i opplæringen som blir en blanding av undervisning og egenarbeid med blant annet øving på arbeidsplassen.
Planlegging, opplegg og fordeling av språkoppgaver deles mellom Introduksjonssenteret og Enter kompetanse: disse kurser i dag alt fra analfabeter til universitetsutdannede. Målgruppa er fast ansatte i HSO, potensielle fast ansatte, alle yrkesgrupper og alle stillingsbrøker. Per i dag står 130 personer på språkopplæringslista.
– Alle må lære seg data, da det er mange databaserte programmer i norskopplæringa. Vi tar i bruk mange ulike måter for å bedre kunnskap og kompetanse. Det er krav og forventninger fra både arbeidsgiver og ansatte: alt fra å legge til rette i turnus for å gå på kurs, samt å gjennomføre og møte til avtalt tid. Drammen kommune strekker seg så langt som mulig for å tilrettelegge i forhold til hver enkeltes livssituasjon, sier Lisbeth Bakken, som ser fram til kursstart sammen med samarbeidspartnere i HSO, HR, Introduksjonssenteret og Enter kompetanse.