– Det er veldig deilig å være 100 år, sier Ingrid Marie Marheim, og mottar vakre blomster og skål med kommunelogo fra ordfører Tore Opdal Hansen i anledning jubileet. Hun fylte år 17. juni, og når ordfører kommer to dager etterpå har hun feiret tre dager til ende.

Ingerid Marie Marheim får ordførerbesøk
Ordfører Tore Opdal Hansen besøker fem-seks hundreåringer i året, og denne gangen er det Ingrid Marie Marheim som får besøk og gratulasjoner av byens ordfører.
Alle foto: Birgitte Simensen Berg

Nå er bostedet Strømsø bo- og servicesenter, men Ingrid vokste opp i Krokstadelva sammen med sju søsken. I 1941 flyttet hun inn i nybygd hus på Austad sammen med ektemannen Torgrim, og de fikk tre barn: Per Erik, Anne og Karin.

Ingerid Marie Marheim med barna Per Erik og Karin
Også kong Harald har sendt sin gratulasjon i anledning hundreårsdagen. Her viser sønnen Per Erik gratulasjonskortet. På høyre side er datteren Karin Ulsbøl.

Skoleflink og arbeidsom

– Mor var skoleflink, men familiens økonomi satte en stopper for videre skolegang etter folkeskolen. Som søsknene, måtte hun bidra til å forsørge familien med diverse jobber. Hun jobbet blant annet på Mjøndalen kalosjefabrikk, forteller sønnen Per Erik, og legger til at moren har ei søster i Nedre Eiker som er 102 år og en lillebror på 91 år.

– Svigermor forteller at hun er livnært på poteter, brun saus og flesk, sier svigerdatteren, og skryter av de ansatte, som viser slik omsorg for beboerne.

Stiftet Austad Sjømannsmisjon

17. juni var hele 34 familiemedlemmer samlet i kantina på sykehjemmet for å feire Ingrid Marie Marheim, som kan sette mange titler foran navnet sitt, alt fra mor til tippoldemor. Og med sine 100 år hun kan se tilbake på et langt og rikt liv:

Ingrid stiftet Austad Sjømannsmisjon, som hun ledet i mange år. Hun har vært glad i håndarbeid og i å lese, blant annet dikt. Hun har syklet mye og reist både i inn- og utland.

– Hun har fremdeles en nydelig håndskrift. Og er glad i å synge, sier svigerdatteren, og bursdagsgjestene får snart høre Ingrids sangstemme.

Så er det tid for bursdagssangen. En sang til ære for 100-åringen Ingrid Marie Marheim denne gangen.

Se film, hvor gjestene synger bursdagssangen til ære for jubilanten.
Ingrid Marie Marheim 100 år 17. juni 2017