Vakre og høyreiste juletrær gis til byens utenlandske vennskapsbyer, Stykkishólmur og Kiel.

Juletreet klar for felling.
BILDE: Årets juletre ved Jutultønna (Juletønna) venter på sin skjebne og er klar for hogg. Skaukarene Bjørn Elling Prøis, Dag Ove Ellingsen og Torbjørn Bogen er årets trefellere. En jobb de skjøtter på best mulig måte ved at ingen kvister knekkes på årets juletre, som skal sendes til Drammens vennskapsby Kiel. Alle foto: Birgitte Simensen Berg

Det knitrer i bål, det lukter deilig av skog og kaffe fra svartkjelen, gjærbakst ligger på fat og motorsagmannen Dag Ove Ellingsen er klar med hjelm og hørselsvern. Det er tid for den tradisjonelle julehogsten, i år ved Jutultønna, populært kalt Juletønna, i Drammensmarka.

Juletrehogst Prøis med motorsag
BILDE: Bjørn Elling Prøis er ekspert på trefelling, så her gjør motorsaga og kiler jobben med å få treet til å falle forsiktig.

Tregaven fra trelastbyen Drammen, ved kommunens avdeling Vei, natur og idrett, sender hvert år et stort juletre til vennskapsbyene Kiel i Tyskland og Stykkishólmur på Island. Trelastbyen Drammen har i år, som en hyggelig gest, sendt juletrær i henholdsvis 54 år til Kiel og 32 år til Stykkishólmur.   

I tillegg vil seks bydelstrær og to torgtrær hogges og settes opp med det første: Alle trærne skal være på plass når adventslysene tennes over hele byen.

Fin førjulsopplevelse

– Det er som alltid et pent juletre som vi sender sørover til Kiel, sier ordfører Tore Opdal Hansen, og ser hvordan gutta på skauen med stor presisjon sager ned, vipper forsiktig over og legger pent ned på marka det over 16 meter lange grantreet på rundt 40 år.

Juletreet til Kiel er felt
BILDE: Sakte, men sikkert faller treet – veldig kontrollert – og legges forsiktig på bakken.

Se film fra årets juletrehogst ved Jutultønna i Drammenmarka.

Kontrollert  felling

– Det er hyggelig å vite at trær fra Drammen vil pryde torget både i Kiel og på Stykkishólmur. Juletrediplomatiet har lang tradisjon, sier ordføreren, som nå har deltatt på i alt 15 juletrehogster. Han takker skaugutta for godt utført arbeid.

Bogen og Ellingsen sammen med sine kolleger har blinket ut dette flotte juletreet for seks år siden. Trekandidatene står fritt og får godt lys, slik at greinene på alle sider er fine og jevne. Alt i morgen reiser det fine grantreet på sin første – og siste – utenlandsreise. 

Juletrehogst servering av kaffe fra svartkjelen
BILDE: Juletrefellinga gikk godt, som forventet, så da er det tid for en kaffetår. Ordfører Tore Opdal Hansen blir disket opp med både nytrukket kaffe og søte wienerbrød av gutta på skauen.