Vakre juletrær gis til byens utenlandske vennskapsbyer.

Det knitrer i bål, det lukter deilig kaffe fra svartkjelen, gjærbakst ligger på fat og motorsagmannen Dag Ove Ellingsen er klar med hjelm og hørselsvern. Det er tid for den tradisjonelle julehogsten, i år ved Jutultønna, populært kalt Juletønna, i Drammensmarka.

juletrehogst med ordfører ved bålet
BILDE: Ordfører Tore Opdal Hansen blir disket opp med både nytrukket kaffe og søte wienerbrød av gutta på skauen. Alle foto: Birgitte Simensen Berg

Gave fra trelastbyen Drammen Drammen kommune, ved Vei, natur og idrett, sender hvert år et stort juletre til vennskapsbyene Kiel i Tyskland og Stykkisholmur på Island. Trelastbyen Drammen har i år, som en hyggelig gest til sine to vennskapsbyer, sendt juletrær i henholdsvis 53 år til Kiel og 31 år til Stykkisholmur.  

Juletrehogst mattilsynet sjekker treet.
BILDE: Francisco Granados, seniorinspektør i Mattilsynet Søndre Buskerud, sjekker at juletreet til Kiel verken har sykdom eller skadedyr. Eksportartikkelen skal være helt frisk.


I tillegg vil seks bydelstrær og to torgtrær hogges og settes opp med det første: Juletreet på Bragernes torg er satt opp og på Strømsø torg settes det opp torsdag 16. november. Alt skal være klart til adventslysene tennes over hele byen.

juletreet ned for telling
BILDE: Sakte, men sikkert faller treet - veldig kontrollert.

Fin førjulsopplevelse

– Det er som alltid et pent juletre som vi sender sørover til Kiel, sier ordfører Tore Opdal Hansen, og ser hvordan gutta på skauen med stor presisjon sager ned, vipper forsiktig over ende og heiser opp på skogsmaskinen det over 12 meter lange grantreet. Så legges treet forsiktig på tilhengeren.

juletreet legges på hengeren.
BILDE: Vel nede på bakken, blir så julegrana til Kiel heist på plass på hengeren. Nå skal den lange reise mot Kiel starte.

Se film fra årets juletrehogst ved Jutultønna i Drammensmarka. 

Kvistene vel bevarte

– Det er hyggelig å vite at trær fra Drammen vil pryde torget både i Kiel og på Stykkisholmur. Ja, dette juletrediplomatiet har lang tradisjon, sier ordføreren, som nå har deltatt på i alt 14 juletrehogster. Han takker skaugutta for godt utført arbeid.

Juletrehogst skaugutta puster ut.
BILDE: Skaukarene Emil Fredriksen, Bjørn Elling Prøis, Dag Ove Ellingsen og Torbjørn Bogen er årets trefellere. En jobb de skjøtter på best mulig måte ved at ingen kvister knekkes på årets juletre.

Bogen og Ellingsen sammen med sine kolleger blinker ut kommende juletrær i løpet av høsten. Trekandidatene står fritt og får godt lys, slik at greinene på alle sider er fine og jevne. Det fine grantreet er nå snart på sin aller første – og siste – utenlandsreise.

Beboerne i Kiel gleder seg helt sikkert til å se alle lysene bli tent på det høye juletreet midt på rådhusplassen.