Skaukarene Bjørn Elling Prøis, Øystein Eek og Torbjørn Bogen er årets trefellere. En jobb de skjøtter på best mulig måte ved at ingen kvister knekkes på årets juletre, som sendes til Drammens vennskapsby Kiel.

Juletrehogst Opdal Hansen og Myrvold Berg
BILDE: Drammens nåværende og kommende ordfører, Tore Opdal Hansen og Monica Myrvold Berg, varmer seg på skaukaffe. De bivåner at det 17 meter høye grantreet, som har vokst opp i gode kår ved SIF-hytta på Konnerud, skal felles til glede for innbyggerne i vennskapsbyen Kiel. Alle foto og film: Birgitte Simensen Berg

Vakre og høyreiste juletrær gis til byens vennskapsbyer, Stykkishólmur på Island og Kiel i Tyskland. Både ordfører Tore Opdal Hansen og kommende ordfører, Monica Myrvold Berg, deltar på årets hogst av kieljuletreet.

Det lukter deilig av skog og kaffe fra svartkjelen, gjærbakst ligger på fat, bålet knitrer og motorsagmannen Bjørn Elling Prøis er klar med hjelm og hørselsvern. Det er tid for den tradisjonelle juletrehogsten, i år ved SIF-hytta og Kinnerud gård på Konnerud.

Juletrehogst treet står for fall
BILDE: Den fine grana full av kongler står for fall. Sakte og varsomt legges den ned på bakken takket være den dyktige maskinføreren, Torbjørn Bogen, fra kommunens Vei, natur og idrett.

Treet står for fall

Bjørn Elling Prøis er ekspert på trefelling, så her gjør motorsaga og kiler jobben med å få treet til å falle forsiktig og i riktig retning.

Trelastbyen Drammen har i år, som en hyggelig gest, sendt juletrær i henholdsvis 55 år til Kiel og 33 år til Stykkishólmur.

I tillegg vil seks bydelstrær og to torgtrær hogges og settes opp med det første: Alle trærne skal være på plass når adventslysene tennes over hele byen.

Juletreet ligger på bakken
BILDE: Juletreet ligger nede og puster ut. Nå skal 17 meter bli til cirka 12 meter trelengde.

Sakte og sikkert 

– Det er som alltid et pent juletre vi sender sørover til Kiel, sier ordfører Tore Opdal Hansen, og ser hvordan gutta på skauen har full kontroll: Med stor presisjon sages ned, vippes forsiktig over og legges pent ned på marka det over 17 meter lange grantreet, som må kvistes og kortes ned med rundt fem meter.

juletrehogst Bjørn Elling Prøis har kvistet og skåret av treet
BILDE: Motorsagmannen Bjørn Elling Prøis har kvistet og saget cirka fem meter av grantreet for blant annet å lette transporten til Tyskland og Kiel. Øystein Eek i bakgrunnen fester reima for å heise treet opp planet.

Se film fra årets juletrehogst ved SIF-hytta på Konnerud.

Kontrollert felling

– Det er hyggelig å vite at trær fra Drammen vil pryde torget både i Kiel og på Stykkishólmur. Juletrediplomatiet har lang tradisjon, sier ordfører Tore Opdal Hansen, som nå har deltatt på i alt 16 juletrehogster. Han takker skaugutta for godt utført arbeid.

Juletrehogst treet løftes på planet
BILDE: Julegrana løftes forsiktig opp på planet uten å knekke en eneste kvist. Gutta på skauen kan håndverket sitt.

Tregaven har stått fritt og fått godt lys, slik at greinene på alle sider er fine og jevne. Grantreet drar nå på sin første – og siste – utenlandsreise med utskipning fra Oslo 18. november og ankomst Kiel dagen etter. Treet til Stykkisholmur på Island er framme 26. november.

God tur – og etter hvert – god jul!