Drammen kommune har hatt lærlinger i 22 år, men aldri før er det tatt inn så mange som i år. Og enda flere skal det bli i årene som kommer.

Tore Opdal Hansen og 40 lærlinger i Drammen kommune.
BILDE: Rundt 40 lærlinger hadde i dag sin første i Drammen kommune. I løpet av de neste årene skal det bli enda flere lærlinger i kommunen. Behovet er stort.

Mandag morgen var rundt 40 lærlinger, veiledere og fagansvarlige på plass på oppstartsamling. I løpet av de to årene som kommer skal de ferske ansatte i helsefagarbeid, barne- og ungdomsarbeid og mediegrafikerfaget oppnå en rekke mål. Klarer de det, vil de få sitt fagbrev.

Lærlingene ble ønsket hjertelig velkommen av ordfører Tore Opdal Hansen, og de fikk en kort gjennomgang av hva tiden som lærling vil innebære. Og ikke minst hva som forventes av dem.

Ord som samarbeid, kommunikasjon, engasjement, arbeidsmiljø, positiv innstilling, lytte, serviceinnstilling, mottakelig for veiledning og pålitelig ble trukket fram som viktige.

Lang erfaring

Drammen kommune har lang erfaring med å rekruttere medarbeidere gjennom lærlingeordningen. Bystyret har sett at det er nødvendig å rekruttere langt flere medarbeidere innen blant annet helsefagene i årene som kommer og har derfor vedtatt å øke antallet lærlinger. Hvert år fra 2017 til 2020 skal det opprettes 20 nye lærlingplasser.

For fem år siden fikk Mustafa Ahmed sitt fagbrev som helsefagarbeider. Samme år fikk han tilbud om fast jobb på Fjell Bo- og servicesenter, der han også hadde jobbet som lærling.
Mandag var han tilbake på oppstartdagen for lærlinger, men nå som veileder.

Nefise Abdulla og Mustafa Ahmed

- Det var veldig nyttig med lærlingtiden. Jeg synes jeg lærte mye mer da enn på skolebenken, smiler Mustafa Ahmed (26).

BILDET til høyre: Helsefagarbeider Mustafa Ahmed (t.h) skal være veileder for Nefise Abdulla, slik at om to år skal hun også kunne kalle seg helsefagarbeider. Begge gleder seg til å komme i gang.

Det han lærte i læretiden, samt erfaringene han har gjort seg de siste fem årene i yrkeslivet, skal han ta med seg når han nå skal veilede Nefise Abdulla (24).

- Jeg skal sørge for at hun blir så godt kjent med faget som mulig, slik at hun er best mulig rustet til jobben når lærlingtiden er over, sier Ahmed.

Drømmer om fast jobb

24-åringen som nå starter på læretiden innrømmer at hun er spent på tiden som kommer, men hun gleder seg. Hun gleder seg til å lære mer om faget, møte nye folk og få nye utfordringer.

- Det er en kjempespennende tid, sier Nefise Abdulla og tilføyer:

- Jeg liker godt å synge, så jeg vil gjerne gjøre det for de som bor der.

Veileder Mustafa Ahmed responderer med smil og et kjapt svar:

- Selvfølgelig, det er kjempebra.

Og kanskje kan lærlingtiden gjøre drøm til virkelighet for Nefise Abdulla.

- Jeg håper en dag å få en fast jobb i kommunen, smiler hun.