Brødskivene er spist opp, men det er litt kaffe igjen i koppene. Lunsjen nærmer seg slutten, og økt nummer to i Lyst på livet skal snart starte opp igjen.

Thea Pay, Turid Staff Brudevoll og Per Brudevoll sitter ved det runde bord:

− Vi visste ikke helt hva vi gikk til, men vi hadde en viss peiling. Regner med at det blir en del kjent stoff med nye innfallsvinkler. Det er fint å treffe andre og få nye ideer, mener Turid Staff Brudevoll.

− Ja, det blir spennende å se hvor dette bærer, sier Thea Pay.

Per Brudevoll legger til at han er utkommandert av kona. Hadde han ikke vært her, hadde de alle tre vært på fallforebyggende trening på Losjeplassen bo- og servicesenter.

Lyst på livet deltakere Thea Pay, Turid Staff Brudevoll og Per Brudevoll.
BILDE: Lyst på livet-deltakerne Thea Pay, Turid Staff Brudevoll og Per Brudevoll mener at de er vanedyr, og at det er fint, utfordrende og motiverende å delta på Lyst på livet. Alle foto: Birgitte Simensen Berg

Stor kompetanse på eget liv

Lyst på livet-samlinger arrangeres over hele landet, og i Drammen er det fjerde gang Forebyggende helseteam for eldre, i samarbeid med Lærings- og mestringssenteret, inviterer byens eldre til å delta.

− Dere har alle stor kompetanse på eget liv, og det er utgangspunktet for samværet og samtalene her på biblioteket, sier spesialsykepleier Jorunn Haneset, og forteller hva Lyst på livet handler om:

• Fremme egen helse og livskvalitet ved å bevisstgjøre seg vaner og mønstre i hverdagen
  • Bygge bro mellom det man vet er gode vaner og det man virkelig gjør
  • Stimulere til refleksjon over eget liv
  • Bruke “livshjulet” til å utvikle nye og gode vaner
Lyst på livet med Jorunn og Marit fra Forebyggende helseteam og frivillig Ann-Karin
BILDE: Helse bygges med mange små valg gjennom hele livet, understreker Jorunn Haneset og Marit Grepperud Moen i Forebyggende helseteam, samt frivillig Ann-Karin Andersen, som inviteres byens eldre til seks Lyst på livet-samlinger på Drammensbiblioteket.

Å klatre på hverandres tanker

− Ved å snakke sammen klatrer man på hverandres tanker. Gruppene er faste, slik at dere blir godt kjent med hverandre, sier Jorunn Haneset, og legger til at på de seks samlingene skal deltakerne gjennom temaene naturlig aldring, sikkerhet og trygghet, fysisk aktivitet, mat og drikke, sosialt nettverk, trygghet og medisiner.

Først ut er Heidi Kleven fra Forebyggende helseteam, som tar opp naturlig aldring, som starter allerede i 20-åra:

− Indrestyrt aldring, såkalt primær aldring, ligger i genene, og den får vi ikke gjort noe med. Sekundær aldring kan vi derimot styre selv ved å spise og drikke sunt, samt trimme nok. En eldre kropp blir lettere, tørrere, sprøere, lavere og fetere, og man får redusert reservekapasiteten, slik at man blir mer utsatt for sykdom og det tar lengre tid å bli frisk. Én dag i senga resulterer i at det tar to uker å komme seg på samme muskelnivå igjen!

Reaksjonshastighet og muskelkraft svekkes, men det kan trenes. Stå gjerne på ett bein og puss tenna. Man kan lære noe hele livet, og mestringsstrategier og handlingsmønstre kan gjøre hverdagen lettere. Gjør opp livsstatus, og skriv gjerne ned din livshistorie, som kan være til glede for deg selv og andre.

Lyst på livet-deltakere i plenum
BILDE: Lyst på livet-deltakere får vite at vi kan lære og gjøre endringer hele livet - dersom vi vil.

− Det er ok å bli gammel når man bor hjemme og kan klare seg selv, mener ei av damene i salen, og får samtykkende nikk fra de andre.

Deltakere får utdelt arbeidshefte, og oppfordres til å gjøre hjemmeleksa til hver samling. Noe de helt sikkert kommer til å gjøre.

Fornuftig måtehold

− Det er fint å gå ut av vante rammer, da det er lett å gå i samme spor. Det å sitte i gruppesamtaler med fremmende mennesker er litt annerledes, sier Turid Staff Brudevoll, som synes første samling har innfridd forventningene.

− Enig at det er litt utfordrende å snakke med fremmende om generelle ting. Selv er jeg nok for snill, og jeg må lære meg å sette grenser. Må finne ut hva jeg orker, og ikke gjøre for mange sprell, sier Thea Pay.

Per Brudevold krøller matpapiret, og avslutter lunsjen med et sitat av Nils Kjær for å oppsummere trioens samtale:

− Fornuftig måtehold, og måteholdende fornuft.