Tirsdag 21. februar inviterte Introduksjonssenteret i Drammen til feiring av Morsmålsdagen.

Introduksjonssenteret ønsket å markere det språklige mangfoldet i Norge, vise solidaritet til alle verdens språk − særlig de utrydningstruede − samt overføre morsmålet til nye generasjoner.

Morsmålsdagen visesang og matservering
Gjestene på Morsmålsdagen ble ønsket velkommen med vakker visesang. Og naturligvis liflige dufter fra mange spennende matretter fra alle verdens hjørner.
Alle foto: Birgitte Simensen Berg

Hvorfor er morsmål viktig?

Å snakke flere språk er en styrke og derfor en ressurs i et mangfoldig samfunn som Norge. Morsmålet skaper vår identitet og gir oss et godt grunnlag for å lære et nytt språk, som norsk, nøkkelen til integrering. Vårt morsmål er et kulturelt skattkammer, som binder fortid, nåtid og framtid sammen.

Deltakerne ved Introduksjonssenteret synes morsmålet er viktig fordi:

  • Det er min frihet
  • Det knytter oss til samfunnet vi kommer fra
  • Det er en form for identitet og veiviser

Se og hør videoen, som viser flere grunner til at morsmålet er viktig for enkeltindividet.

Morsmålsdagen kvinne i nasjonaldrakt
Mange hadde pyntet seg i sine nasjonaldrakter. Noe som satte en ekstra farge på arrangementet.

Feiring av språk og kultur

Folk fylte studiesalen, og arrangørene kunne tilby et variert program: alt fra videoinnslag, diktopplesning på forskjellige språk, quiz og sist, men ikke minst servering av eksotisk mat, noe som naturligvis falt i god smak.

− I Drammen bor det mennesker fra cirka 150 land og det snakkes over 100 ulike språk. I dag snakkes det cirka 6.000 språk i verden, og over halvparten er i fare for å forsvinne. FN og Unesco markerer Morsmålsdagen. for å fremme verdens språk og det kulturelle mangfoldet. Morsmål er grunnsteinen for ulike folks kulturhistorie og tradisjon, understreker varaordfører Yousuf Gilani, og legger til at dagen skal bidra til å øke forståelsen og toleransen mellom mennesker gjennom å støtte et levende språklig mangfold.

Morsmålsdagen varaordfører Yousuf Gilani
- De ulike språkene støtter og forsterker hverandre. Barn som har et godt ordforråd på morsmålet sitt, har de beste forutsetninger for å lære et nytt språk, mener varaordfører Yousuf Gilani.

− Språklig mangfold er en ressurs for Drammen. Vi handler med hele verden og folk reiser mellom ulike land, og i de fleste land i verden er flerspråklighet det normale, sier virksomhetsleder Elisabeth F. Solberg i Introduksjonssenteret i Drammen.

Se video fra Elisabeth Solbergs tale.

Studiesalen inviterte til mange kulturelle og faglige opplevelser. Her gis god informasjon ved én av standene. Og ingen lot seg be to ganger, da de ble invitert til å smake på den spennende maten.

Morsmålsdagen informasjonsstand

morsmålsdagens matservering