Fredag 28. april møttes 13 ansatte fra barnehager i Drammen, Rollag, Nore og Uvdal, Røyken og Lier. De ønsket å lære mer om kjøkkenhage som pedagogisk verktøy, og å få praktisk kunnskap om å så, dyrke og høste sammen med barn. Sørbyløkka begynte med kjøkkenhage for to år siden, og erfaringene er så positive at de gjerne vil dele dem med andre barnehager.

Frosne men engasjerte kursdeltakere

Frosne men engasjerte deltakere

Gry Bårdsnes fra Sørbyløkka barnehage

Gry Bårdsnes fra Sørbyløkka barnehage

- Ungene elsker kjøkkenhagen, sier initiativtaker Gry Bårdsnes. De har vært med på absolutt alt fra vi begynte å rydde og sage ned trær. I dag er første gang de ikke er med, og de var redde for at det var barn fra andre barnehager som skulle komme, og at de skulle ødelegge! De verner godt om hagen sin.

- Når grønnsakene er spiseklare går vi og høster hver dag. Gulrøtter på fatet til lunsj og sukkererter til brødskivene. Og så lager vi selvfølgelig grønnsaksuppe. Dyrkingen har virkelig slått an, og flere har begynt å dyrke hjemme, forteller hun, og legger til at alle fagene i rammeplanen kan trekkes inn i det å drive med kjøkkenhage.

Frode Rosendal fra Nordre Jarlsberg barnehage

Frode Rosendal fra Nordre Jarlsberg barnehage

Instruktør Frode Rosendal er økologisk agronom. Han har jobbet syv år i Nordre Jarlsberg barnehage i Sande, der barna og personalet har hatt små og større dyrkningsprosjekt.

- Det er veldig lærerikt for barn å se at det som ikke blir spist, skrell og alt mulig, blir til ny jord. Litt avhengig av temperatur går det på noen måneder. Dette er en organisk prosess som skaper nytt liv. Overfor barna er det viktig at vi ikke rynker på nesen av de organiske luktene. Det er jo egentlig naturlige lukter. Det er all parfymen som vi går rundt med nå, som ikke er naturlig, påpeker han overfor en lydhør forsamling.

Elin Bøe fra Fylkesmannen i Buskerud er opptatt av alt barna kan lære gjennom en kjøkkenhage.

- Barn vet jo nesten ikke hvordan en potet kommer til eller at gulrota vokser under jorda. Mange kjøper det jo bare i butikken. Her lærer de at det kommer fra jorda, at en sår, at det vokser, og at plantene må ha stell, næring, vann og varme, sier hun.

- Gjennom kjøkkenhage i barnehagen lærer barna å forstå verdien av insektene og hvor verdifull meitemarken er. Den er ikke bare en ekkel liten krabat som vi kaster vekk, den er kjempeviktig i jorda, understreker Elin Bøe.

Montering av pallekasser og fylling med jord

Montering av pallekasser og påfylling av jord

Workshopen ble arrangert av Fylkesmannen i Buskerud, og er en oppfølging av to teorikurs i februar. Senere kommer workshopene ”praktisk kompostering” og ”idésanking i hagen”.