Det er stille i klasserommet til sjetteklassingene ved Rødskog skole. De teller masker, og lar strikkepinnene skape det oransje garnet om til et to meter langt skjerf.

Det er viktig å holde tunga rett i munnen, slik at ullverket ikke rakner. Flinkere og flinkere strikkere blir elevene jo lengre skjerfet blir.

Mindre alene sammen Elias med brosjyrer
BILDE: Elias strikker av hjertens lyst, og synes det blir kult at skjerfet hans skal hans skal varme en eller ei som fryser. Alle foto: Birgitte Simensen Berg

Ull varmer noen som fryser

− Våre skjerf skal henges opp rundt i byen, og så kan de som trenger et skjerf ta det rundt halsen. Det er mange som trenger skjerf om vinteren, mener Elias, som er eneste strikkegutt blant alle jentene.

− Det er første gang jeg strikker, og jeg valgte å komme hit for å lære meg det. Synes det ganske vanskelig, og to meter er veldig langt. Men det blir kult å gi det til noen på gata, sier Elias, som synes det er fint å tenke på dette når han strikker sakte, men sikkert centimeter på centimeter.

Mindre alene sammen hele klassen strikker
BILDE: Konsentrasjonen er på topp, maske for maske strikkes, og det oransje skjerfet skal bli lenger enn langt. 6. klassingene ved Rødskog skole blir strikkemestere og synes det er moro å bidra til årets TV-aksjon til Kirkens Bymisjon og Mindre alene sammen.

Klassevenninnene Hannah Dali og Frida Feline synes også årets innsamlingsaksjon går til en god sak, blant annet kan bymisjonen kjøpe inn ski og sykkel og låne ut til dem som ikke har penger til å kjøpe. Jentene tar seg tid til å vise fram de fine refleksene, formet som innsamlingsbøsse, de har fått av Kirkens bymisjon.

Strikkekunsten har jentene lært av mamma og bestemor, men det er veldig kjekt å få litt hjelp fra lærerne også. Fint er det å tenke på at om noen dager er skjerfene ferdigstrikket, og klare til å varme noen som fryser.

Mindre alene sammen rødskogjenter strikker
BILDE: Elevene ved Rødskog skole har fått reflekser formet som innsamlingsbøsser. Skjerfene som strikkes skal varme byens borgere i dagene fram mot TV-aksjonen 21. oktober.

FN og Kirkens bymisjon

Femteklassingene Daniel, Azra, Truls og Viktor sitter bøyd over iPad-en og er kjempeivrige. De har laget trekanter, firkanter og sirkler i flere forskjellige farger. På farget bakgrunn har de skrevet spørsmål om FN og Kirkens bymisjons innsamlingsaksjon Mindre alene sammen: Hva synes du om FN og Mindre alene sammen-dagene? Hvorfor er det viktig å ha sånne dager? Hvordan er det å gjøre dette? Hvilke sanger synges? er noen av spørsmålene, som medelever senere skal svare på.

Mindre alene sammen rødskogelever med iPader
BILDE: Daniel, Azra, Truls og Viktor i femte klasse lager spørsmål om FN og Mindre alene sammen-aksjonen. Etterpå skal de lage en tre minutters film om temaene, som skal sys sammen med de andre gruppene til en "storfilm".

− Vi har funnet på spørsmålene, og så skal vi filme dem vi intervjuer. Filmen skal være tre minutter lang, og så skal filmene fra alle gruppene settes sammen, forteller en ivrig Daniel, som sammen med gruppa synes det er morsomt og gøyalt å jobbe på iPad.

Rektor Mari Lundhaug Pharo ved Rødskog skole går rundt fra gruppe til gruppe og svarer på spørsmålene som dukker opp.

− Filmen skal vises fram på FN-dagen for elevene, slik at alle får et innblikk i hva vi har jobbet med. Vi har også ei dramagruppe som jobber med rollespill om vennskap og hvordan man kan ta vare på hverandre. Og ei musikkgruppe, som ved hjelp av iPad, komponerer og lager musikk, sier rektor Pharo, som forteller at verkstedene blir arrangert seks ganger til sammen.

Da gjenstår det bare å ønske lykke til både med årets TV-aksjon 21. oktober og FN-dagen 24. oktober.