En sprek gjeng kommer gående nedover Buskerudveien og passerer Drammen Camping i fint driv. Oda Christiansen (78) og Gunvor Strøm (85 år) har meldt seg som støttespillere og frivillige for å få i gang og drifte et nytt aktivitetstilbud.

Nå er de med for å teste ut løypetraséen til Saniteten bo- og servicesenters nye aktivitetstog. Det er ikke et jerntog på skinner, men et mennesketog på føtter. Noen raske og noen mindre raske føtter, men uansett framover går det.

Aktivitetstoget gåtur
BILDE: Oda Christiansen (78) foran og Gunvor Strøm (85 år) bak i fint driv for å teste ut traséen til aktivitetstoget som skal gå i nærmiljøet til Saniteten bo- og servicesenter. Både føtter og skravla går. Fysioterapeuter, ergoterapeuter, sykepleiere fra Forebyggende helseteam for eldre, frivilligkoordinator og fagrådgiver er også med på aktivitetstogets første tur. Alle foto: Birgitte Simensen Berg

Aktivitetstog med flere stasjoner

− Jeg ønsker å være med og starte dette toget. Da jeg går mye alene er det ekstra trivelig å gå sammen med andre, sier Oda Christiansen fra Åssiden, og tar ekstra grep om gåstavene. Hun har gode sko på føttene.

− Å være sammen med andre i aktivitetstoget er sosialt, noe jeg setter pris på, da det blir mye alenetid. Trimmen er en bonus, og man går seg til bedre humør. Litt sliten blir man jo, men da er det bare å ta en hvil etterpå, sier Gunvor Strøm, som slett ikke har plunder med å holde tritt med fysioterapeutene og ergoterapeutene som er med i følge.

Turfølget har kommet fram til Ingeniør Rybergs gate, og toget tar en elegant sving etter en liten stopp. Her er det et fint sted å komme på toget eller gå av hvis man bor i nærheten. Og så tøffer toget i gang igjen, svinger av Buskerudveien, går gjennom campingplassen og ned til gang- og sykkelveien ved Drammenselva.

Så blir det litt balanse- og styrketrening på gressletta ved Pålsøya, et lite motbakkeløp og så er testgruppa vel tilbake til Saniteten bo- og servicesenter, hvor isvannet glir ned på høykant.

aktivitetstoget til Hamborgstrøm styrke og balanse
Styrke- og balansetrening er viktig i alle aldre, og litt lek og moro. Her leder fysioterapeut Cathrine Enstrøm Simonsen gruppa til å balansere på ett bein.

Trim og hygge i felleskap

− Ambisjonen vår er å gå én gang i uka. Nå går vi denne runden for å få nyttig innspill fra frivillige som ønsker å bidra for å få dette til brukergruppa vår, og som vil gå tur sammen med andre. Vi har en for- og en baktropp, slik at man kan gå i ulikt tempo. Det er viktig er å være ute og være sammen. Så vil vi også ha balanse- og styrketrening underveis , sier ei av fysioterapeutene.

Aktivitetstoget, et gå- og trimtilbud for både beboere på senteret og hjemmeboende, vil driftes av frivillige i samarbeid med fagrådgiver, sykepleiere fra Forebyggende helseteam, frivilligkoordinator, samt ergo- og fysioterapeuter.

− Trimturen, hvor vi også har styrke- og balansetrening, avslutter vi med en pust i bakken i form av en matbit og litt drikke. Alt er opp til den enkelte, kanskje noen kun vil være med på styrketrening og en prat rundt matbordet, sier Dag Kjetil Strandbo, som passer på å fortelle at Sanitetens onsdagskafé åpner 6. september – med varm mat til kroner 20,-!

Til aktivitetstoget slipper man å kjøpe billett – det er nemlig gratis! Det har testgruppa med Gunvor og Oda i spissen bestemt.

Så da er håpet at Sanitetens aktivitetstog blir fullt av passasjerer med regelmessige avganger i tida framover.

Aktivitetstoget har slett ikke sporet av, men passasjerene har tatt en velfortjent pust i bakken.

aktivitetstoget Hamborgstrøm stopp i blomsterenga