Gamle Strømsø skole huser nå Senter for oppvekst.

Senter for oppvekst i gamle Strømsø skole
BILDE: Senter for oppvekst feirer sin totalrenoverte bygning, gamle Strømsø skole, med innvielsesfest 12. september. Alle foto og film: Birgitte Simensen Berg

– Å gi en bygning nytt liv ved å renovere den til dagens standard, kan være både historiebevarende og kostnadsbesparende dersom forholdene ligger til rette, sier ordfører Tore Opdal Hansen i sin innvielsestale torsdag 12. september.

Senter for oppvekst interiør gammel trapp
BILDE: Nytt og gammelt i den 100-årige bygningen - her er det Drammensgranitt og gammel panel i ett av trapperommene.

Historiebevaring

– Mange gamle bygninger har en sjarm som er vanskelig å rekonstruere i et nybygg. Å gjenbruke har stor miljøeffekt, i tillegg til at vi ivaretar viktig historie, understreker byens ordfører.

Ordfører Tore Opdal Hansen taler
BILDE: Ordfører Tore Opdal Hansen får den ære å innvie Senter for oppvekst sine nye lokaler. Rundt 200 ansatte er nå samlokalisert i det nyrenoverte og ærverdige skolebygget.

Strømsø skole i Telthusgata 8 ble tatt i bruk i 1893 med 1.514 elever, og etter 117 år, i 2010 ringte skoleklokka ut for siste gang. Da flyttet Frydenhaug skole inn og var der til deres skole var ferdig renovert i 2018.

Tidligere er ærverdige bygg som Danvik-, Fjellheim-, Børresen- og Brandengen skole, samt Kobbervik Gård blitt renoverte.

Her kan du lese mer om rehabiliteringen av gamle Strømsø skole.

Stuekrok hos enslige mindreårige
BILDE: Klasserom og vaktmesterbolig har alle fått ny "drakt". Skolens tidligere klasserom er blitt kontorplasser og vaktmesterboligen huser nå enslige mindreårige. Her fra sofakroken, som innbyr til avslapping og samtaler.

Samhandling

I partyteltet, som er satt opp i skolegården i anledning innvielsesfesten, sitter representanter fra kommunens ledelse, ansatte og eksterne gjester fra blant annet Solli Arkitekter og RVS, rundt 200 i tallet.

Senter for oppvekst innvielsesgjester
BILDE: Partyteltet fylles opp av kommunens ledelse, ansatte og gjester fra blant annet RVS og Solli Arkitekter.

– Det er så hyggelig her med hvite duker og friske blomster, levende lys og flott mat. Det er veldig stas på en torsdag, sier Anu Kubar, rådgiver enslige mindreårige.

Ved siden av henne sitter rådgiver i økonomi og administrasjon, Tone Aarøe Skjold, og legger til:

– Senter for oppvekst har kommet inn i tre flotte nyoppussede og funksjonelle lokaler. Delikate kontorlokaler med behagelig inneklima gjør også noe med arbeidsmiljø og arbeidsglede. Med flere av våre tjenester på samme adresse er det lettere å samhandle og møte kollegaer, både formelt og uformelt.

Manuela Ramin-Osmundsen og Hege Rokke
BILDE: Direktører i Nye Drammen, Manuela Ramin-Osmundsen (arbeid og inkludering) og Hege Rokke (omsorg), understreker at en viktig del av Senter for oppvekst sin oppgave er å sikre at innbyggerne får gode tjenester, og at det leveres tjenester der folk bor. Deler av gamle Strømsø skole vil også bli det lokale knutepunktet.
Sidsel Hager får blomster av Hugo Limkjær
BILDE: En svært rørt Sidsel Hager, rådgiver og kvalitetskoordinator, mottar velfortjente blomster av virksomhetsleder Hugo Limkjær for sin innsats med renovering og samlokalisering av Senter for oppvekst.

Forfatternavn

Enkelte av møterommene er oppkalt etter kjente forfattere, så her holdes møtene hos blant annet Lindgren, Egner og Nesbø.

– Jeg så det minste møterommet er oppkalt etter meg, sier forfatter og musiker Jo Nesbø, som sammen med musiker Lars Jones er festens populære underholdere.

Nesbø forteller at han vokste opp i et hjem med mye juging, der faren fortalte lange historier hvor noe var reinspikka jug. Mens moren, som de fleste mødre, juger nesten aldri.

– Noe som er jævlig skummelt. Hun sa blant annet at alle kompisene mine skulle på danseskole. Dette stemte ikke. Jeg gikk på danseskole som tiåring, mens de andre var 11. Og jentene var unødvendig store for alderen.

Dette slo an tonen til blant annet "Jenter" og "Rumba med Gunn", en musikalsk dessert etter grillmaten.

Se film, hvor Jo Nesbø og Lars Jones synger "Jenter".

Jo Nesbø og Lars Jones underholder
BILDE: Innvielsesfest med sterke underholdningskrefter: forfatter og musiker Jo Nesbø sammen med makker Lars Jones spiller kjente og kjære sanger.

Se film med musikerne Jo Nesbø og Lars Jones, som synger "Rumba med Gunn (1-2-3).

Kanskje to meter lang marsipankake? Det startes i det ene enden og spises stykkevis og delt. Manuela Ramin-Osmundsen er ei av de første som får smake.
BILDE: Kanskje to meter lang marsipankake? Det startes i den ene enden og spises stykkevis og delt. Manuela Ramin-Osmundsen og Kari Dehli Halvorsen, barnevernleder – fag, er to av de første som får smake.

Samlokaliserte

Hovedbygget

• Strømsø skole bygget er fra 1893, og mest mulig av det gamle er bevart.
  • Hovedbygget har fem etasjer med underetasjen, og rommene er malt i duse farger. –
  • Her er det kontorlokaler, møterom, testrom, samværsrom, stillerom, akuttmottak og kjøkken for å nevne noen.
  • Det er støyputer på veggene, og i loftsrommet er råtne bjelker erstattet med solide “friske” bjelker.

Ungdommens hus

• Det som vi i dag omtaler som «Ungdommens hus», var i tidligere tider bolig for skolens rektor. Dette bygget er fra 1921.
  • Også her er deler av det gamle interiøret og noen dører bevart. Det vi ikke kunne bevare – hovedsakelig vinduer, er erstattet med nye – men i gammel opprinnelig stil.
  • I Ungdommens hus møtes våre enslige mindreårige flyktninger flere ganger i uken til samtaler, et felles måltid og aktiviteter.

Fagbygget

Fagbygget er satt opp i nyere tid, og er fra 1965.

• I dag huser dette tjenesteområdet «Helsetjenester for barn og unge» inkl. jordmortjenesten, og Tjenester for funksjonshemmede; Tjenestetildeling, veiledning og også koordinerende enhet.

Det er cirka 200 arbeidsplasser i Senter for oppvekst, og et flott sted å ta imot brukere av de ulike tjenestetilbudene.