Målgruppa for “Sterk og stødig” er hjemmeboende eldre med begynnende funksjonssvikt og ustøhet, som går uten hjelpemidler innendørs og fortsatt klarer seg godt i eget hjem uten særlig bistand.

Føler du deg ustø? Merker du at balansen ikke er like god som før? I Drammen kommune har man startet opp treningsgrupper for seniorer over 65år. Det er fokus på balanse og styrke i beina. Du trenger ikke ha noen erfaring med trening fra tidligere, men du må kunne gå innendørs uten hjelpemiddel. Treninga varer én time.

Det skal være lav terskel for deltakelse i gruppene, som kan arrangeres flere steder i kommunen. Kommuner som ønsker å implementere "Sterk og stødig" må sikre forankring av tilbudet, enten i kommunens fysioterapitjeneste eller frisklivssentral. Dette innebærer koordinering av tilbudet og faglig oppfølging av frivillige instruktører.

Målet er å opprette et varig kunnskapsbasert og kvalitetssikret tilbud om forebyggende treningsgrupper for eldre i hver kommune.

Sterk og stødig-instruktørene poserer
BILDE: Trim er sunt og sosialt, sier gruppa med frivillige Sterk og stødig-instruktører, og får full støtte av fysioterapeutene Maren Løland Johansen, Torunn Hove og Marianne Haldorsen, som lekende lett setter seg på huk. Alle foto: Birgitte Simensen Berg

Vinn-vinn situasjon

Svein Gunnerud fra Konnerud Idrettslag koser seg med maten, praten og alle damene rundt lunsjbordet på Drammensbiblioteket. Han er instruktør, og forteller at i hans gruppe på Konnerud er det flere menn, men kvinnene er i flertall.

Vi trener hver torsdag fra klokka 10.00 til 11.00. Grunnen til at jeg startet som instruktør var at jeg ville komme i bedre form, og som instruktør purser jeg både meg sjøl og andre, sier Gunnar.

Rundt bordet nikker damene, og forteller hva som er positivt med å være instruktør:

Å være til nytte. Bidra med det jeg liker selv. Liker å trene og bevege meg. Dette bidrar til bedre livskvalitet. Jeg har god tid som pensjonist og ønsker å fylle tida med noe nyttig. Hyggelig å trene sammen med andre og jeg har fått nye venner. Treningstimen gir mye tilbake – det er en vinn-vinn situasjon!

Sterk og stødig instruktørene trener
BILDE: Instruktørene instruerer hverandre på tur. Og øvelsene går som en lek.

Treningsgrupper for seniorer

“Sterk og stødig” er navnet på et nasjonalt konsept for helsefremmende og fallforebyggende treningsgrupper for eldre i kommunene. Modellen er utviklet i et samarbeid mellom Kompetansesenteret for bevegelsesvansker og fall hos eldre/St. Olavs Hospital, NTNU, EU-nettverket ProFound, Helsedirektoratet og utvalgte kommuner i Norge. Det arbeides nå med implementering på landsbasis, som et prosjekt ledet av Trondheim kommune i samarbeid med NTNU og Pensjonistforbundet finansiert av Helsedirektoratet.

Tilbyr instruktørkurs

I Drammen er det ni sertifiserte frivillige som har deltatt på instruktørkurs. I tillegg har tre fysioterapeuter deltatt på kurset og er sertifiserte. Disse igjen kan gå videre for å bli instruktører i “Sterk og stødig”, slik at man kan rekruttere egne frivillige fortløpende i Drammen og omegn.

Per i dag er det ei gruppe i Tangen kirke, på Fjell bo- og servicesenter, to på Konnerud bo- og servicesenter, én i Konnerud IL og ei gruppe på Union Selvaag Plus.

De sertifiserte fysioterapeutene har ansvar for den faglige oppfølgingen av de frivillige. Dette innebærer å ha kontakt med de frivillige: veilede, holde oppfriskningskurs, ha to samlinger i året for alle de frivillige, være vikar på gruppene og å være tilgjengelig for spørsmål.  Alle de frivillige har fått førstehjelpskurs via kommunen. Kommunen organiserer lokaler. Av utstyr trengs det stoler og musikkanlegg. Og eventuelt strikker og vektmansjetter.

I Drammen er planen å ha “Sterk og stødig”-grupper på alle helseknutepunktene og rundt omkring i andre lokaler i byen. Dette betyr at man vil trenge mange frivillige instruktører til enhver tid.

Så meld deg gjerne på for å bli treningsinstruktør for seniorgrupper over 65 år til fysioterapeut i Drammen kommune, Maren L. Johansen, på telefon 954 64 977 eller per e-post:

Trimgruppa sterk og stødig på Union
BILDE: Det er tirsdag og klokka er 10.00. Én time med trimøvelser gjør godt for kropp og sinn. Og smil og latter sitter løst, mens musklene strammes.

Bjørg Ølstad har tatt frivilligkurs i regi av Gulskogen omsorgsdistrikt, og hver tirsdag klokka 10.00-11.00 samler hun ei gruppe på cirka 15 damer (menn er også velkomne) i felleslokalet i Selvaag Plus-blokka på Union.

Sterk og stødig – med et smil

– Vi ler mye. Humor må være med på treninga, og at gruppa føler det er lystbetont, sier instruktør Bjørg Ølstad, og legger til:

– Trygghet i gruppa er veldig viktig for å bygge åpenhet, som må til når man skal gjøre øvelser. Uansett alder skal deltagerne oppleve mestring, og at øvelsene ikke er terping. Noen har jo ikke hatt gruppetrening siden skoledagene.

Målet er å øke bevisstheten om hva som øker kroppens styrke og balanse, og gjerne inspirere andre til å ta vare på kroppen sin når man blir eldre.

Sosial og andpusten møteplass

Kvinnene står og sitter i en sirkel, og Bjørg, med lærerbakgrunn og hvor pedagogikken sitter i ryggmargen, leder an med klar røst, smil og god instruksjon. Her er målet at alle lytter til Bjørgs veiledning og til egen kropp: fra topp til tå. Vri, bøy og tøy. Konsentrasjon og kondisjon. Og pust ut.

– Nå står jeg på ett bein og tar på meg strømpebuksa!

– Kommer opp og ned av sofaen som ingenting. Og det er lettere å gå i trapper.

– Det er sosialt og mye godt humør.

– Kjedelige øvelser blir gøy sammen med andre.

– Det gir en forpliktelse å yte noe også utenfor treningslokalet.

Er noen av kommentarene fra de fornøyde trimerne, som plutselig stemmer i ei gammel revyvise også – i det føttene hever og senker seg så lett som bare det!

Trimgruppa i fri dressur
BILDE: Trimgruppa i fri dressur på en grønn plen under en blå himmel. Innsatsen er upåklagelig.