Danvik og Brandengen skole er med i pilotprosjektet “Sykkelvennlig skole”, hvor elever på fjerde trinn, gjennom SykkelSMART-programmet, har jobbet for å finne løsninger som gjør at flere vil bruke sykkel til og fra skolen og på fritida.

Fredag 12. mai viste elevene fram sine løsninger i en utstilling på Drammensbiblioteket. De gode og morsomme forslagene vil senere utstilles på egne skoler.

SykkelSMART-prosjektet ordfører taler
Ordfører Tore Opdal Hansen skrøt av fjerdeklasse-elevene fra Danvik og Brandengen skole som har jobbet ei hel uke med å lage smarte sykkelmodeller.
− Tusen takk for den flotte jobben dere har gjort, og nå gleder jeg meg til å se utstillingen med spennende løsninger som kan komme syklistene til gode, sier byens ordfører.
Alle foto: Birgitte Simensen Berg

Solcellestyre og selvmaterhjelm

Man kunne lett la seg inspirere, der man vandret rundt på utstillingen:

SykkelSMART-elever
− Her er det solcellepanel på styret. Den skaffer varme til håndtaket og gir strøm til hjulene, som igjen smelter snøen. Og så har vi hjelm med ørevarmere, forteller danvikelevene.

− Vi har laget en mathjelm. Trykk 1 og du blir matet mens du sykler. Trykk 2 når du ikke vil ha mer mat, sier elevene, som også er fra Danvik.

− Vi lagde denne i norsktimen. Det har vært både morsomt og vanskelig, sier Alina fra Danvik skole.
SykkelSMART-elever
Vi har laget luftfugl. Da kan du fly i oppoverbakker, der det er tungt å sykle. Og så kan du fly over skumle steder. Det kan være en familiesykkel, og den har to søte vinger, sier brandengenelevene.

− Dette er en ultrasykkel med vinger, som kan fly. Den flyr over bilene, slik at man ikke er i fare i trafikken, sier danvikelevene.

− Vi synes det har vært gøy å lage denne sykkellåsen, som åpnes med fingeravtrykket ditt. Da slipper du nøkkel, sier oppfinner Ludvig fra Brandengen skole.

SykkelSmart-elever
Elevene fra Danvik og Brandengen gleder seg stort til å vise fram alt det kreative de har funnet på til alle som ville se. Også ordfører Tore Opdal Hansen hadde stor glede av utstillingen i Drammensbiblioteket.
SykkelSmart - ordfører seg på utstillingen

Barn som sykkelkonsulenter

− Jeg har vært én dag på hver av skolene i forbindelse med SykkelSmart-prosjektet, sier Mari Viko, rådgiver i Ungt Entreprenørskap Buskerud, som samarbeider med Syklistenes Landsforening og Drammen kommune.

− Elevene jaktet først på problemer rundt det å sykle, for så å finne løsninger på problemet. Fjerdeklassingene er kreative og tenker utenfor boksen, og det er interessant å høre hva barna selv føler er problematisk som syklist, sier Viko, som forteller at barnas synspunkter blir presentert i en rapport og leveres Drammen kommune. Til slutt kan de voksnes realisme legges inn i prosjektet.