Bruløpet i Drammen arrangeres i år for sjuende gang. Det startet med et prøve-arrangement i 2013. Seks år etter er Bruløpet i Drammen godt etablert som et arrangement det finnes svært få av i landet. Onsdag 9. oktober er det igjen klart for mosjonsløp ispedd foredrag, konserter og kunstutstilling. Og attpåtil er alt gratis.

Samarbeid mellom kommunen og frivilligheten

Etter å ha hentet inspirasjon fra Gaustadløpet i Oslo, ønsket tilrettelagt fritid i Drammen kommune og Mental Helse Drammen å arrangere et annerledes løpsarrangement. Målgruppen var personer som normalt ikke deltar i mosjonsløp, og som har/har hatt utfordringer med egen psykisk helse. Med på laget fikk de med seg dagsentrene for psykisk helse i kommunen, frisklivssentralen og fontenehuset.

Etter en forsiktig start med 50 løpere i 2013, har arrangementet økt kraftig, og programmet stadig blitt større. De siste årene har rundt 300 deltakere fra de nærliggende kommunene fått oppleve mestring i form av fysisk aktivitet, og fått konserter, foredrag og kunstutstilling med på kjøpet.

Og etter løpet er det «after-run» på Fontenehuset i Drammen med musikalske innslag, og servering av høstsuppe. Bruløpet i Drammen er et arrangement i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse, som markeres hvert år 10. oktober.

Jon Schau og Endre Gryting

Til årets løp kommer komiker og foredragsholder Jon Schau som baserer sitt foredrag på Verdensdagens tema for 2019 – «gi tid», hvordan bruker vi tiden vår. I tillegg kommer sanggruppa True Colors fra Nedre Eiker, Bondi Band fra Asker, før det heles toppes med Endre Gryting, alias CHANGE. Rapartisten fra Fjell i Drammen kom i år til semifinalen i The Voice på TV 2. Alle foredrag og konserter vil foregå på hovedscenen på Union Scene.

Arrangementet åpnes av prosjektrådmann for nye Drammen kommune, Elisabeth Enger klokken 09.45. Tidligere var det Mental Helse Drammen som stod som hovedarrangør, men foran årets arrangement var det tilrettelagt fritid i virksomhet kultur i Drammen kommune som overtok stafettpinnen.

Noe for alle

For arrangørene har det hele tiden vært et viktig poeng at arrangementet skal være gratis for deltakerne, som blant annet får servert, frukt, boller og drikke i løpet av dagen.

• Dette løpet skal være for alle, og ikke utelukke noen på grunn av økonomi. Vi er stolte av hva vi har klart å få til for våre deltakere. Å se mestringsfølelsen deres etter å ha fullført 4,2 eller 1,5 kilometer er helt fantastisk. Dette er noe alle klarer å gjennomføre uansett fysisk form. Bruløpet i Drammen er en drøm som har gått i oppfyllelse, sier prosjektleder for arrangementet, Gjermund Sørstad.

Åpningen av arrangementet skjer klokken 09.45 på Union Scene, med registering fra 09.00. Deretter vil det bli foredrag og konsert, før første puljestart skjer 11.45 utenfor biblioteket, ved Per Sivle-statuen.

Fullstendig program for Bruløpet 9. oktober.