Byarkivet tar her et dypdykk inn i enkelte av våre arkiver.

Marcus Thrane i DrammenMarcus Thrane i Drammen
Thranitterbevegelsen ble skapt av Marcus Thrane, og hadde et meget sterkt fotfeste i Drammen. Les mer om vår første arbeiderpionér og hans tilknytning til Drammen.


 

Skolehagene i Drammen
Tidligere var det et større fokus på basiskunnskaper om primærnæringer og ulike håndverk i skolen, og skolehage er noe som hører med til dette spekteret av praktiske fag. I denne artikkelen kan du lese om ordningen, og se et utvalg bilder fra et viktig element i vår allmennutdanning på 1900-tallet.

Johan Støa
Johan Hostvedt Støa var en av Norges mest allsidige idrettsmenn gjennom tidene, med deltakelse på internasjonalt nivå i både sommer- og vintersportsgrener. Han bodde mesteparten av sitt voksne liv i Drammen, og drev blant annet en sportsbutikk her etter at han trappet ned idrettskarrieren sin.

Ole Høiland i DrammenOle Høiland i Drammen
Ole Høiland er en av Norges mest beryktede tyver. Skissen til høyre er trolig fra 1836, hvor Ole Høiland var blitt fanget og såret av et sabelhugg. Høiland brøt ut av fangenskap mange ganger, men etter en pågripelse i Drammen, endte han sine dager som fri mann for godt.

 

 

AS Rødskog Brug & GuldlistefabrikAS Rødskog Brug & Guldlistefabrik
Rødskog Brug & Guldlistefabrik eksisterte fra 1888-2010. Bedriften var anerkjent både i Norge og internasjonalt, og lagde gull- og sølvbelagte rammelister, samt lister av finert og imitert edeltre med maling og lakk.

 

7. store sangerfestSangglade drammensere på besøk i hovedstaden
En stor nasjonal sangerfest ble avholdt i Christiania i 1896, som den sen syvende i rekken. Der deltok blant annet sankorene Drammens sangforening og sangkoret Lærken. Arkivene etter disse korene finnes i byarkivet.

 

Jorden rundt med HO-HO
Jorden rundt med HO-HOI 1933 la de tre drammenserne Thorolf Østmoen, Thorstein Schyberg og Birger Bryhn ut fra Oslo på Norges første jordomseiling. Ekspedisjonen varte i fire år, og fikk massiv medieoppmerksomhet over hele verden. I desember 1937 kom HO-HO tilbake til Drammen, og et meget spesielt kapittel av Norges maritime historie var kommet til ende.

 

StadsmusikantStadsmusikant
I senmiddelalderen og frem til 1800-tallet hadde stadsmusikanter eller bymusikanter ansvar for å levere festmusikk til borgere i en by og omkringliggende områder. I arkivet etter familien Thaulow har vi funnet spor etter denne ordningen.

Hans Aleksander HansenHans Aleksander Hansen
I 1973 utga Bjørn Bjørnsen biografien ”Balladen om en cellesanger”, om Hans Aleksander Hansen; løsgjengeren, tiggeren, alkoholikeren, lyrikeren og forfatteren som på 1960- og 1970-tallet ga oss et sterkt innblikk i løsgjenger- og alkoholikermiljøene før og etter krigen. Ved en tilfeldighet fant et beskjedent personarkiv etter Hans Aleksander Hansen veien til byarkivet, som våren 2013 lagde en utstilling om hans liv og virke. I denne nettartikkelen presenteres Hans Aleksander Hansen og hans særpregede diktning og historie.

 

I dypeste kjærlighet - ElsterbreveneI dypeste kjærlighet
Elster-arkivet er en samling på 100 brev. Det er kjærlighet som er temaet, og gjennom den får vi også et innblikk i hvordan livet kunne være i siste halvdel av 1800-tallet.

 

 

Drammen Medisinske SelskapDrammen Medisinske Selskap
Legeforening på lokalt plan har lang tradisjon i Drammen. Her kan du lese om den livlige og mer enn 120 år lange historien til Drammen Medisinske Selskap / Legeforening / Medisinske Læseselskab. Det er en beretning om faglitteratur, foreningsvirksomhet, hverdagsliv, fest og skyting.

 

 

Grundlovsforeningen i Skoger
Grundlovsforeningen i SkogerI 1880-årene var endring av grunnloven et høyaktuelt rikspolitisk tema, som førte med seg opprettelse av en rekke grunnlovsforeninger. Arkivene etter en av disse; Skouger Herreds Grundlovsforening (senere Skouger Herreds moderate Konservative Forening) har endt opp i byarkivet, og i forbindelse med ordning av arkivet har vår medarbeider Torjus Moland skrevet en artikkel om denne foreningen, og om fenomenet generelt. Les artikkelen her!

 

Drammenskino i over 110 år
Kinoutstilling på rådhuset 2012Byarkivet og KinoCity samarbeidet høsten 2012 om en utstilling på rådhuset, der vi gjennom arkivdokumenter, byhistoriske filmer, fotografier, kinoplakater og kinohistoriske gjenstander ga et innblikk i historien til Drammenskinoen. Utstillingen er nå bearbeidet til en nettartikkel, som vi håper kan gi både ny kunnskap og gjenskape gode minner for deg som var kinogjenger i Drammen for noen år siden.

Drammen lærerinnelagDrammen lærerinnelag
Flere av Drammens lærerinner var tilstede da Norges lærerindeforbund ble stiftet i 1912 i Kristiania, og inspirert av denne stiftelsen ble ”Drammen lærerindeforening” stiftet senere samme året. Senere skiftet foreningen navn til Drammen lærerinnelag. Arkivet vitner om en aktiv forening, der både lønn- og arbeidsvilkår samt mer ”kvinnelige” sysler som håndarbeid var i fokus. I denne artikkelen presenteres noen glimt fra historien til byens lærerinner på første halvdel av 1900-tallet.

 

Skoger idrettsrådSkoger idrettsråd - idretten inn i skolen
I arkivet etter Skoger idrettsråd finnes spennende idrettshistorie fra Drammensområdet i mellomkrigstiden og frem til slutten av 1950-tallet. Kjenner du noen som deltok på skoleidrettsstevner i Skoger kommune i perioden 1922-1932 kan det hende du finner dem i de skannede stevneprotokollene.

 

Amtsutstillingen i Drammen 1901
Amtsutstillingen 1901En ny stor utstilling for industri, landbruk, husflid og håndverk skulle igjen trekke folk til Drammen, og skape liv og røre i noen uker. Byens forretningsdrivende ble oppfordret til å stenge sine butikker og kontor fra kl 13 åpningsdagen, og gassbluss og elektrisk lys gjorde utstillingsområdet ved Gamle kirkeplass til noe helt spesielt denne høsten i 1901.

 

Bybrua i Drammen
Åpning av bybrua i Drammen”Brudåp med 40.000 mennesker” lyder overskriften til Fremtiden dagen etter åpningen av den nye bybrua i Drammen. Behovet for en ny bru hadde vært stort og endelig i september 1936 sto den ferdig, og hele byen deltok i feiringen av åpningen.

 

UtstillingsbygningenDen alminnelige norske utstilling 1873
Industriutstillinger var en populær måte for nasjoner å vise frem sine teknologiske fremskritt på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet. Utstillingen i Drammen i 1873 regnes som en av de tre store norske landsutstillingene på slutten av 1800-tallet, og var den første som fikk en egen utstillingsbygning.

 

Bestillingemændenes faneBestillingsmændenes forening
"Solen stiger, det gryr af dag, fremad i fylking for fælles sag. Frendar, upp og fram! Vaar fana skal til dug og daad os mana."
Slik lød slagordene på fanen til Bestillingsmændenes forening, en arbeidstakerorganisasjon fra begynnelsen av 1900-tallet som arbeidet for å fremme interessene til offentlig ansatte som utførte bestillingstjeneste.

 

 

Bragernæs Kjøbmænds likbærerlaugLaugsvæsenet Drammen, Bragernæs Kjøbmænds likbærerlaug
Laugsvæsenet hadde som oppgave å besørge alt nødvendig til begravelse for sine medlemmer eller deres pårørende. Likbærerlauget hadde sitt virke på 17- og 1800-tallet.

 

 

Selverhvervende Kvinners KlubbSelverhvervende Kvinners Klubb
I de harde 30-årene var den ingen selvfølge at kvinner hadde arbeid utenfor hjemmet. Noen var det likevel, og Selverhvervende kvinners klubb avdeling Drammen, stiftet 1931 var en interesseorganisasjon for disse foregangskvinnene.

 


Konsul Bull Kiøsteruds premiefond

Legatet premierte hager og hjem som utmerket seg ved å være spesielt vakre og velstelte. Les mer om legatet og se bildeeksempler fra styreprotokoll for perioden 1922-1988.