Finansminister Jan Tore Sanner besøkte Strømsø bo- og servicesenter i dag. Det ble fine og rørende møter mellom statsråden og menn som har byttet beite i arbeidslivet gjennom prosjektet Menn i helse.

- Menn i helse er et fantastisk godt prosjekt. Det bidrar til at vi får flere helsefagarbeidere, vi får flere menn inn i omsorgsyrkene og det er en fantastisk mulighet for mange av dem som har stått utenfor arbeidslivet som ønsker en utdanning, og ønsker å komme i jobb og jobbe med mennesker, sa Jan Tore Sanner.

Etter å ha blitt ønsket velkommen av Drammens ordfører Monica Myrvold Berg, fikk Sanner høre historiene til tre av mennene som nå jobber ved Strømsø Bo- og servicesenter. Tre menn som har fått en helt ny hverdag og en ny glede ved å jobbe.

- Det er veldig fine historier vi har hørt her i dag. Det er menn som har ønsket å jobbe med mennesker, og menn som føler at de ha kommet hjem. De opplever å ha fått et meningsfylt yrke og en viktig jobb å gå til, sa Sanner etter å ha pratet med Stian Eigeland, Sediq Sadid og Bjørn-Håkon Klemetsen.

Alle tre er nyutdannede gjennom Menn i helse, og alle trives. De gleder sg til å gå på jobb hver dag og gleder seg over å kunne utføre en jobb som oppleves meningsfull og nyttig.

Jan Tore Sanner og Monica Myrvold berg utenfor Strømsø Bo og Serveisesenter sammen med tre menn i Menn i helse.
BILDE: Fra venstre; ordfører Monica Myrvold Berg, Bjørn-Håkon Klemetsen, Sediq Sadid, finansminister Jan Tore Sanner og Stian Eigeland.

Ti års-jubileum

Menn i helse er et godt innarbeidet prosjekt for menn mellom 25-55 år som mottar ytelser fra NAV. Deltakerne får tittelen helserekrutt og det tilbys et komprimert utdanningsløp frem til fagbrev som helsefagarbeider.

Menn i helse har i år eksistert i ti år, og er et samarbeid mellom kommunen, NAV, fylkeskommunen, Fylkesmannen, KS og Helsedirektoratet. Med 20 millioner i ferske statlige midler kan arbeidet med å rekruttere menn til helse fortsette.

- Det er viktig med Menn i helse fordi vi trenger flere helsefagarbeidere, også er omsorgssektorene en sektor der det er for få menn. Det blir en bedre balanse mellom menn og kvinner. Det er fint for dem og for omsorgsyrkene, sa Jan Tore Sanner.

Vinn-vinn for alle

Drammen kommune har de siste årene utdannet 28 helsefagarbeidere gjennom Menn i helse. I tillegg til disse bestod to fagprøven onsdag, og flere kommer i løpet av sommeren.

- Ledelsen her ved Strømsø bo og servicesenter har vært positive og stilt velvillig med faglig sterke – og meget engasjerte - veiledere helt siden oppstart, sa ordfører Monica Myrvold Berg i sin tale.

Det har vært mange rekrutter innom, og det er i dag ansatt seks menn fra prosjektet i Omsorgstjenester Tangen, Marienlyst og Grønland – alle i 100% stillinger.

- Menn i Helse handler mye om å samarbeide på tvers. I den forbindelse vil jeg fremheve at NAV har vært og er en viktig og god støttespiller og samtalepartner for kommunen. Dette samarbeidet har vært både regionalt og lokalt, og kommunen har ikke minst hatt stor nytte av dyktige veiledere, sa Myrvold Berg.

- For Drammen kommune har Menn i Helse vært en suksess, både for dem som har deltatt, men også for kommunen som er tilført mange dyktige medarbeidere. Jeg kan for eksempel nevne at de som avsluttet Vg2 i 2018 gikk ut med en snittkarakter på 5,4. Det er rett og slett fantastisk bra, sa ordføreren og tilføyde:

- Det er svært hyggelig å kunne vise fram dette tilbudet i vår kommune. Vi har alle sammen sett hvor viktig dette tiltaket er, at det fungerer og at det er vinn-vinn for alle.

Jan Tore Sanner på Strømsø Bo- og sevicesenter
BILDE: Jan Tore Sanner fikk høre om prosjektet Menn i helse.

Har grepet sjansen

- Det har vært utrolig fint å få inn disse mennene her på Strømsø Bo- og servicesenter. De tilfører så mye energi.

Kari Johanne Tønnesen, virksomhetsleder institusjons- og hjemmetjenester i Drammen kommune forteller om mennen i Menn i helse. Hun har bare lovord å si om prosjektet og mennene hun har ansatt.

- De som har fått muligheten til å jobbe her hos oss, har virkelig grepet den sjansen. Mange av dem har masse livserfaring og er gode på kommunikasjon. Det er en så god tilførsel og det gjør så mye for arbeidsmiljøet. Vi er veldig glade for at dette skal fortsette, sa Tønnesen.