Analysering av tidligere positive koronaprøver viser 10 tilfeller av deltavarianten i Drammen. Til sammen er det påvist 20 tilfeller av deltavarianten siden 5. juli.

- Deltavarianten har helt tydelig blitt dominerende i vårt område. Det er nødvendig at vi fortsetter med gode smitteverntiltak i det daglige. Denne varianten smitter lettere, og kan bli opphav til større smitteutbrudd. Det er også noen av de smittede som har fått første vaksinedose. Dette beskytter godt mot alvorlig forløp, men beskytter ikke like godt mot smittespredning. Både vaksinerte og uvaksinerte må teste seg når de har tegn på luftveissykdom, sier kommuneoverlege John David Johannessen.

Av de 22 tilfellene av koronasmitte mellom mandag 5. juli og tirsdag 13. juli, er 20 deltavarianten. De to øvrige ser ut til å være annen virustype. De 10 tilfellene av deltavariant som meldes i dag, er fra tre forskjellige smittekjeder.

John David Johannessen snakker på en pressekonferanse.
BILDE: Kommuneoverlege John David Johannessen understreker viktigheten av å teste seg nå som deltavarianten er dominerende i Drammen. Også de som er vaksinerte må teste seg ved symptomer på koronasmitte.

Har potensial til å gi større utbrudd

Mange som har fått påvist smitte siden 5. juli, har nå fått påvist deltavarianten. Det betyr at denne varianten er dominerende i Drammen kommune.

- Vi ønsker å holde spredningen av deltavarianten så langt nede som overhodet mulig. Denne virusvarianten har potensial til å gi større utbrudd, forteller kommuneoverlegen.

- Situasjonen minner en god del om hvordan situasjonen var i Drammen kommune i vinter. Da hadde vi lite smitte fram til alfavarianten, som først ble oppdaget i Storbritannia, begynte å komme. Til å begynne med kunne alle smittetilfellene spores ut av kommunen, men plutselig var nesten samtlige smittetilfeller forårsaket av den nye varianten. Da tok det ikke lang tid før spredningen steg kraftig også innad i kommunen og forårsaket en stor og krevende smittebølge, fortsetter kommuneoverlegen.

- Hold avstand

Kommuneoverlegen håper at stadig større vaksinasjonsgrad og årstiden bidrar i stor grad til at spredningen av deltavarianten ikke får like store konsekvenser som spredningen av alfavarianten gjorde i vinter. Sommeren er en årstid med mindre luftveissykdommer, og smitten sprer seg vanligvis i mindre grad når den sosiale kontakten i større grad foregår utendørs. Johannessen understreker imidlertid at fortsatt god praktisering av smittevernet er helt avgjørende og selve grunnlaget for å holde deltavarianten under kontroll.

- Vi oppfordrer alle til å holde minst én meters avstand til personer utenfor egen husstand og være bevisst på håndhygiene og hostehygiene. Har man tegn til luftveissykdom, må man holde seg hjemme og sørge for å få tatt en koronatest, sier Johannessen.

Koronatest kan bestilles her og er gratis.

- Vaksinering er viktig

Kommuneoverlegen understreker imidlertid at vaksinering er svært viktig for å hindre smittespredning i samfunnet. Fra man får vaksinen går det noen uker før man oppnår god beskyttelse.

- Selv om det er etter den andre dosen har høyeste beskyttelsen, er det også til hjelp mot et alvorlig sykdomsforløp at man har fått den første vaksinedosen. Fortsatt er mange tusen innbyggere som ikke har svart på tilbudet om vaksinering. Vi oppfordrer alle som kan ta vaksinen, om å ta imot tilbudet og bestille time til vaksinering, sier Johannessen.

Innbyggere som ikke har fått første vaksinedose ennå og er født i 2003 eller tidligere, kan få vaksine i Drammenshallen til og med fredag 16. juli. Fra uke 31 vil det igjen bli vaksinering i Drammenshallen, men med færre tilgjengelige doser. Registrer deg på kommunens nettsider eller ring 32 04 40 00 hvis du trenger hjelp.

Smittestopp-appen

Kommuneoverlegen oppfordrer derfor alle over 16 år om å  laste ned og ta i bruk appen Smittestopp fra Folkehelsehelseinstituttet.

- Smittestopp-appen er et veldig godt verktøy for å fange opp nærkontakter av smittede personer og vil være et veldig viktig virkemiddel for å kunne forhindre at smitte sprer seg videre. Å bryte smittekjeder blir enda viktigere med en virusvariant som er mer smittsom, sier John David Johannessen.