200 000 satte vaksinedoser

Denne uken har vi passert 200.000 vaksinedoser satt på innbyggere i Drammen kommune. Det er lagt ned en enorm innsats for å klare dette, men vi er ikke ferdige. Smittevernoverlegen oppfordrer fortsatt flere til å ta vaksine - både første, andre og tredje dose.

I løpet av et drøyt år har det blitt satt over 200.000 vaksinedoser på innbyggere i Drammen kommune. Denne uken passerte vi det runde tallet. Per onsdag morgen var det satt 202.819, hvorav omtrent 194.000 er satt i regi av kommunen. De som ikke er satt av kommunen, er satt ved apotek, andre kommuner og ved sykehus.
Det at såpass mange har tatt vaksinen gjør at samfunnet nå kan åpne opp igjen.

Einar Sagberg utenfor Marienlyst. Armene i kors med et smil.
BILDE: Smittevernoverlege Einar Sagberg.

- Det at vi nå har en så bred immunitet i befolkningen gjør at vi jevnt over tåler sykdommen godt, noe som nå gir oss muligheten til i stor grad å kunne lette på de smitteverntiltakene vi har hatt, sier smittevernoverlege Einar Sagberg og fortsetter:

- Dersom vi ikke hadde hatt den vaksinedekningen som vi har nå, ville antakelig en vesentlig større andel av de som blir smittet med koronavirus nå blitt innlagt på sykehus, og antakelig ville belastningen på sykehusene vært så stor at vi ville måtte leve videre med omfattende kontaktreduserende tiltak.

Er ikke ferdige

barometeret på nettsiden til Drammen kommune kan man lese per dags dato at 88.56 % tatt første dose, 81,7 % tatt andre dose og mens 56 % tatt tredje dose. Dette gjelder innbyggere over 12 år. Nå som kommunen har startet med vaksinering av alle, ser tallene litt annerledes ut. De aktuelle rapporterte tallene for alle i Drammen kommune er da 77,7 %, 71,7 % og 49,4% for henholdsvis første, andre og tredje vaksinedose.

Smittevernoverlege er glad for alle som har tatt vaksinen, men håper enda flere tar dose tre, da den gir god beskyttelse også i tiden fremover.

- Vi er veldig glade for at så mange har villet vaksinere seg. Men det er fortsatt viktig at de som ikke har startet vaksinering gjør det, og at de som har en økt risiko for alvorlig sykdom tar en oppfriskningsdose, sier Sagberg, og påpeker at dette er viktig for å gi god beskyttelse også i tiden fremover.

På vaksinesenteret til Drammen kommune kan man ta oppfriskningsdose og det er mulig å komme innom på drop-in for å ta første og andre dose. Det er også mulig å ta vaksine på fire ulike apotek i kommunen.

- Vi vet at koronaviruset kommer til å fortsette å sirkulere i befolkningen og da vil det også kunne forandre seg underveis og komme tilbake i nye varianter. Da er det viktig at mange i befolkningen har en grunnleggende immunitet slik at vi kan unngå å komme i en situasjon hvor vi vil trenge ytterligere tiltak, sier smittevernoverlegen.

En lærer sitter i grønn trøye. Hun blir vaksinert av en sykepleier.
BILDE: Denne uken har kommunen passert 200 000 satte koronavaksiner.

Enorm innsats

Det har vært lagt ned betydelig innsats på veldig mange områder i kommunen de siste to årene - både innen helse, skole, barnehage og administrativt - for å få hjulene og tjenestene til å gå rundt i en krevende tid. At det nå er satt 200 000 vaksiner i løpet av omtrent ett år er et tydelig bevis på nettopp det.

- Det har vært lagt ned en helt formidabel innsats fra vårt personell. Dette er i stor grad blitt gjort av medarbeidere som har bidratt inn fra alle våre virksomheter med ekstraordinært arbeid. I tillegg har mange pensjonister bidratt, sier Einar Sagberg og roser samtidig innsatsen til koordinatorene i kommunen som har organisert og fått logistikken til å gå i over ett år.