Anbefaler gravide å vaksinere seg

Gravide bør ikke lenger vente til uke 12 med å starte koronavaksinering. Smittevernoverlege Einar Sagberg anbefaler gravide å starte vaksinering med en gang.

Tidligere anbefalte helsemyndighetene gravide om ikke å starte koronavaksineringa før etter uke 12 i svangerskapet. Nå anbefaler myndighetene gravide å komme i gang med vaksineringen og ikke vente.

Nye, internasjonale data viser at gravide har økt risiko for alvorlig forløp av covid-19. Økningen gjelder for hele svangerskapet, men mest økning er det i 2. og 3. trimester av en graviditet.

Derfor har man nå kunnskap som tilsier at det er viktig å komme i gang så tidlig som mulig.

Gravide anbefales også oppfriskningsvaksine. Denne er særlig viktig for kvinner som er gravide i 2. og 3. trimester, hvor det er gått mer enn 20 uker siden 2. dose, og første trimester dersom det foreligger tilleggssykdom hos den gravide.

- Derfor går vi i Drammen kommune ut med en anbefaling til alle gravide som ikke er vaksinert om å starte vaksineringa uavhengig hvor langt de kommet i graviditeten, sier smittevernoverlege Einar Sagberg i Drammen kommune.