Under regjeringens pressekonferanse i ettermiddag kunne Erna Solberg fortelle om koronalettelser for store deler av landet. Men for Viken og Drammen kommune gjelder fortsatt lokale tiltak. Det blir en liten lettelse for studenter i slutten av utdanningsløpet sitt og det åpnes for treningskamper i fotballens to øverste divisjoner.

Guri Melby og Statsminister Erna Solberg
BILDE: Guri Melby og Erna Solberg hadde lite lettelser til innbyggerne i Drammen kommune. Foto: Ida Dahl Nilssen/SMK

Det er påsketiltakene som nå blir reversert for mange kommuner og 1. del av gjenåpningsplanen kan nå starte for store deler av landet.

Gjenåpningen, som ikke gjelder for Drammen, går på at de kan være flere personer samlet i private hjem, avstandsanbefalingene blir redusert og at det åpnes opp for at flere personer kan være tilstede ved innendørs- og utendørs arrangement samt lettelser i skjenkestoppen.

Når det vurderes å gå videre i gjenåpningsplanen er det disse forholdene det ses på:

• Utviklingen i smittesituasjonen
  • Kapasitet i helsevesenet
  • Vaksinasjon

Utdanning og idrett

FHI og Helsedirektoratet har blitt bedt om å vurdere midlertidige justeringer slik at studenter i avslutning av sin utdannelse kan få tilgang til lokaler. Dette gjelder også for steder med de strengeste tiltakene.

– Det er mange som nærmer seg slutten på utdanningen sin og skal videre i livet, stengte lokaler gjør denne innspurten utfordrende. Derfor har vi bedt FHI og Helsedirektoratet vurdere midlertidig justeringer for tilgang til lokaler, også for de stedene med de strengeste tiltakene, sa Guri Melby, kunnskaps- og integreringsminister.

Før påske varslet regjeringen at de skulle vurdere om det skulle åpnes for treningskamper utendørs for de 2. øverste divisjoner i fotball for kvinner og menn. Helsedirektoratet og FHI har gjort en vurdering og anbefaler at det åpnes opp for dette. Det gjelder også for områder med de strengeste tiltakene.

– Treningskamper skal gjennomføres med minst mulig geografisk mobilitet. I de tilfellene der det ikke går an å unngå reising skal det settes inn ekstra tiltak, sa Kjell Ingolf Ropstad, barne- og familieminister.

Kamper i de strengeste regionen kan det kun være spillere, dommer og støtteapparat til stede.

I kommuner med regionale tiltak etter tiltaksnivå A vil det også tillates organisert trening for toppidrettsutøvere. Dette trer i kraft umiddelbart.