I Drammen kommune er det mange muligheter til å teste om man har koronasmitte. Det er egne tilbud til studenter, russ, elever og Sivilforsvaret. Smittetallet er høyt etter festdager og langhelg, så terskelen for å teste seg skal være lav. Kommunen legger forholdene til rette slik at det er enkelt å teste seg, spesielt for noen grupper.

Kvinne i smittevernutstyr foretar koronatest gjennom bilvinduet.
BILDE: Testen er unnagjort på noen få sekunder.

Det var russen selv som ønsket å få et tilbud med hurtigtesting, og nå kan de teste seg hver dag til russetiden er over, om de ønsker det. Dette er også i samsvar med de siste rådene fra regjeringen til russen.

16. mai var første gang det ekstra løpet på Sundland ble åpnet for russen. Det var omtrent 130 russ som benyttet drop-in tilbudet.

Tilbudet til russen vil vare ut russetiden. Testløpet er åpent hver dag, og for russen er det bare å møte opp, men husk å ta med bevis på at du er russ.

For russen blir det benyttet hurtigtester og da tar det bare 15 min før svaret foreligger.

– Russen benytter seg også av de vanlige testveiene som å bestille test på forhånd. Hvor mange som har benyttet den muligheten har vi ikke noe oversikt over. Vi ser bare at de kommer i russeklær, sier testansvarlig Liv Kristin Mikkelborg.

De som tar en ordinær test, må vente omtrent én dag før svaret foreligger. De ordinære prøvene blir sendt til Drammen sykehus for analyse. Det er såkalte PCR-tester.

Flere testtilbud

Denne uka og en tid framover får Drammen videregående skole besøk av testteamet hver dag mellom kl. 8.30 – 14.00. Da har alle elevene mulighet til å ta en koronatest, ikke bare russen. Mange elever benytter seg av den muligheten, og 18. mai var det over 210 elever som testet seg.

Studentene ved Universitetet i Sørøst-Norge, Campus Drammen, har også et testteam som står ved inngangen slik at studenter lett kan ta en test. Teamet er ved universitetet fra klokken 12.30 – 14.30.

Galterud skole startet opp igjen med gult nivå den 18. mai. Før elevene gikk inn til første time på tirsdag ble både elever og lærere koronatestet. Alle var friske og da kunne skoledagen begynne.

– Vi har nå prøvd ut regelmessig hurtigtesting på noen skoler hvor det har vært høyt smittetrykk igjennom pandemien. Så langt har vi kun hatt et positivt funn fra dette og med det smittetrykket vi har i Drammen nå kan det se ut som nytteverdien av dette er begrenset. Vi vurderer nå å avslutte dette for denne gangen, men vil vurdere å gjenoppta regelmessig hurtigtesting dersom smittetrykket på nytt skulle øke, sier smittevernoverlege Einar Sagberg.

I tillegg reiser ett testteam rund i den mobile testbilen. Den besøker, Åssiden, Mjøndalen, Fjell og Strømsø.

Sivilforsvaret er også innom Sundland tre dager i uka for å teste seg.

– Vi tester staben og de som skal ut i øvelse, sier sivilforsvarsadjutant Wenche Dokken.

Det er 14 avdelinger og hver avdeling blir testet før de går ut i øvelse. Dette gjør de for å sikre avdelinger og for å kunne løse samfunnsoppdrag samtidig som smittevernet ivaretas.

– På det meste testet vi rundt 7000 personer i uken. Nå har antallet som testes blitt betydelig redusert, og det ligger nå på cirka 2500 personer som testes med ordinær test i uken. Skal vi klare å fortsette og ha oversikt over smitten i tiden fremover er vi avhengige av befolkningen fortsetter å være flinke til å teste seg ved luftveissymptomer, sier smittevernoverlege Einar Sagberg.

Kommunen startet med skoletesting den 12. april og siden den mandagen har over 4000 tester blitt gjennomført.

18. mai var det 1200 som testet seg. Både hurtigtester og vanlige tester. Omtrent 600 av testene ble foretatt på Sundland.