Formannskapet har revidert den lokale forskriften om koronatiltak. Ett av tiltakene som nå er avviklet, er skjenkeforbudet. Dette betyr at serveringssteder med skjenkebevilling kan servere alkohol til måltider igjen fra og med i dag.
Når den lokale bestemmelsen om skjenkeforbud nå er avviklet, er det den nasjonale Covid-19-forskriften som regulerer krav til smittevernfaglig forsvarlig drift ved serveringssteder:
§ 14a Krav til smittevernfaglig forsvarlig drift ved serveringssteder
Serveringssteder, som restaurant, kafe, bar og pub, og utested, som diskotek, nattklubb og lignende, kan holde åpent dersom driften er smittevernfaglig forsvarlig. Smittevernfaglig forsvarlig drift innebærer at virksomheten skal sørge for at besøkende og personell kan holde minst 1 meters avstand til personer i annen husstand, at den har utarbeidet rutiner for god hygiene og godt renhold, og at disse rutinene blir overholdt. Serveringsstedet skal sørge for at det er minst 1 meters avstand mellom sitteplassene ved gjesters ankomst og at det tas hensyn til dette ved bestilling av bord, likevel slik at husstandsmedlemmer kan sette seg nærmere hverandre. Serveringsstedet skal treffe tiltak for å minne besøkende om at de bør holde avstand til andre enn husstandsmedlemmer.
Serveringsstedet skal ikke ha servering for privat sammenkomst med flere enn 10 personer.
Serveringssteder som har skjenkebevilling skal kun servere alkohol ved bordservering, og det skal være sitteplasser til alle gjester. Servering av alkohol kan bare skje til de som får servert mat.
Serveringssteder som har skjenkebevilling skal ikke slippe inn gjester etter kl. 22.00. Utøvelse av skjenkebevilling etter alkoholloven kapittel 4 og 5 og forskrift om alkoholordningen for Svalbard kapittel 3 skal opphøre kl. 24.00. Konsum av utskjenket alkoholholdig drikk må opphøre senest 30 minutter etter dette.
Serveringssteder som har skjenkebevilling skal registrere kontaktopplysninger til de gjestene som samtykker til det. Det er tilstrekkelig å registrere opplysningene til én person i hver gruppe. Serveringsstedet skal likevel oppfordre til at flest mulig oppgir kontaktopplysninger. Med kontaktopplysninger menes informasjon som gjør det mulig å komme i kontakt med gjesten, for eksempel telefonnummer. Serveringsstedet skal også registrere dato og tidspunkt for besøket, og om mulig plassering i lokalet. Kontaktopplysningene skal kun brukes for å bistå kommunen ved en eventuell senere smitteoppsporing etter smittevernloven § 3-6. Ved forespørsel skal opplysningene utleveres til dette formålet. Opplysningene skal oppbevares forsvarlig og slettes etter 14 dager. Serveringsstedet skal informere den som registreres om formålet med registreringen og hvor lenge kontaktinformasjonen oppbevares.
Tolkningen av regelverket ligger primært hos nasjonale myndigheter. I veilederen fra for serveringssteder med skjenkebevilling står det følgende på Helsedirektoratet nettsider:
Serveringsloven ligger til grunn for hva som menes med å servere mat:
Se også: Smittevernfaglig drift av serveringssteder – spørsmål og svar (regjeringen.no)
Tilsyn av virksomhetene omfattet av dette regelverket, er kommunens ansvar. Drammen kommune ønsker å klargjøre hvilke prinsipper som skal følges ved tilsyn: