Nå er koronavaksineringen i gang i Drammen

I dag klokken 08.10, onsdag 6. januar 2021, kom de første vaksinene til Drammen. Snaue to timer senere fikk Margit Eikre Larsen (89) vaksine mot koronavirus - som den første i Drammen kommune. - Denne vaksinen en milepæl, fordi vi nå ser lyset i enden av tunnelen, sa ordfører Monica Myrvold Berg

Nicoline Ahlstrøm setter vaksine på Marit Eikre Larsen
BILDE: Et historisk øyeblikk når sykepleier Nicoline Ahlstrøm setter koronavaksine på Margit Eikre Larsen på Konnerud bo- og servicesenter.

- Nei, det gjorde ikke noe vondt. Det var akkurat som en vanlig influensavaksine, sa Margit Eikre Larsen etter å ha fått vaksinestikket i overarmen. 89-åringen er beboer ved Konnerud bo- og servicesenter, og har bodd over 50 år på Konnerud.

At hun var den første som fikk vaksinen i Drammen kommune var egentlig ikke så viktig for henne, men hun er svært glad for at vaksinen har kommet og for at hun nå har fått den. At mediene var tilstede for å overvære den historiske begivenheten synes hun var helt ok. I hvert fall hvis det kan ha en betydning for andre.

- Hvis det kan gjøre at flere tar vaksinen, og ikke er redde for det, så er det veldig bra, sa den spreke damen.

Det var sykepleier Nicoline Ahlstrøm ved Konnerud bo- og servicesenter som satt vaksinen på Eikre Larsen. Hun innrømmer at hun var litt nervøs, til tross for at hun har satt utallige influensavaksiner tidligere. 

- Jeg vil gjerne benytte anledningen til å takke både deg og kollegene dine i helse- og omsorgssektoren i Drammen kommune, sa ordfører Monica Myrvold Berg til sykepleier Nicoline Ahlstrøm.

- Dere har gjort en fantastisk innsats under pandemien de siste ti månedene! Det er imponerende å se hvordan dere har stått på, hvordan dere har støttet hverandre i en krevende arbeidssituasjon, både på institusjon og i hjemmetjenesten, sa ordføreren før Alhstrøm satt det første stikket. Og Myrvold Berg synes hun gjorde en strålende jobb.

Orfører prater til sykepleier og beboer som  skal sette og få vaksine.
BILDE: Monica Myrvold Berg benyttet anledningen til å skryte av innsatsen til Nicoline Ahlstrøm og alle hennes kolleger i helse- og omsorgssektoren i Drammen kommune for den fantastiske innsatsen de har lagt ned gjennom hele pandemien.

Alle sykehjem

Onsdag 6. januar er nå en merkedag i denne koronapandemien for Drammen kommune. Ved Konnerud bo- og servicesenter ble altså den første vaksinen satt. I løpet av dagen blir resten av beboerne vaksinert, samtidig som det vaksineres ved flere av de andre sykehjemmene i kommunen. I løpet av onsdag, torsdag og fredag skal de 295 dosene være satt.

- Vi har i første omgang fått 295 vaksinedoser. De fleste dosene prioriteres til beboere på sykehjemmene. Noen går også til helsepersonell i kommunen, og det er jeg veldig glad for, sånn at vi også kan ivareta helse og sikkerhet for dere som jobber ved helse- og omsorgsinstitusjonene våre, sa Myrvold Berg.

Når og hvor mange doser som kommer i neste omgang er foreløpig usikkert, men det forventes nye doser neste uke.

- En milpæl

Ordføreren påpekte at vi på ingen måte er gjennom pandemien. Det vil fortsatt være like viktig som før å holde avstand til hverandre, begrense hvor mange vi omgås og teste oss hvis vi får symptomer på luftveissykdom.

- Likevel er denne vaksinen en milepæl, fordi vi nå ser lyset i enden av tunnelen. Dette lyset blir sterkere og klarere for hver dag som går. I dag gleder vi oss over at den første vaksinedosen settes, sa Myrvold Berg.

Drammen kommune tilbyr vaksine til innbyggerne etter prioriteringsliste fra Folkehelseinstituttet. Når alle beboere på sykehjemmene har fått tilbud om vaksine, vil utsatte grupper som ikke bor på sykehjem få tilbud.

Etter hvert vil det bli vaksinering i Drammenshallen, gamle gymsalen på Fjell skole, Ebbestadhallen og Samfunnshuset i Mjøndalen.

Sentralt vaksinasjonsteam

I Drammen kommune er det opprettet et sentralt vaksinasjonsteam. Det består av 8-10 erfarne vaksinatører. Det er disse som tar imot vaksinene, kjører dem til sykehjemmene, blander ut vaksinene og bistår sykehjemmene i vaksineringen. Ute på sykehjemmene er det i all hovedsak de ansatte sykepleiere som setter vaksinene.

Vaksinasjon er en av de mest effektive formene for forebygging av smittsomme sykdommer. Hovedmålet med koronavaksine er å beskytte liv og helse til de som er mest utsatt for covid-19 sykdommen.

Du som innbygger må ta et valg om du ønsker vaksinen. Det blir sendt ut informasjon fra kommunen om hvordan du kan registrere ditt ønske i forhold til vaksine. Drammen kommune legger fortløpende ut informasjon vedrørende koronavaksinering på kommunens hjemmesider.

Vaksineteamet som klargjør vaksinene. her sammen med Monica Myrvold Berg
BILDE: Monica Myrvold Berg sammen med vaksinasjonsteamet fra Drammen kommune.

95 prosent beskyttelse

Comirnaty (BioNTech og Pfizer) er vaksinen som ble tilgjengelig i Norge under en betinget godkjenning fra slutten av desember 2020. Vaksinen er godkjent til bruk fra alder 16 år.

Full effekt inntrer i løpet av en uke etter dose to. I kliniske studier har vaksinen vist å gi 95% beskyttelse mot symptomatisk covid-19. De vanligste rapporterte bivirkningene i studiene var:

  • Smerter og hevelse på injeksjonsstedet
  • Tretthet, hodepine, muskelsmerter, frysninger, leddsmerter, feber
En koronavaksine klargjøres
BILDE: En sykepleier fra vaksineteamet klargjør en dose til en ny pasient ved Konnerud bo- og servicesenter.

Comirnaty blir transportert og lagret ved -75°C. Etter opptining kan vaksinen oppbevares i fem døgn ved 2-8°C, og i inntil to timer ved romtemperatur (inntil 30°C).

Kommunene trenger ikke anskaffe ultrafryser, da kommunene vil motta opptint vaksine som skal oppbevares i kjøleskap (2-8°C). Avhengig av transporttid vil det gjenstå 3-5 døgn av holdbarhetstiden når kommunen mottar vaksinen. Vaksinasjon må derfor være nøye planlagt på forhånd.