– Dette er virkelig en gladnyhet for de som jobber i skole og barnehage. Endelig blir de ansatte prioritert, sier ordfører Monica Myrvold Berg.

Fredag kom den gledelige nyheten om at Norge får over 1 million flere koronavaksinedoser. Samtidig åpner nasjonale helsemyndigheter opp for å prioritere ansatte i skoler og barnehager for dose 2. Drammen kommune er allerede i gang med å vaksinere ansatte.

Regjeringen har inngått en avtale som sikrer Norge 1 000 800 ekstra doser fra Moderna. Økningen innebærer at alle personer over 18 år vil få tilbud om to doser innen uke 36. Befolkningen vil dermed bli fullvaksinert 2-3 uker raskere enn tidligere antatt. Dette er en stor fordel i møte med økende smitte denne høsten. Selv om effekten mot alvorlig sykdom er god etter én dose, er den ikke god nok mot det å bli smittet eller kunne smitte videre.

Kan nå prioritere ansatte i skoler og barnehager

Det har vært et stort ønske fra ansatte i skoler og barnehager om å bli fullvaksinert raskest mulig. Drammen kommune har imidlertid gjennom hele pandemien vært lojal til de føringene som er kommet fra nasjonale myndigheter. Det er derfor veldig gledelig at det nå åpnes opp for å fremskynde andre dose til disse yrkesgruppene.

– Å kunne prioritere ansatte i skole og barnehage er noe jeg har jobbet for lenge, så dette er en etterlengtet beskjed å få. Det er veldig viktig for meg at disse skal føle seg beskyttet, sier ordfører Monica Myrvold Berg.

Monica Myrvold Berg står sammen med smittevernoverlege Einar Sagberg og kommuneoverlege John David Johannesen.
BILDE: Ordfører Monica Myrvold Berg er svært glad for at kommunen nå kan prioritere å gi ansatte i skoler og barnehager andre vaksinedose. Her sammen med smittevernoverlege Einar Sagberg (t.v.) og kommuneoverlege John David Johannesen.

I gang med å vaksinere

Drammen kommune er allerede i gang med å vaksinere disse yrkesgruppene. I dag har 80 ansatte fra flere ulike skoler fått fremskyndet sin dose, og flere vil få tilbudet neste uke.

Anna Sofie Tjugum er lærer på Brandengen skole og var kjapp med å svare ja til dose to da hun fikk melding fredag formiddag. Hun skulle egentlig fått dose to i slutten av september, så hun var naturlig nok veldig glad for å bli fullvaksinert nå.

– Jeg skulle jo gjerne ønsket at vi som jobber med barn og unge hadde blitt prioritert enda tidligere, men jeg er veldig fornøyd med at vi nå får framskyndet dose to, sier Tjugum.
Hun erkjenner at det ikke har vært så gøy å være på jobb dette året. Det har vært vanskelig å klare å holde meteren, så nå er hun glad for at det går mot en mer normal hverdag.

vaksine_larer.jpg BILDE: Lærer ved Brandengen skole, Anna Sofie Tjugum, var på plass i Drammenshallen for å få dose to bare timer etter at hun fikk tilbudet.

De som har ventet lengst på dose 2 vil bli prioritert først

Mange innbyggere ønsker naturlig nok også andre dose raskest mulig. Her er føringene fra nasjonal myndigheter at de som har ventet lengst på andre dose prioriteres først. Mange vil nå få et kortere intervall enn de planlagte 12 ukene, og alle vil nå ha fått tilbud om andre dose innen utgangen av uke 36 om det er gått minst 4 uker siden første dose.

Siden økningen av koronavaksinedoser er med Moderna vil flere av de som mottok BioNTech/Pfizer som første dose, få Moderna som andre dose.

Les også: Vil bruke både BioNTech/Pfizer og Moderna som andre vaksinedose