Lørdag 25. september kl 16.00 kan kulturlivet, idretten, utelivet og den sosiale omgangen vende tilbake til det normale.

Regjeringen meddelte fredag 24. september at reglene som har fulgt oss i halvannet år oppheves. Det innebærer blant annet at det ikke lenger er begrensinger for hvor mange som kan samles. Ikke heller er det krav om å holde én meters avstand til andre.

Statsministeren minnet likevel om de generelle rådene om fortsatt god håndhygiene og å holde seg hjemme dersom man er syk.

Selv om de aller fleste reglene nå forsvinner, gjelder fremdeles bestemmelsen om at personer som får påvist koronasmitte plikter å gå i isolasjon.

Skole og barnehage

I skoler og barnehager vil disse generelle smittevernråd gjelde:

1. Syke personer skal ikke være på skolen eller i barnehagen. Det aller viktigste smitteverntiltaket er at syke personer holder seg hjemme.
  2. God hygiene. Hostehygiene er viktig for å begrense dråpesmitte, mens håndhygiene er viktig for å hindre kontaktsmitte.
  3. Godt renhold. Godt renhold forebygger kontaktsmitte

Statsminister Erna Solberg sa under pressekonferansen at det er viktig å gi elevene en mest mulig normal hverdag. Selv om stadig flere er vaksinerte, kan det likevel fremdeles oppstå situasjoner hvor det er behov for lokale tiltak.

Trafikklysmodellen som har vært brukt i skole og barnehage skal fra lørdag i ikke lenger brukes. Men kommunene skal ha modellen som en del av beredskapen, slik at den gir kommunene god veiledning dersom lokale tiltak skal settes i gang.

Reiseregler

Også regler knyttet til innreise, reisekarantene og obligatorisk karantenehotell fases ut gradvis.