Fra og med klokken 12.00 i dag, torsdag 27. mai, kan igjen restauranter og barer i Drammen servere alkohol. Skal du nyte utelivet i tiden som kommer, så vær obs på reglene som gjelder for gjester og serveringssteder.

– For at vi skal ha servering og skjenking i kommunen vår i tiden framover er det viktig at folk tar hensyn og respekterer og følger koronareglene som gjelder, sier kommuneoverlegen John David Johannessen.

Bragernes torg.
BILDE: Fra og med klokken 12.00 i dag, torsdag 27. mai kan utesteder åpne for servering av alkohol.

Besøkende og serveringsstedene må overholde disse reglene:

• Hold én meters avstand til personer som ikke er i din husstand
  • Bruk munnbind når du forlater plassen din, og der det ikke går an å holde én meters avstand
  • All alkoholservering skjer ved bordene og ikke etter kl. 22.00
  • Beskyttede (fullvaksinerte) skal følge vanlige regler (ingen lettelser)
  • Følg vanlige smittevernråd

Servering

Slik skal utestedene organisere sitteplassene sine. Det anbefales å sitte ute om det er anledning til det.

Illustrasjon over hvordan stoler skal settes opp slik at koronasmitte unngås. grønne ringer røde kryss og gule bord.
Illustrasjon: Kommer du sammen med din kohort kan stolene som er merket med røde kryss i bildet over også benyttes. Si fra til betjeningen når dere kommer om dere er i samme kohort eller ikke.

Serveringssteder som har skjenkebevilling skal kun servere alkohol ved bordene, og det skal være sitteplasser til alle gjester.

Du må altså vente til servitør kommer til bordet ditt. Det blir ikke anledning til å oppsøke baren for å bestille drikke.

Når du ankommer serveringsstedet, skal munnbindet være på. Du må bruke munnbind om du forlater plassen din, for eksempel for å gå på toalettet.

Serveringssteder som har skjenkebevilling, skal ikke slippe inn gjester etter kl. 22.00. Kjøp av alkoholholdig drikke skal opphøre kl. 22.00. Konsum av alkoholholdig drikke må opphøre senest 30 minutter etter dette.

– Vi anbefaler at utestedene registrerer gjestene sine, men det er frivillig. Det er til stor hjelp med registrering om det kulle oppstå smittespredning. Da vet vi hvem som har vært på de forskjellige utestedene og kan lettere oppspore mulig berørte, sier kommuneoverlegen John David Johannessen.

Det er skjørt

Det er en risiko ved å åpne opp samfunnet med de smittetallene som Drammen kommune har nå. Det er derfor viktig at alle følger vanlig smittevernråd og regler som gjelder.

– Det er eksempler fra andre byer som har åpnet opp og som må stenge ned igjen, nå er det opp til alle oss om vi ønsker at utestedene skal holde åpent. Hold god avstand og følg reglene, oppfordrer kommuneoverlegen.

Det er ingen lettelser for beskyttede (fullvaksinerte). Nasjonale myndigheter har ikke åpnet for det. Grunnen er at det er vanskelig å kontrollere hvem som har fått vaksine og ikke, fordi koronasertifikat ikke er tatt i bruk.