Vaksinasjon av gruppen med sykdommer eller tilstander med høy risiko for alvorlig forløp ved koronasmitte vil bli invitert av fastlegen eller fra kommunen.

Lege med rød vest
BILDE: Det er fastlegene som identifiserer hvem som har underliggende sykdommer.

Er du i alderen 16 – 64 år med sykdommer eller tilstander med høy risiko for alvorlig forløp ved koronasmitte vil du bli kontaktet av fastlegen eller kommunen for vaksinasjon når det er din turDisse personene skal altså ikke registrere seg.

– Det er fastlegene som identifiserer personer med underliggende sykdommer. Er du usikker på om fastlegen kjenner til at du har en av disse tilstandene, kan du sende elektronisk melding til fastlegen, eller ta det opp i forbindelse med legetime. Vi oppfordrer ellers til tålmodighet slik at fastlegene ikke blir nedringt. Du blir kontaktet når det er din tur, sier kommuneoverlege Ingeborg Johannessen.

Denne gruppen her er i samme prioriteringsgruppe som de i alderen 65 - 74 år.

Personer med følgende sykdommer eller tilstander er definert som medisinske risikogrupper i aldersgruppen 18-64 år:

Sykdommer merket med * er de som blir prioritert sammen med gruppe 4. (I gruppe 4 ligger også de i alder 65 - 74 år).

• Organtransplantasjon*
  • Immunsvikt*
  • Hematologisk kreftsykdom siste fem år*
  • Annen aktiv kreftsykdom, pågående eller nylig avsluttet behandling mot kreft (spesielt immundempende behandling, strålebehandling mot lungene eller cellegift)*
  • Nevrologiske sykdommer eller muskelsykdommer som medfører nedsatt hostekraft eller lungefunksjon (for eks. ALS, Downs syndrom) *
  • Kronisk nyresykdom eller betydelig nedsatt nyrefunksjon*

*Disse sykdommer/tilstander kan gi en høy risiko for alvorlig forløp.

Ungdom 16-17 år som prioriteres for vaksine

For barn og unge er risiko for alvorlig forløp av covid-19 lav, selv ved kronisk underliggende sykdom. Det åpnes likevel for vaksinasjon av ungdom med høy risiko for alvorlig sykdom. Disse kan da tilbys BioNTech-Pfizer-vaksinen som er godkjent fra 16 år. Dette er først og fremst ungdommer som har alvorlige og komplekse nevrologiske sykdommer eller medfødte syndromer, men også sykdommer og tilstander med særlig høy risiko kan vurderes individuelt jf. Norsk barnelegeforenings liste.

Saken er oppdatert 17.02.2021 kl. 20.15