Årets kulturpris til Eric Ness Christiansen

Eric Ness Christiansen har bidratt til å heve gatekunstens omdømme. Tirsdag fikk mannen med det store smilet i det store skjegget og den smittende entusiasmen, Drammen kommunes kulturpris for 2021. Fiolinisten Birgitte Stærnes fikk kommunens kunstnerstipend på 100.000 kroner.

Eric Ness Christian mottar blomst og diplom fra ordfører Monica Myrvold Berg. De står i storstua på rådhuset i Drmmen.
BILDE: En stolt ordfører deler ut årets kulturpris. Prisen er på 40 000 kroner.

- Helt ærlig tror jeg det tar litt tid å ta det til seg! Men dette gjør at jeg kan fortsette det jeg driver med uten bekymring, sier Eric Ness Christiansen etter å fått tildelt prisen.

Ordfører Monica Myrvold Berg delte ut både priser og stipender i storstua på rådhuset i ettermiddag. 

- Han har med sin smittende entusiasme og formidlertrang bidratt til å spre kunnskap og glede til mange som kanskje i utgangspunktet var skeptiske til kunstformen. Dette er til det gode både for kunstformen og for byen, og derfor tildeles Eric Ness Christiansen Drammen kommunes kulturpris for 2021, sa ordfører Monica Myrvold Berg i sin tale.

- Eric, du har mer enn noen satt farge på denne byen! Vi gratulerer!

Satt Drammen på kartet

Eric Ness Christiansen er for mange i Drammen kanskje mest kjent som drivkraften bak Ugangprosjektet, der mange av byens underganger og vegger har fått nytt liv med hans, eller hans gatekunstvenners signatur. Med sitt store nasjonale og internasjonale nettverk har han bidratt til at fremragende gatekunstnerne har besøkt byen, malt veggmalerier og satt Drammen på kartet som en gatekunstby.

Kunstneren har vært involvert i mange prosjekter og workshops for barn og unge. Samarbeid med blant annet ungdomsklubber og Sommerskolen har gitt mange barn og unge et spennende og annerledes tilbud. I 2021 stod han også for et samarbeid med Sommerskolen i Drammen kommune.

Drammen kommune etablerte i 2015 en åpen, lovlig graffitivegg på Drammen Havn. Kanskje er det Nordeuropas største? Ness Christiansen har hele tiden vært en viktig samarbeidspartner. Han har vært involvert i dugnader, renovasjon, organisering av «maleseanser» og sommerpicnic for familier, der alle aldre maler sammen. Veggen er vital, den lever og uttrykkene endres hele tiden. 

Kulturprisen i Drammen kommune er en anerkjennelse for en særlig fremragende innsats for kulturlivet i Drammen og en inspirasjon til at vinneren skal fortsette videre innsats. Prisen er på 40.000 kroner.

Formålet med prisen er å løfte fram og på den måten takke noen som har gjort en betydelig innsats og som i kraft av sitt virke og sin aktivitet skaper positiv oppmerksomhet og bevissthet omkring kulturlivet i Drammen. Kulturprisen er ment å skulle inspirere til videre innsats for kulturlivet. 

En vegg på Strømsø med veggmaleri signert Thelmo&Miel, en del av Ugangprosjektet
BILDE: Kunstverket "Når jeg blir stor" er signert duoen Thelmo Miel. Vikingen på bildet er Eric Ness Christiansen, og veggmaleriet er en del av Ugangprosjektet.

Kunstnerstipend til Birgitte Stærnes

Drammen kommunes kunstnerstipend er på 100 000 kroner, og juryen har besluttet å tildele Birgitte Stærnes stipendet for 2021. Stipendet tildeles personer eller grupper av profesjonelle kunstnere. Ordningen skal gi profesjonelle kunstnere mulighet for egenutvikling, gjennom å hente inspirasjon og kompetanse til eget kunstnerisk virke.

«Stærnes’ innsats er en berikelse for musikklivet; ikke bare i Drammen men også langt utenfor landets grenser. Som drammensere bør vi være takknemlige for å ha musikere av Stærnes’ format blant oss; som både utøver, skaper og forsker», skriver juryen.

Birgitte Strærnes med diplom og blomst i hånda.
BILDE: Birgitte Strærnes får 100 000 kroner for sitt arbeid med å berike musikklivet; ikke bare i Drammen men også langt utenfor landets grenser.

Birgitte Stærnes har vært helt sentral i etablering og oppbygging av Johan Halvorsen Musikkfest. Musikkfesten og øvrig engasjement i klassisk musikkliv har beriket byen på mange måter. 

Hun søker kunstnerstipendet for å kunne realisere et klassisk/samtidsprosjekt. Det kunstneriske perspektivet er tidkrevende, og prosjektet skal resultere i en konsert og innspilling av verker av Bjørn Bolstad Skjelbred og Johan Halvorsen. Tittelen på prosjektet er «Present Past». Hun ønsker å sette fokus på samtid via vår musikkarv. Denne inkluderingen av ulike musikktradisjoner bringer frem nye innfallsvinkler.

Kulturstipend til Katinka Nilssen

Drammen kommunes kulturstipend har som formål å løfte fram og på den måten motivere unge eller nye utøvere innenfor alle estetiske disipliner. Stipendet er på 40 000 kroner, og tildeles i år Katinka Nilssen (f. 2000).

Katinka spiller fiolin alene forran en fargerik bakgrunn.
BILDE: Katinka Nilssen er en ung og begavet utøver på fiolin. Hun har studert 1. og 2. år av en Bachelor ved Barratt Dues musikkinstitutt, og studerer nå i Tyskland (3. året) ved Universität der Künste i Berlin.

Hun har mottatt flere priser og deltatt i mange ulike samarbeid, og hun deltar jevnlig som kammermusiker på festivaler som Valdres Sommersymfoni, Vertavofestivalen, Oslo Quartet Series, Ringerike Sommersymfoni og Risør Kammermusikkfestival

Ved Barratt Dues Musikkinstitutt skriver de om henne: "Hun har en dypere forståelse og interesse for musikken og hele kunstfeltet, så vel som for samfunnsliv. Med andre ord er hun meget reflektert og moden for sin alder. Som musiker merker man umiddelbart hennes varme og vakre klang, og hennes organiske fraseringer. Teknikken er velutviklet, men brukes i musikkens tjeneste. På hennes alderstrinn er Katinka en utøver på høyeste internasjonale nivå."

To vinnere av Svelviks kulturlegat

Aurora Hallgrimsen tildeles 20 000 kroner for sitt talent som fotograf. Hallgrimsen går nå på  bachelorstudium fotojournalistikk hvor hun lærer å formidle historier visuelt. Hun har et stort hjerte og talent for kunstfoto, hvor hun utforsker portrett, natur og historier i bildene, og har et helt spesielt øye for komposisjon.

Aurora Hallgrimsen holder opp diplom og blomst.
BILDE: Aurora Hallgrimsen får 20 000 kroner for sitt talent som fotograf.

Den andre vinneren av Svelviks kulturlegat er Adrian Aasen, som får 10 000 kroner. Styret i Svelvik Kulturlegat ønsker å dele ut årets stipend til en ung mann som drømmer om å berøre andre med musikken sin og som gjør akkurat det. Han har spilt inn noen låter, video og holdt konserter. Som han selv sier: «Musikken er mitt frirom, der jeg kan skrive akkurat det jeg vil, og få frem akkurat de følelsene jeg føler på».

Adrian Aasen holder opp blomst og diplom.
BILDE: Adrian Aasen ønsker å berøre andre med musikken han lager. Til dette får han 10 000 kroner.