En gøyal dag i barnehagen

Å få besøk av Strømsgodset Toppfotball og verdens største skjærer gjør barnehagedagen ekstra morsom og spennende.

I 2018 startet Drammen kommune «Aktive lokalsamfunn» i barnehagene, hvor blant annet idrettsklubber bruker sine ressurser til å spre bevegelsesglede gjennom lek og samarbeid.

Blåtimen Møllenhof barn som løper om kapp
BILDE: Femåringene ved Møllenhof barnehage løper om kapp for å finne riktig post til stor glede for SIFs samfunnskontakt Rolf Degn Jensen. Alle foto: Birgitte Simensen Berg

Aktiviteter i og ved barnehagene

På grunn av koronasituasjon tilbyr nå både idrettslag og kulturinstitusjoner å komme ut til barnehagene. Blant annet er Strømsgodset ute i hele 45 barnehager.  

Blåtimen med SIFs samfunnskontakter Lars Petter Eggen og Rolf Degn Jensen
BILDE: God og positiv veiledning må til for å få små barnehagebarn med på moroa. Og det klarer SIFs samfunnskontakter Lars Petter Eggen (til venstre) og Rolf Degn Jensen med glans.

Samfunnskontakter i Strømsgodset (SIF/Godset) Toppfotball, Rolf Degn Jensen og Lars Petter Eggen, sprer aktivitetsglede til femåringene med raske bein og spretne kropper i Møllenhof barnehage.

– Vi holder på med SIFs samfunnsprosjekt på tredje året, og samarbeider blant annet med Drammen kommune i den såkalte «Blåtimen», forteller Lars Petter Eggen, og legger til:

– Vi bidrar med det vi kan innen ledelse og aktivitetsøvelser, og ønsker at barna skal oppleve både glede og mestring.

Jensen og Eggen ønsker å følge opp barna i «Blåtimen» til våren og kanskje følge dem videre som skoleelever.

– Disse ukene vi er ute i lokalsamfunnet er veldig morsomme. Vi treffer barn og voksne, og får anledning til å spre glede og høste helsegevinst. Kanskje får vi nye SIF-fans også, sier Lars Petter Eggen med et smil, og deler ut – sammen med makker Rolf Degn Jensen – kort med bilder av SIF-spillere på. Kanskje noen av barna selv vi være på et slikt fotballkort om 15 år?

Inspirerende for barn og ansatte

Femåringene følger godt med når Jensen og Eggen forteller hva de skal gjøre: alt fra å holde ballen med tre fingre, løpe fortest mulig for å vinne stafetten til å samarbeide om å levere ballen over hodet til nestebarn i rekka.

Blåtimen med utendørsaktivitet til glede for styrer Mariann Ruø
BILDE: Styrer ved Møllenhof barnehage, Mariann Ruø, setter stor pris på at Strømsgodset Toppfotball gir barna en morsom og inspirerende aktivitetsstund ute i det fri.

På sidelinja står en smilende styrer, Mariann Ruø, og ser de små møllenhoferne løpe om kapp med diverse krumspring, som skyldes både glede og fulladet batterinivå i kroppen.

– Dette er spennende og gøyale aktiviteter for ungene, og vi ansatte kan lære av de flinke og kreative SIF-instruktørene. Ekstra fint er det fysisk aktivitet er i henhold til barnehagens årsplan, hvor mange fagområder inngår: alt fra fysisk aktivitet, samarbeid, språk og kommunikasjon, rom og form. Sistnevnte er barnehagens realfag med blant annet tallforståelse.

Blåtimen Møllenhof-barn og voksne strekker seg bakover for å se himmelen
BILDE: Store og små strekker seg bakover for å åpne opp og vende blikket mot himmelen langt der oppe.

Plutselig er halvtimen over. Svette, slitne og tørste barn går tilbake til barnehagen men røde roser i kinnene, mens et nytt treningskull venter utålmodig på å løpe ut på gressmatta.   

Hva syns femåringene om treningsopplegget til Strømsgodset?

– Det var gøy, men nå er jeg sliten og tørst.

– Ikke så artig, da det var litt vanskelig.

– Jeg vil ikke bli fotballspiller, men politi.

– Jeg har lyst til å gjøre det en annen gang også.

St. Hansberget barnehage får besøk av skjærene Magnus og Magnolia
BILDE: Spente og litt tilbakeholdne barn i St. Hansberget barnehage tar i mot de kjempestore skjærene Magnus og Magnolia med sin fuglepasser Franzisca Aarflot fra Fossekleiva kultursenter.

Det er annen type aktivitet som også foregår rundt i kommunen vår.

Svære skjærer jakter på glede

Spenningen er å se og føle på hos barna i St. Hansberget barnehage på Hedensrud. Nedover gata kommer to kjempestore fugler, skjærene Magnus og Magnolia, i følge med fuglepasser Franzisca Aarflot fra Fossekleiva kultursenter. Inn porten og der står de fjærkledde foran barna: noen av dem er tøffere enn andre og er raskt borte og klapper fuglene forsiktig på nebbet.

St. Hansberget barnehage hvor barna klapper skjærene på nebbet
BILDE: Snart er barna blitt venner med skjærene, og da vanker det forsiktige klapp på nebbet. Noe skjærene ser ut til å like veldig godt.

– Det er femte gang i år at Fossekleiva har besøk av et internasjonalt figurteater. Besøket varer i 10 dager, og på grunn av smittevernet blir det i år en annerledes festival. To barnehager får besøk av oss, Ebbestad i Svelvik og St. Hansberget i Drammen, forteller Aarflot, som stolt forteller at skjærene kan oppleves på Fossekleiva lørdag, samt at noen skoler også vil få skjærebesøk. Fossekleiva kultursenter skal engasjere seg i årets TV-aksjon og ha egne digitale bøsser.

St. Hansberget barnehage får populært besøk av Franzisca Aarflot fra Figur i Fossekleiva og hennes to skjærer
BILDE: Franzisca Aarflot fra Figur i Fossekleiva har med seg to store skjærer for å hente gladtegninger i St. Hansberget barnehage, som siden skal settes sammen til et stort og fargerikt kunstverk.

Etter å ha klappet og blitt bedre kjent med kjempefuglene føler ungene seg litt tryggere, og nå er de klare til å putte tegningene sine, fargerike gledeskunstverk, i postkassene som skjærene holder i nebbet.

– De største barna har laget en gave til skjærene: Barna har tegnet hva som gjør dem glad. Temaet har vært vennskap og hvor viktig det er å være sammen med andre, sier styrer i St. Hansberget barnehage, Ellen Marie Winther.

Små hender bretter fargerike ark sammen, slik at de passer inn i postkassene til verdens største skjærer, som takker for de fargerike tegningene med vennlig hodenikking.

En gutt putter sin gladtegning i postkassa til skjæra.
BILDE: En gledestegning, pent brettet sammen, puttes i postkassa til en av skjærene. Som takk får gutten et vennlig nikk fra den store fuglen.

Hva barna har tegnet? Blant annet blomster, senga si, mormor og morfar, regnbue, sommerfugl, et hjerte som føler seg glad, monstertruck og familien med store og små.

Alle de fargerike og fine tegningene skal settes sammen til et flott kunstverk på Fossekleiva kunstsenter. Så snart kan de små barnehagekunstnerne gå på kunstutstilling for å se sine egne gledestegninger satt sammen med utallige andre kunstverk, noe som garantert blir stas.