17. mai-komiteen har fått større utfordringer enn de noen gang kunne tenke seg. Men til tross for koronavirus, det planlegges alternativ feiring på nasjonaldagen i Drammen.

Flagg fruktblomstring
BILDE: Det blir ingen barnetog, men nasjonaldagen skal feires.

Mange byer i Norge har avlyst sine tradisjonelle arrangementer, det har 17. mai-komiteen i Drammen også valgt å gjøre. Selve symbolet for denne dagen er at mange folk er samlet, noe som nå ikke er i tråd med regjeringens regler for kulturarrangement som gjelder til 15. juni. Derfor må årets komiteer tenke alternativt.

– Vi lever i en digital hverdag og flytter noe av 17. mai inn i det digitale rom, sier formann i 17. mai-komiteen, Mads Hilden (AP).

Løsningen for årets komite er å ta i bruk teknologien som blir brukt under KulturAID. På den måten blir viktige 17. mai-begivenheter strømmet til innbyggerne. Drammen kommune skal sammen med Byen Vår Drammen og Drammens Tidende lage en spennende sending som blir tilgjengelig for alle.

Formann i 17. mai-komiteen Mads Hilden (AP)
BILDE: Formann i 17. mai-komiteen Mads Hilden (AP)

Salutt klokka 13

Salutter, flaggheising, korps og kransnedleggelser skal filmes og noe vil gå direkte.

Sammen med de store byene i Norge skal det fyres av en felles salutt klokka 13.00. For Drammens vedkommende blir det fra Holmenokken i Drammen og Batteriøya i Svelvik. Planen er at alle i hele landet går ut på hver sin balkong eller terrasse for å synge nasjonalsangen etter salutten.

Sendingen som er planlagt i Drammen vil også ha hyggelige innslag fra flere steder i kommunen. Kanskje blir innbyggerne enda bedre kjent med Drammen etter den alternative feiringen.

– 17. mai er på ingen måte avlyst. Vi skal fortsatt feire nasjonaldagen. Jeg oppfordrer alle om å gjøre klar bunaden og finstasen, planlegge med god mat, synge sanger og la barna spise så mye is og pølser som de bare orker, sier Mads Hilden.

Årets 17. mai-komite har jobbet hardt for å lage en alternativ feiring. Mads Hilden skryter av komiteens medlemmer, og trekker fram kreativiteten de viser for å få dette til.

Lokale arrangement er avlyst

FAU på hver skole har normalt et lokalt arrangement. I år blir de avlyst. Ingen skal samle mennesker slik vi er vant til på 17. mai. Alt må skje fra innbyggernes egne hjem. Men som drammenser får du delta. Alle kan sende inn bilder og vise hvordan de markerer nasjonaldagen sin.

I 2020 var det første gang Drammen kommune skulle feire nasjonaldagen etter sammenslåingen. At dagen skulle bli så annerledes var det ingen som på forhånd kunne spå.

– Neste år blir det barnetog, musikkorps og borgertog, slik vi kjenner det. Mye av jobben med planleggingen for neste år er allerede på plass, avslutter Hilden.

17. mai-tog
BILDE: Neste år håper vi på barnetog og en storstilt feiring av nasjonaldagen. Foto: Birgitte Simensen Berg.