Kunstskatter i kommunens eie legges inn i Digitalt museums kunstbase. Gjenstander digitaliseres og blir gjort mer tilgjengelig for publikum.

Fra 1. desember kan du klikke deg inn i kunstsamlingen som eies av Drammen kommune. Den skal inneholde kunst i uterom, på skoler, ved helseinstitusjoner og ellers i bygg som er i kommunalt eie.

Kunstbasen viser hvor kunstverkene befinner seg, hvem som har laget dem og ellers interessante fakta om gjenstandene. Basen er ikke komplett, men nye produkter legges stadig inn. Det første som kommer på plass, er kunst i uterom.

Gå til digital kunstsamling

– Vi har jobbet en tid med å få opp nettsiden samt å digitalisere kunstsamlingen. Det ligger nå cirka 70 objekter i basen, men her vil vi fylle på til alt er på plass. Dette er et viktig verktøy for oss, og det gjør kunsten lettere tilgjengelig for innbyggere, turister og for oss jobber med kunst og kulturarv i kommunen. En digital kunstsamling gir oss nye muligheter til å synliggjøre det som er i kommunens eie, sier Vibeke Hermanrud, avdelingsleder Kunst og kulturarv.

Statue av Lalla Carlsen, Sol, vinter
BILDE: Skulptur av Lalla Carlsen i Lallaparken i Svelvik. Skulpturen er laget i bronse av kunstner Per Palle Storm.

Den digitale samlingen er en del av hele Norges digitale museer og samlinger. I dag er det 237 museer og samlinger som ligger tilgjengelig.

Tidligere har Drammen kommune hatt et Google-kart som viste kunst i offentlig rom i den gamle kommunen. Den nye løsningen er mer tilpasset formålet, den gir flere muligheter, og den vil favner hele kommunen.

Stenskulptur, utendørs, vann
BILDE: Sitteskulptur i parken oppkalt etter Herman Wildenvey. Skulpturen har poesi – inspirert av Wildenvey.

Slik kan den digitale kunstsamlingen brukes

• Publikum kan hente informasjon om kunstverkene og få opplysninger om hvor de befinner seg
  • Det er lagt inn emneord slik at det skal være lett å finne fram
  • Både grupper og enkeltpersoner kan lage seg skulpturvandringer eller kunstløyper
  • Basen muliggjør digitale utstillinger
  • Ulike visningsalternativer gir muligheter å se kunstverkene for eksempel i et kart
  • Kommunen får katalogisert og samlet alle kunstverk i kommunens eie på ett sted
  • Løsningen har plass til artikler om kunstverkene
Hjort i bronse ute
BILDE: Hjort i bronse av Ørnulf Bast. Hjort kan du se i Løkkebergparken.