Festivalen går av stabelen som planlagt 12.–20. september.

Drammen Sacred Music Festival drar nytte av å være liten.

– Vi er en relativt liten festival med små og intime arrangementer. Det gjør det forholdsvis enkelt å holde oversikt over publikum for å sørge for at alle smitteverntiltak blir fulgt opp. I tillegg bruker vi flere kirker. Der er det god plass, sier daglig leder i Drammen Sacred Music Festival, Reidun Svabø.

Tøyer ikke grensene

Svabø understreker at festivalen hun står i bresjen for ikke på noen måte har til hensikt å tøye rådene fra helsemyndighetene, snarere tvert imot:

– Vi har sett oss nødt til å avlyse noen arrangementer. Det gjelder særlig noen utendørskonserter og konserter med utenlandske artister. Det er selvsagt høyst beklagelig at verdensstjernen Youssou N’Dour ikke kommer som planlagt. Det hadde vært det absolutte høydepunktet i år. Men desto mer gledelig er det at han er booket inn neste år.

30 arrangementer avvikles

Festivalsjef Reidun Svabø forteller at det blir rundt 30 ulike arrangementer den andre uka i september. Alle har en publikumsbegrensning på 200 personer. Og det er nok av profilerte artister som tar turen innom Elvebyen.

Drammen Sacred Music Festival med Trygve Seim
BILDE: Saksofonisten Trygve Seim presenterer sangsyklusen «Rumi Songs», basert på tekster av den persiske poeten Jalal al-Din Rumi. Seim har med seg Tora Augestad (sang), Svante Henryson (bass) og Frode Haltli (akkordeon).

– Konserten med saksofonisten Trygve Seim som presenterer sangsyklusen «Rumi Songs», basert på tekster av den persiske poeten Jalal al-Din Rumi, blir et klart høydepunkt, mener Svabø.

Hun synes det er ekstra stas at Drammen Sacred Music Festival har etablert et samarbeid med Portåsen, Herman Wildenveys hjemplass i Mjøndalen, hvor konserten finner sted.

Trygve Seim har med seg Tora Augestad (sang), Svante Henryson (bass) og Frode Haltli (akkordeon).

Trio ganger to

Et annet arrangement som peker seg ut er avslutningskonserten i Strømsø kirke med Mats Eilertsen Trio. Den anerkjente bassisten har teamet opp med ingen ringere enn vokalgruppa Trio Mediaeval, som har høstet lovord både ute og hjemme.

Drammen Sacred Music Festival med  Mats Eilertsen Trio
BILDE: Mats Eilertsen Trio har konsert i Strømsø kirke. Den anerkjente bassisten har med seg vokalgruppa Trio Mediaeval. De framfører verket «Memorabilia», hvor lyrikeren Tor Ulvens tekster er sentrale.

Sammen presenterer de verket «Memorabilia», hvor lyrikeren Tor Ulvens tekster er sentrale. Musikken er skrevet av Mats Eilertsen, og sammen forsøker de to trioene å forene et sakralt, lyrisk uttrykk med rom for pianotrioens improvisasjoner.

Hjemme hos-konserter

– Vi må heller ikke glemme de aller minste arrangementene våre, sier styreleder og drivkraft i festivalen, Ivar Flaten.

Han slår gjerne et slag for konseptet «open living room», hvor folk blir inviterte til private hjem for en helt unik og intim konsertopplevelse.

– Med en grense på 20 mennesker, vil det være bare 10–15 plasser på hver av de tre konsertene. Det er nokså eksklusivt, sier Flaten.

Festivalen kan gjennomføres på grunn av økonomisk støtte fra en rekke offentlige instanser. De største er Drammen kommunes Interkultur, Norsk Kulturråd og Viken fylkeskommune.

Et sug i byen

Styreleder Ivar Flaten påpeker at Drammen Sacred Music Festival med sine ulike arrangementer av musikk, utstillinger, film, performance, barne- og ungdomsarrangementer, meditasjon og seminarer, gir drammenserne et etterlengtet påfyll av kultur i ei tid hvor nettopp dette er mangelvare.

– Antakelig er årets festival den viktigste Drammen Sacred Music Festival har presentert noensinne. Jeg tror det er et sug etter denne typen opplevelser akkurat nå etter en periode med store begrensinger og nedstengning. Vi setter kanskje ikke byen på hodet med festivalen, men vi skal garantert komme under huden på drammenserne, sier Flaten, som gleder seg til helt spesielle musikalske opplevelser.